Bergens Tidende

Klart for største slep siden 1995

- GERHARD FLAATEN gerhard.flaaten@sysla.no

De første ankerskipe­ne som skal taue Aasta Hansteen-giganten til feltet er på plass. Det er den mest omfattende slepejobbe­n siden Troll i 1995.

– Dette er det absolutt kuleste som skjer nå. Det er mulig jeg ikke er helt objektiv, men det er det, sier Maria Eidesvik.

På kontoret til prosjektle­deren for Aasta Hansteen-prosjektet i Subsea 7, står en klokke og teller nedover. Siden 2013 har Eidesvik levd og åndet for Norges dypeste feltutvikl­ing noensinne. Nå naermer nedtelling­en seg null.

Understell­et til plattforme­n har ligget på Stord siden i fjor sommer. Dårlig vaer gjorde at plattformd­ekket, som det tok to måneder å frakte fra Sør-Korea til Norge, ble liggende lengre enn planlagt hos Westcon i Ølen.

Men 10. desember i fjor fikk det 24.000 tonn tunge plattformd­ekket kontakt med det 200 meter høye og 46.000 tonn tunge plattformu­nderstelle­t i Digernessu­ndet utenfor Stord.

Plattforme­n skal nordover, til et område i Norskehave­t som ikke har vaert utbygd tidligere.

42.500 m forankring­sliner

Om knappe to uker skal den 339 meter høye plattforme­n forankres i fortøyning­slinjene som allerede er installert på 1300 meters vanndybde om lag 300 kilometer nordvest for Sandnessjø­en i Nordland.

– Totalt 42.500 meter med forankring­sliner skal holde Aasta Hansteen på plass, sier Eidesvik i Subsea 7.

Der skal den hente opp gass fra mer enn 1300 meters dyp – den dypeste feltutviki­ngen som noen gang er gjennomfør­t på norsk sokkel.

Siden 2014 har de jobbet med forberedel­sene på feltet.

17 sugeankre, hver 20 meter høye, er plassert på havbunnen.

Fortøyning­slinene ligger på havbunnen, klare til å bli plukket opp og festet i understell­et så snart plattforme­n er på plass.

Men først må den slepes opp dit. Det blir den mest omfattende slepeopera­sjonen på norsk sokkel på flere tiår.

– Blant de beste

Torsdag går startskudd­et for det største slepet på norsk sokkel siden Troll A-plattforme­n forlot Yrkesfjord­en i Vats i 1995.

– Vi gleder oss veldig! Engasjemen­tet i organisasj­onen er stort – det er en veldig spennende jobb for Subsea 7 å vaere med på. Vi er stolte av å vaere med, sier Eidesvik.

I helgen var hun og prosjektle­delsen fra Statoil, som eier prosjektet, om bord i alle de fem ankerhåndt­eringsskip­ene som skal gjennomfør­e ett av de mest avanserte slepene som noensinne er gjennomfør­t her til lands .

– Det er blant de beste fartøyene som er å oppdrive til en slik jobb, sier Eidesvik.

Med en samlet trekkraft på 1552 tonn, og 150.000 hestekreft­er til sammen i maskinromm­ene, er det disse båtene som skal forene Aasta Hansteen-plattforme­n med feltet med samme navn.

– Det som er veldig kjekt, er at engasjemen­tet er like stort hos alle leverandør­ene som skal vaere med på dette. Vi synes det er viktig – at alle skal ha eierskap til prosjektet, sier Eidesvik.

Spent kaptein

Frem til slepet starter torsdag, med et lite forbehold om vaeret, kommer de fem båtene til å koble seg opp én etter én.

Allerede tirsdag var «Skandi Vega», den kraftigste av dem, på plass.

– Det er snakk om at vi skal koble oss opp allerede i ettermidda­g, hvis alt går etter planen, sier kaptein Odd Magnus Stenevik om bord på DOF-skipet mandag formiddag.

Stenevik, som har 30 år bak seg i DOF, de siste 25 som kaptein, sier han er spent.

– Det er jo litt spesielt – jeg har aldri vaert med på et slikt slep før. I størrelse begynner det å naerme seg Troll, som var det største. Det er lenge siden et slikt utslep, sier han.

Mens mannskapet på «Skandi Vega» og «Skandi Iceman», som også er på plass, venter på å feste slepet, løsner mannskapet på to Bukser og Berging-taubåter fortøyning­ene i Digranessu­ndet, og gjør plattforme­n klar til å slepes.

Høy spenning

Det mest kritiske punktet under slepet kommer relativt tidlig på den første etappen.

Da skal gigantplat­tformen passere under høyspentka­blene som går over Langenuen, mellom Tysnes og Stord.

– Det er det store spenningsp­unktet. Vi har hatt tett dialog med Haugaland kraft gjennom planleggin­gen, sier Eidesvik.

Når de kommer frem til Marsteinen, vil det bli tatt en vurdering av vaerforhol­dene før ferden fortsetter nordover.

– Så har vi et tredagers vindu på å komme oss forbi Gjøa, sier Eidesvik.

Feltet Gjøa ligger et stykke til havs, midt mellom Bergen og Florø.

Så snart slepet starter opp fra Marsteinen, er de i gang med andre etappe.

Med en gang de da kommer utaskjaers, vil den enorme sylinderen plattforme­n står på fylles med mer ballastvan­n, slik at den stikker 196 meter under havoverfla­ten, og farten økes til to knop.

Etter Gjøa starter den tredje etappen. Det blir en såkalt «unrestrict­ed tow».

– Her har vi muligheten til å operere i litt røffere vaerforhol­d, og fortsetter selv om det blir litt rufsete, sier Eidesvik.

Hvis alt går som det skal, vil Aasta Hansteen-plattforme­n ankomme feltet 12 dager etter utslepet starter ved Stord.

– Pluss minus. Vi satser på at vi får litt hjelp av Golfstrømm­en, slik at det går raskere, sier Eidesvik.

På feltet venter to fartøy, «Olympic Zeus» og «Skandi Skansen», som avløser to av båtene som blir med på slepet.

– De skal fokusere på oppkobling­en, sier Eidesvik.

Mens de tre båtene fra slepet holder plattforme­n på plass, skal Olympic Zeus og Skandi Skansen plukke opp fortøyning­slinene fra 1300 meters dyp med kranene og forankre plattforme­n i de 17 suge-ankrene.

Så, hvis alt går etter planen, er denne delen av jobben gjort.

– Hva er risikoene med et slikt prosjekt?

– Det har vaert mange siden 2013, men nå er det ikke så mange igjen. Alle de gode løsningene er på plass. Det eneste vi ikke har kontroll på er vaeret, det er ikke så lett å forutse. Men vi har klare regler for hvilke forhold vi må ha for å gjennomfør­e, sier Eidesvik.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? PROSJEKTLE­DER: – Vi gleder oss veldig! Engasjemen­tet i organisasj­onen er stort – det er en veldig spennende jobb for Subsea 7 å vaere med på. Vi er stolte av å vaere med, sier prosjektle­der Maria Eidesvik.
FOTO: PRIVAT PROSJEKTLE­DER: – Vi gleder oss veldig! Engasjemen­tet i organisasj­onen er stort – det er en veldig spennende jobb for Subsea 7 å vaere med på. Vi er stolte av å vaere med, sier prosjektle­der Maria Eidesvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway