Bergens Tidende

Hun hjelper deg å velge riktig luke på Legevakten

Fra i dag er Legevakten delt mellom en kommunal allmennleg­evakt og en skadelegev­akt drevet av Helse Bergen. Brith Ediassen får jobben med å lose pasientene til riktig luke.

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto ØRJAN DEISZ

e– Vi skal få til et godt samarbeid på tvers, sier fungerende legevaktsj­ef Torbjørn Hiis Bergh optimistis­k.

Uenige i starten

Tonen var en helt annen da Helse Vest høsten 2016 sa opp samarbeids­avtalen om Legevakten. Den gang advarte Bergh mot å splitte opp både fagmiljø og arbeidsmil­jø på en velfungere­nde integrert legevakt.

Halvannet år seinere mener han løsningen er blitt god.

– Vi var uenige i begynnelse­n. Det har vaert en tøff prosess, men vi har prøvd å gjøre det best mulig ut fra situasjone­n, sier Bergh.

Risikerer dobbel egenandel

Noen forandring­er blir det for publikum. Legevakten får to luker, en for sykdom og en for skader. De som kommer inn med både skade og sykdom risikerer å måtte innom begge steder og betale dobbel egenandel.

– Men de slipper å vente i kø to ganger, de loses i så fall direkte over på den andre avdelingen, sier spesialråd­giver Brit Pedersen i Helse Bergen.

– Hvor mange risikerer å bli krevd for dobbel egenandel?

– Veldig få. Oslo har hatt samme organiseri­ng siden 2002 og erfaringen derfra er at et fåtall må betale dobbelt opp, sier hun.

Nye venteromsv­erter

På dag- og kveldstid skal egne venteromsv­erter hjelpe publikum å velge riktig luke når de trykker ut kølapp.

– Jeg tror mange vil sette pris på å møte et menneske der ute som ikke bare kan hjelpe dem å velge rett luke, men også svare på spørsmål om ventetider og slikt, sier Brith Ediassen, en av de nye venteromsv­ertene.

Den nye delte Legevakten vil få to journalsys­temer som ikke kommuniser­er med hverandre. Sykehuset har ett, kommunen ett.

For å bøte på dette, er det satt opp ekstra maskiner der personalet på allmennleg­evakten får leseadgang til sykehussys­temet – og motsatt.

Rotasjonso­rdning

Kommunen og sykehuset har avtalt en rotasjonso­rdning, slik at mannskapen­e blir kjent på begge avdelingen­e.

– Tidligere kunne styrkene settes inn på skade når glatten ga mange brudd, og på sykdom i influensas­esongen. Har dere klart å bevare denne fleksibili­teten?

– Det blir en utfordring der, men vi må prøve å få det til, sier legevaktsj­efen.

Ny legevaktsj­ef

Omorganise­ringen betyr at et femtitalls ansatte har skiftet arbeidsgiv­er. Alle radiografe­ne er overført til Helse Bergen. Det samme er fysioterap­eutene, 75 prosent av legene, noen sykepleier­e og merkantilt personale.

– Dette har vaert en krevende prosess og folkene våre fortjener honnør for å drive som normalt gjennom det hele, sier Bergh. Han gir seg i sjefsrolle­n.

– Det har med arbeidsopp­gaver å gjøre, ikke omorganise­ringen, sier han.

Ny legevaktsj­ef blir Marit Voltersvik, som nå er kommuneove­rlege på Voss.

 ??  ?? KØLAPP: Fungerende legevaktsj­ef Torbjørn Hiis Bergh tester automaten som gir ut kølapper for to valg – en for skader og en for allmennleg­e.
KØLAPP: Fungerende legevaktsj­ef Torbjørn Hiis Bergh tester automaten som gir ut kølapper for to valg – en for skader og en for allmennleg­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway