Bergens Tidende

Vår på vilkår

- KNUT LANGELAND knut.langeland@bt.no foto RUNE SAEVIG

første vårdag.

Våren låg på lur. Skodda måtte berre letta først.

– Vi har høyrt at nordmenn er som popcorn. Når sola kjem, poppar dei. Pop, pop.

Polske Olga Matuszcyk og franske Vera-Ilhem Elfadl-Mohr, jusstudent­ar begge to, fniser på jenters vis, der dei høvesvis sit og ligg på ein benk på Festplasse­n.

Her får dei stadfesta alle sine vårmytar om folkeslage­t dei har valt å dela litt av ungdomstid­a si med. Folk svinsar og svansar, rullar ned høge halsar, let plagg falla. Set seg og nyt sola. Ut er dei komne for å nyta våren.

Kanskje med eit pledd innanfor rekkjevidd, og eit skaut og eit sjal og kanskje ei hue i lomma. Det er vår, ja visst, men framleis berre vår på vilkår.

Ikkje til å lita på

For siste fnugg er neppe sagt. Langtidsva­rselet frå meteorolog­ane ser sant nok lovande ut, men framleis er det eit kjøleg drag i lufta.

Våren i april er ikkje til å lita på, det veit alle som har levd nokre vårar, og i skuggane under høge hus skundar dei seg, for å nå fram att til sola. Fortast råd. Ho er dyrebar, ho er etterspurd og etterlengt­a og kan bli borte før du får sukka «endeleg».

Kong Olav Vs plass ligg delvis i slagskugge­n til eit hotell under oppussing, men på Den blå steinen skin sola.

Bjørn Luke har funne fram brettet sitt og skatar ned ein kant, opp ein kant, bort ei flate. Fram og attende. Sveitten piplar i panna.

Den gamle Laksevåg-turnaren drøymer om ei framtid som profesjone­ll. Då må det øvast. Stundom ramlar han så lang han er, men han gjer det med ein turnars tryggleik.

Sterk sjølvkjens­le

– Det går fint. Skal eg bli flinkare, må eg tryna av og til. Eg har gjort det mange gonger, men aldri i mitt liv har eg brote eit einaste bein, seier ungdomen. Og forsikrar at sjølvkjens­la heller ikkje lir, endå om tilskodara­ne er talrike i eit av byens mest brukte rom.

På promenaden utover på Bryggen ligg framleis pyttane og minner om regnet frå i går, og åtvarar om regnet som skal koma.

Ekteparet Storsveen, Pål og Anette, har teke seg pause frå arbeidet og ruslar seg ein tur. Dei er opphavleg frå Baerum, bortskjemt­e med sol, med andre ord.

– Endeleg kom våren, seier dei, før dei ruslar vidare.

– Denne byen er fantastisk

Åse Knutsen har teke turen frå Damsgård til sentrum for å handla.

Ho strekkjer hals og kjem sola i møte så godt ho kan.

I bakgrunnen ligg Ulriken og Vidden, framleis snødekt. Kulissa er eit postkort verdig, og Åse kjem på det mora hennar brukte å seia.

– Hugs Åsebarn, sa ho.

– Hugs at denne byen er fantastisk.

 ??  ?? DRAUM: Bjørn Luke håpar han skal bli så god på brettet sitt at han kan leva av det. I september flyttar han til Santa Monica i California for å følgja draumen. I mellomtida øver han seg midt i Bergen sentrum.
DRAUM: Bjørn Luke håpar han skal bli så god på brettet sitt at han kan leva av det. I september flyttar han til Santa Monica i California for å følgja draumen. I mellomtida øver han seg midt i Bergen sentrum.
 ??  ?? PROMENADE: Det har ikkje mangla på vårlengt gjennom ein lang vinter. Anette og Pål Storsveen var mellom dei som nytta høvet til å koma seg ut i sola på Bergens
PROMENADE: Det har ikkje mangla på vårlengt gjennom ein lang vinter. Anette og Pål Storsveen var mellom dei som nytta høvet til å koma seg ut i sola på Bergens
 ??  ?? VIL BU HER: – Ei fin overraskin­g, seier Olga Matuszcyk og Vera-Ilhem Elfadl-Mohr om sola i Bergen. – Vi har forelska oss i denne byen, røper dei.
VIL BU HER: – Ei fin overraskin­g, seier Olga Matuszcyk og Vera-Ilhem Elfadl-Mohr om sola i Bergen. – Vi har forelska oss i denne byen, røper dei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway