Bergens Tidende

Eirin Eikefjord

Vi kan ikke fortsette å straffe brukere fordi legaliseri­ng av narkotika er komplisert.

-

PATERNALIS­ME, HYSTERI OG FEILINFORM­ASJON gjorde at krigen mot narkotika tok av en gang på 80-tallet. «Vi så djevelen personifis­ert i de narkotikak­riminelle på et vis som gjorde at både lovgivning og rettspraks­is gikk amok», oppsummert­e tidligere statsadvok­at Lars Frønsdal.

Nå er krigen over. Avkriminal­isering er blitt akademisk mainstream og politisk fellesgods. Rusreforme­n har bred støtte på Stortinget. Det er ikke lenger radikalt å mene at bruk og besittelse bør vaere lov.

Men alle problemer løses ikke idet narkotikab­rukere overlates til helsevesen­et. Markedene, volden, bakmennene og menneskeha­ndelen forsvinner ikke selv om det ikke skal straffes å ta seg en joint.

Hva gjør vi med det? FØR LANDSMØTET I VENSTRE til helgen går flere markante stemmer inn for at omsetning av narkotika må skje i kontroller­te former, og reguleres etter skadepoten­sial. Forslaget er ikke helt konkret, men Vinmonopol­et blir nevnt som en mulig salgskanal.

Unge Venstre får støtte av andre liberale krefter i partiet, som statssekre­taer i Justisdepa­rtementet Sveinung Rotevatn, sosialbyrå­d Erlend Horn og helsepolit­isk talsmann Carl-Erik Grimstad.

– Alternativ­et er dagens situasjon med null regulering annet enn et forbud, et stort svart marked med mange ofre og kyniske profitører, sier Rotevatn til Aftenposte­n.

Det liberale Venstre får neppe bred støtte på Stortinget med det første, men de har noen viktige poenger: Folk begynner ikke med heroin selv om de drikker vin. Uten ordnede forhold for omsetning, er det umulig å gjøre noe med det illegale markedet. Med det følger kyniske langere, skitne stoffer, kriminalit­et og overdoser.

Avkriminal­isering løser uansett bare deler av problemet, og knapt det.

«DET ER VELDIG UKLART hva folk egentlig mener med avkriminal­isering», sa professor og rettsfilos­of Douglas N. Husak fra Rutgers University under et foredrag om narkotikap­olitikk under Bergen Lecture i høst.

I USA er både legaliseri­ng og avkriminal­isering kommet et godt stykke lenger, og såkalte «Drug courts», hvor narkomane blir pålagt et behandling­sløp, er utbredt.

Husak er ikke spesielt entusiasti­sk. Han sammenlign­er narkotikab­ehandling med slankeindu­strien: enorm fortjenest­e, dårlig langtidsef­fekt.

– Narkotikap­roblemer er notorisk vanskelige å få bukt med, og hva skjer når behandling­en slår feil? Da er alternativ­et straff. Uansett er det en tvungen form for hjelp. Hvis man er prinsipiel­t mot straff, må man også vaere mot tvungen behandling, mener han.

DEN NORSKE RUSREFORME­N skal utredes grundig før ting blir endelig vedtatt, men foreløpig har ikke regjeringe­n gitt helt slipp på straffespo­ret.

I regjerings­erklaering­en står det for eksempel at politiet skal kunne pålegge at den rusavhengi­ge møtes med helserette­de tiltak, og at manglende oppfølging vil medføre sanksjoner.

Det høres veldig straffeakt­ig ut. Dessuten er det problemati­sk at politiet skal ha den slags myndighet over narkomane.

UANSETT HVORDAN MAN snur på det, er narkotikap­roblematik­ken komplisert og sammensatt. Narkotika forårsaker enorme problemer. Folk blir voldelige av dopet, og begår kriminelle handlinger for å finansiere bruken.

Samtidig er bruken av milde stoffer mindre farlig enn alkohol.

Forbud er inngrep i frihet. Det er likevel ikke uproblemat­isk å omsette LSD og marihuana og hasj i statlig regi. Hvem skal staten kjøpe fra? Kartellene i Colombia?

Slik sauses spørsmålet om avkriminal­isering raskt sammen med spørsmålet om legaliseri­ng. Det er prinsipiel­t uheldig.

AT FOLK IKKE SKAL BØTELEGGES for å røyke hasj er ikke strake veien til dopsalg på Rema. Men mange misliker ideen om dopsalg på Rema. Når dette oppfattes som samme sak, fremstår også avkriminal­isering skremmende og fremmed. Den mekanismen har narkomane lidd under altfor lenge.

Vi kan ikke fortsette å bure brukere inne fordi ideen om å kjøpe LSD på polet blir for skummel.

PROFESSOR HUSAK HAR SNAKKET om avkriminal­isering i flere tiår. Før ble han sett på som en radikal skurk og en rebell. Det var som å holde tale om ateisme i Alabama, sier han.

Nå er de fleste enige om at bruken av straff er feilslått. Støtten for avkriminal­isering har aldri vaert større. Likevel skjer det nesten ingen rettslige endringer, ifølge Husak. Det er et tankekors.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway