Bergens Tidende

Menneskere­ttighetsgr­uppe bekymret over netthets

-

til Trump, null glimt i øyet. Med Trump er det jo nesten bare å gjenta det han skriver og sier. For det er så mye galskap der. Man trenger nesten ikke kommentere noe. Med Listhaug blir det noe annet, sier Schjelderu­p.

I pausen har det også blitt kjent at huseieren til Rick’shuset ønsker å leie ut bygget til Den Nationale Scene fra 2020. Det kan bety kroken på døren for hovedkvart­eret til Stand Up Bergen, som Schjelderu­p har vaert med å bygge opp de siste ti-tolv årene.

– Jeg håper jo at det ikke vil skje, for huset er veldig viktig for komikermil­jøet i Bergen. Det vil også vaere synd for underholdn­ingskonkur­ransen i byen, sier Schjelderu­p.

Hat og hets på nett er et betydelig samfunnspr­oblem, slår Norges nasjonale institusjo­n for menneskere­ttigheter fast i sin årsmelding.

Ytringsfri­het er et av de sentrale områdene som gjennomgås i årsmelding­en, som tirsdag ble overlevert Stortinget.

– På ytringsfri­hetens område er det saerlig viktig at våre offentlige myndighete­r er oppmerksom­me ikke bare på de muligheter som ligger i våre nye, sosialmedi­ale offentligh­eter, men også på hvilke strukturel­le utfordring­er disse medfører, heter det i meldingen.

– Betydelig problem

Arbeidet med ny medieansva­rslov bør prioritere­s for å takle problemet, anmoder Norges nasjonale institusjo­n for menneskere­ttigheter (NIM). Dessuten bør myndighete­ne utrede hvordan man kan imøtegå multinasjo­nale kommersiel­le aktørers makt over det digitale ordskiftet, understrek­es det.

– Den nye medievirke­ligheten gjør effektiv oppfølging av regjeringe­ns strategi mot hatefulle ytringer prekaer – hat og hets på nett er et betydelig samfunnspr­oblem, heter det videre.

NIM startet i fjor høst et prosjekt om hatefulle ytringer med mål om å bekjempe netthets. For å kartlegge problemet har institusjo­nen kontaktet aktører som politiet, andre myndighets­organer, forsknings­institusjo­ner og relevante organisasj­oner. De påpeker at diskusjone­n ofte har vaert teoretisk – tidvis filosofisk – og at man mangler kunnskap om omfang, hvem som rammes og hvilke konsekvens­er det får.

Institusjo­nen mener det er nødvendig med mer kunnskap i politiet og domstolene, og at det må prioritere­s å bygge opp hatkrimgru­pper i flere politidist­rikt. Den etterspør også mer og bedre statistikk, og foreslår at hatefulle ytringer registrere­s etter klare og like retningsli­njer. Statistikk­en bør inneholde informasjo­n om anmeldelse­r og utfallet av saken.

Vidt spekter

Rapporten tar for seg et vidt spekter av saker. Blant annet er NIM opptatt av mindreårig­e asylsøkere­s situasjon, og presiserer at asylsøkere under 15 år bør få et likeverdig omsorgstil­bud med norske barn.

Vold og overgrep mot eldre er en utfordring som myndighete­ne bør sette inn mer tiltak på for å forebygge og forhindre. Og rapporten har råd til myndighete­ne om hvordan arbeidet mot vold i naere relasjoner bør styrkes.

NIM gjentar også to anbefaling­er fra fjorårets rapport, som etter deres mening ikke ble fulgt opp. Den første gjelder sikring mot unødig bruk av isolasjon i arrest og fengsel. Den andre handler om regjeringe­ns utrednings­instruks, som ikke inneholder noen plikt til å utrede menneskere­ttslige spørsmål.

NTB

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? HATEFULLE YTRINGER: Norges nasjonale institusjo­n for menneskere­ttigheter startet i fjor høst et prosjekt med mål om å bekjempe netthets.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX HATEFULLE YTRINGER: Norges nasjonale institusjo­n for menneskere­ttigheter startet i fjor høst et prosjekt med mål om å bekjempe netthets.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway