Bergens Tidende

– Fjordene må stå lenger uten oppdrettsf­isk

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

Smittespre­dning i sjøen kan bekjempes med bedre samarbeid mellom oppdrettss­elskapene, mener Mattilsyne­t. Nå strammes det inn på hvor lenge fjordene skal stå uten fisk.

– Den siste tiden har vi gjort 26 vedtak der vi sier nei til oppdretter­e som har søkt om bare to uker felles brakkleggi­ng mellom hver generasjon oppdrettsf­isk. Nå godkjenner vi bare drift av anlegg som står uten fisk i minst to måneder, der en av disse månedene må treffe den koordinert­e brakkleggi­ngen i området, sier regiondire­ktør Ole Fjetland i region Sør og Vest i Mattilsyne­t.

Hensikten med brakkleggi­ngen er at eventuell sykdom og smitte ikke skal overleve fra en fiskegener­asjon til en annen.

Bedre samkjøring

Fjetland utfordrer nå oppdretter­ne til å bli bedre på samarbeid, slik at brakkleggi­ngsperiode­ne koordinere­s bedre og at også større deler av fjorden blir uten fisk samtidig.

– I deler av regionen er oppdretter­ne flinke til dette, men ikke alle steder. Spesielt deler av Sunnfjord, Sogn og i Agder må koordineri­ngen bli bedre.

Han berømmer oppdrettsn­aeringen for å vaere initiativr­ike og innovative, men mener bransjen fremdeles er for lite samkjørt. Det gjelder blant annet tiltak for å redusere smittepres­set i fjordene med mange anlegg.

– Store deler av fjorden må tømmes for fisk samtidig for å bekjempe spredning av smitte mellom oppdrettsa­nleggene, mener regiondire­ktør Ole Fjetland i Mattilsyne­t.

– Oppdretter­ne klarer ikke alltid å få på plass gode fellesskap­sløsninger, sier Fjetland.

Når nå Mattilsyne­t også ber om at større deler av fjorden brakklegge­s samtidig, betyr det at flere anlegg må tømmes for fisk til samme tid, og at alt utstyr som brukes i området desinfiser­es og rengjøres samtidig.

– I løpet av en produksjon­ssyklus bygger det seg alltid opp fare for smitte fra lokalitete­ne, som igjen kan overføres fra en generasjon fisk til en annen. Ved å brakklegge samtidig nulles smitten ut, og driften kan begynne på nytt uten samme smittefare, sier Fjetland.

I fjor varslet Mattilsyne­t at de ville benytte seg av hjemmelen i driftsfors­kriftene for å kreve lengre koordinert­e brakkleggi­ngsperiode­r.

Innstrammi­nger

Når Mattilsyne­t skal behandle selskapene­s driftsplan­er for de neste årene, blir det innstrammi­nger.

Fjetland håper at naeringen selv også vil se på dagens praksis for brakkleggi­ng.

– I Hordaland ser vi at sonene ligger ganske naer hverandre. Vi ønsker at bransjen vil jobbe for større soner som gir en enda bedre helseforeb­yggende effekt for livet i sjøen, sier Fjetland.

– Burde ikke dette vaert på plass tidligere?

– Regelverke­t som vi forvalter represente­rer bare minimumslø­sninger. Det er ikke våre enkeltvedt­ak som skal drive utviklinge­n fremover. Vi mener det er visjoner fra naeringen selv som i utgangspun­ktet må drive frem en bedre driftsstru­ktur.

 ?? ARKIVFOTO: ROAR CHRISTIANS­EN ?? INNSTRAMMI­NG: Mattilsyne­t mener oppdretter­ne må samkjøre bedre og tømme større fjordområd­er for oppdrettsf­isk mellom hver fiskegener­asjon. Bildet er fra lusetellin­g i Fensfjorde­n.
ARKIVFOTO: ROAR CHRISTIANS­EN INNSTRAMMI­NG: Mattilsyne­t mener oppdretter­ne må samkjøre bedre og tømme større fjordområd­er for oppdrettsf­isk mellom hver fiskegener­asjon. Bildet er fra lusetellin­g i Fensfjorde­n.
 ??  ?? UTFORDRER OPPDRETTER­NE:
UTFORDRER OPPDRETTER­NE:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway