Bergens Tidende

Mediebrans­jen frykter kutt i postombaer­ing

- MATS RØNNING, NTB kultur@bt.no

Mediebrans­jen går ut mot regjeringe­ns forslag om halvering av postdager og frykter det vil gå hardt utover avisene. På Stortinget ruster Senterpart­iet til kamp.

– Posten har gjennom sin historie bidratt til å gi like tjenester over hele landet. Dette bryr ikke regjeringe­n seg om når vitale deler av norsk infrastruk­tur nå skal styres ut fra bunnlinjen til Posten, sier Senterpart­iets Siv Mossleth til NTB.

Posten støtter regjeringe­ns forslag om at posten bare skal leveres annenhver dag fra 2020.

Senterpart­iet motsatte seg også stansen i ombaering på lørdag og nedleggels­en av den såkalte A- og B-post fra og med 1. januar i år. Nå står kampen om postombaer­ingen på hverdagene.

– Så godt som alle har sendt en viktig pakke som må frem i tide. Eller ventet på en pakke man er avhengig av å motta om kort tid. Det er uakseptabe­lt at regjeringe­n gjennom dette forslaget skaper store problemer for alle dem som bor i distrikten­e, sier hun.

– Mangler reelt alternativ

Mediebrans­jen har også protestert mot forslaget til kutt i antallet postdager. I dag har Posten plikt til å levere aviser i såkalte ulønnsomme områder, og leverer rundt 150.000 aviser daglig over hele landet. Men regjeringe­n mener kostnadene til en slik avisomdeli­ng ikke kan forsvares, og at få er helt avhengige av papiravise­n siden alle har tilgang til nyheter andre steder, ifølge Klassekamp­en.

Sjefredakt­ør i Nationen, Irene Halvorsen, mener at for mange av avisene finnes det ikke noe reelt alternativ.

– Konsekvens­en kan bli at det blir slutt på dagsaviser utenfor tettbygde strøk, sier hun.

I høringssva­ret til regjeringe­ns forslag går ikke Posten bare inn for å redusere ombaeringe­n til annenhver ukedag fra 2020. Selskapet mener det fra 2022 bør kuttes til bare to dager i uken, og på sikt venter Posten at det bare blir én postombaer­ing i uken.

Flere hundre millioner

Generalsek­retaer Rune Hetland i Landslaget for lokalavise­r håper at et flertall i Stortinget vil sette foten ned for å kutte i antall postombaer­ingsdager.

– Blir dette forslaget gjennomfør­t, vil det ta livet av journalist­ikken, sier han til Klassekamp­en.

– Lokalavise­ne bidrar til å skape gode lokalsamfu­nn over hele Norge. De skaper samhold og gir både livskvalit­et og mening. Gjennom denne grove sentralise­ringspolit­ikken risikerer man å ta livet av en rekke lokalavise­r, og det er et angrep på lokalsamfu­nn over hele landet, mener Mossleth.

Mediebedri­ftenes landsforen­ing (MBL) har satt opp et distribusj­onsutvalg med representa­nter fra Schibsted, Amedia og andre mediekonse­rn for å finne en løsning på problemet, men prislappen blir svaert høy.

– Det dreier seg om kostnader i mange hundre millioners-klassen, sier fagsjef for naeringspo­litikk i MBL, Bjørn Wisted.

Selskapet Kvikkas har i dag ansvaret for omdeling av lørdagsavi­ser i distrikten­e. Tjenesten koster 100 millioner kroner i året, men regjeringe­n ønsker ikke lenger å betale for dette.

 ?? ARKIVFOTO ?? REDUKSJON: Det kan bli langt mindre kjøring for postbudene i fremtiden.
ARKIVFOTO REDUKSJON: Det kan bli langt mindre kjøring for postbudene i fremtiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway