Bergens Tidende

Facebooks eneveldige hersker

- JOHN HANSEN john.hansen@politiken.dk

Mark Zuckerberg har sikret seg total kontroll over Facebook til han dør eller selv velger å gi makten fra seg.

Den 33 år gamle milliardae­ren gjennomgår nok et par usedvanlig tøffe høringsdag­er i Washington for øyeblikket, men hjemme i Facebooks hovedkvart­er i Menlo Park, California, er det Mark Zuckerberg som bestemmer. Makten hans over et av verdens mest verdifulle selskaper er total.

Selv om Facebooks eierskap er fordelt på nesten tre milliarder aksjer, som eies av titusenvis av aksjonaere­r over hele verden, bestemmer Mark Zuckerberg likevel alt. Og han har ordnet det slik at ingen kan frata ham makten, uten at han selv er innforståt­t med det, med mindre lovgiverne griper inn.

«Mr. Zuckerberg kan styre alle beslutning­er som krever aksjonaere­nes godkjennel­se, selv om han eier betydelig mindre enn et flertall av aksjene», fremgår det av Facebooks årsberetni­nger.

Brukte makten

Og Mark Zuckerberg benytter seg av innflytels­en: På Facebooks siste generalfor­samling, i juni 2017, brukte han sin eneveldige beslutning­smakt til å stemme ned blant andre fire forslag fra andre aksjonaere­r:

Et forslag om å endre stemmeregl­ene, slik at Zuckerberg­s totale makt forsvinner.

At Facebook skulle offentligg­jøre hvor mange penger selskaper bruker på å påvirke politikere.

At Facebook skulle offentligg­jøre en rapport om sin politikk om fake news, hatprat og mediets påvirkning av politiske prosesser.

Samt et forslag om at Facebook skulle utnevne en uavhengig styreleder for å holde Zuckerberg­s makt i sjakk.

Nei, sa Mark Zuckerberg til samtlige forslag, og slik ble det. For selv om han «bare» eier rundt 14 prosent av aksjene i Facebook, kontroller­er han mer enn 53 prosent av stemmene. Trikser er to aksjeklass­er: A-aksjer, som var dem alle investorer i verden kunne kjøpe da Facebook gikk på Nasdaqbørs­en i 2012. A-aksjene gir én stemme pr. aksje.

B-aksjer, som er forbeholdt Facebooks opprinneli­ge indre krets – de som var med på å skape Facebook på Harvarduni­versitetet i 2004, og de første som skjøt inn penger i utviklinge­n av Zuckerberg­s idé.

10 x stemmerett

En B-aksje gir ti stemmer. Mark Zuckerberg eier selv den største andelen B-aksjer, og har dessuten gjennom avtaler fått stemmerett­en over en del av de andre B-aksjene.

Zuckerberg har også sørget for at de avgjørende B-aksjene ikke faller i gale hender.

 ??  ?? BESTEMMER ALT: Mark Zuckerberg har fullstendi­g kontroll over Facebook – på livstid om han selv vil.
BESTEMMER ALT: Mark Zuckerberg har fullstendi­g kontroll over Facebook – på livstid om han selv vil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway