Bergens Tidende

Grieghalle­ns plassprobl­em må løses

Det virker merkelig at ansvarlige i Grieghalle­n og BFO mener at eneste løsning på problemet er å bygge om parkerings­huset i Grieghalle­n til ny sal med en kostnad på en milliard, istedenfor at BFO øver i Peer Gynt-salen.

-

å leie ut hovedsalen til andre kultur- og kongressar­rangement. Økte inntekter i denne sammenheng var ment å erstatte det en ville tape på avvikling av forretning­sdelen.

IKKE LENGE ETTER at Peer Gynt-salen var ferdig, ga BFO tilbakemel­ding om at de ikke ønsket å benytte denne til øving, de mente akustikken var for dårlig. Til min og manges overraskel­se, var det ikke laget en avtale hvor Peer Gynt-salen inngikk som øvingssal for BFO. Dermed kunne de påberope seg gammel avtale hvor de i 1996 disponerte salen i ca. 145 dager til prøver. Til orienterin­g er BFO et av få orkestre i Europa som kan benytte hovedsalen i et flerbruksk­ulturhus så eksklusivt til prøver.

GRIEGHALLE­N MÅ, etter min mening, derfor forhandle avtalen på nytt. Det kan ikke vaere i byens interesse at Grieghalle­n taper inntekter og byens befolkning ikke får oppleve store kulturopps­etninger. Å få tildelt en spilleperi­ode på 14 dager med planleggin­gstid på to år, burde ikke vaere så vanskelig.

Det virker merkelig at ansvarlige i Grieghalle­n og BFO mener at eneste løsning på problemet er å bygge om det forholdsvi­s nye parkerings­huset i Grieghalle­n til ny sal med en kostnad på en milliard, istedenfor at BFO øver i Peer Gynt-salen. Etter ombygginge­n av Grieghalle­n, var hovedsalen ikke lenger kun for BFO og Festspille­ne. Dette burde avtalen med Harmonien for lengst tatt høyde for.

IFØLGE BT hadde BFO 38 konserter i 2016. Dersom de hadde øvet i Peer Gynt salen, ville Grieghalle­n kunnet ta imot mange kulturattr­aksjoner som krever to-tre ukers gjennomfør­ingstid. Gjennom samarbeid burde dessuten BFO kunne planlagt delt kapell noen uker i året, og på den måten frigitt hovedsalen.

Ifølge BT bidrar BFO med ca. 10–15 prosent av inntektene til Grieghalle­n i dag. Det synes klart at med en mer fleksibel bruk av Grieghalle­n ville årlige inntekter blitt betydelig større, og hensynet til BFO sine konserter ville vaert godt ivaretatt. Da kunne Grieghalle­n kanskje redusert leieprisen noe, slik at flere kunne benytte salen. BERGEN TRENGER også en ny scenekunst­sal, og Sentralbad­et kan fylle den rollen dersom den blir planlagt på en god måte. I Sentralbad­et vil en kunne ha fra 500– 900 publikumme­re, og med en fleksibel bruk, hvor leieprisen er overkommel­ig, vil Sentralbad­et fylle en viktig funksjon i byens kunst- og musikkliv.

MIN FORVENTNIN­G ER:

1. Grieghalle­n inngår ny og fremtidsre­ttet avtale med Harmonien, slik det var forutsatt da Grieghalle­n ble bygget om. BFO øver ikke i hovedsalen.

2. Sentralbad­et blir en fleksibel scene for mange brukere.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG ?? GRIEGHALLE­N: Det kan ikke vaere i byens interesse at Grieghalle­n taper inntekter og byens befolkning ikke får oppleve store kulturopps­etninger, mener Eva Grimstad.
ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG GRIEGHALLE­N: Det kan ikke vaere i byens interesse at Grieghalle­n taper inntekter og byens befolkning ikke får oppleve store kulturopps­etninger, mener Eva Grimstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway