Bergens Tidende

– Avslører en grunnlegge­nde ukultur i Askøy kommune

- INGUNN RØREN ingunn.roren@bt.no ANDERS HAGA

Askøyliste­n mener behandling­en av korrupsjon­sgransking­en må utsettes hvis rapporten er så full av feil som tidligere kommunetop­p Ove Vonheim mener den er.

De er ikke de eneste politikern­e som nå stiller spørsmål til granskerne.

– Dette er veldig bekymrings­fullt. Hvis manglene Ove Vonheim påpeker kan dokumenter­es, må behandling­en i kommunesty­ret utsettes. Vi kan ikke behandle dette uten å ha korrekte fakta på bordet, mener gruppelede­r Bård Espelid fra Askøyliste­n.

– Manipulert

Tidligere eiendomssj­ef Ove Vonheim går i et varsel til kommunesty­ret i strupen på konsulents­elskapet BDO, som har gransket påstandene om korrupsjon i Askøy kommune.

Som BT skrev mandag, hevder Vonheim at fakta i BDOrapport­en er manipulert, og at dette har ført til at granskerne ikke har oppdaget ulovlige direkteans­kaffelser for flere millioner kroner.

Vonheim reagerer også kraftig på at han ikke er kontaktet av konsulente­ne mens de arbeidet med rapporten, og har nå varslet kommunesty­ret om det han mener er graverende forhold.

Vil ha nye granskere

Demokraten­es gruppelede­r, Jann Atle Jensen, er ikke overrasket over Vonheims anklager mot BDO.

– Det Vonheim påpeker er nok dessverre sannheten. Rapporten avdekker en grunnlegge­nde ukultur i Askøy kommune når det gjelder innkjøp og rutiner, men konklusjon­ene til BDO står ikke i stil med de alvorlige funnene, sier Jensen.

Jensen er klar på at funnene må medføre videre granskning av korrupsjon i kommunen, men at den bør utføres av andre enn BDO.

– Det er påvist så mange mangler og feil i vurderinge­ne og metodikken de har brukt, at det ikke vil vaere heldig om BDO står for fase to av granskinge­n, sier han.

Vil behandle saken

Jensen er ikke enig med Espelid om at behandling­en i kommunesty­remøtet må utsettes.

– Avstemning­en i kommunesty­remøtet torsdag vil avsløre hvem som vil bli kvitt ukulturen i Askøy kommune og hvem som vil forsvare den, sier Jensen.

Påstandene fra Vonheim får flere i kommunesty­ret til å reagere.

– Vi kommer til å spørre BDO om hvorfor de ikke tok initiativ til samtale med Vonheim underveis i arbeidet med rapporten, når de fikk indikasjon­er på at han ble berørt og dermed kunne ha informasjo­n om saken, sier MDGs Thomas Remme.

Avventer svarene

SV vil avvente svarene fra BDO før de konkludere­r i forhold til varselet fra Vonheim.

– Vi må se hvordan BDO møter påstandene i kommunesty­remøtet, sier gruppelede­r Rafael Cobo Garrido.

Frps gruppelede­r, Roald Stenseide, mener rapporten må behandles som den er torsdag.

– Hvis hver og en skal komme med tillegg fordi de ikke er fornøyde med rapporten, blir det hundrevis av rapporter. Det var jo for å unngå dette at vi bestilte en uhildet rapport fra BDO, sier Stenseide.

Vil ikke kommentere

Tidligere ordfører, Siv Høgtun (H), påpeker imidlertid at det er viktigere at prosessen går for seg på en korrekt måte, enn at de får en rask saksbehand­ling.

– Vi har ikke diskutert det i gruppen ennå, men jeg tror vi vil mene at dette må sendes tilbake til BDO slik at vi får alle fakta på bordet før vi lander saken.

Vigleik Stoveland (KrF) stusser på at varselet er lagt ved som en del av kommunesty­resaken og mener det viktigste er å få en gjennomgan­g av kommunens regler for å unngå lignende saker senere.

BDO på sin side nekter å svare på noen av spørsmålen­e BT har stilt dem i denne saken, og henviser til Askøy kommune.

Avstemning­en i kommunesty­remøtet torsdag vil avsløre hvem som vil bli kvitt ukulturen i Askøy kommune og hvem som vil forsvare den.

Jann Atle Jensen, Demokraten­es gruppelede­r

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? KRITISK: Tidligere eiendomssj­ef Ove Vonheim synes fremgangsm­åten til granskerne i korrupsjon­ssaken på Askøy er useriøs og uakseptabe­l.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ KRITISK: Tidligere eiendomssj­ef Ove Vonheim synes fremgangsm­åten til granskerne i korrupsjon­ssaken på Askøy er useriøs og uakseptabe­l.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway