Bergens Tidende

Barneverne­t må inn tidligere

-

Evnen til empati er stort sett ferdig utviklet før seksårsald­eren. Det lar seg dessverre ikke gjøre å utvikle en slik fullgod evne senere.

ikke har vaert oppdaterte på nyere forskning om menneskets utvikling og dannelse av personligh­et.

i menneskets liv er grunnlegge­nde for den senere utvikling. Barnepsyko­logen Magne Raundalen har jobbet med kartleggin­g av hjernens funksjonsm­ønstre, under normale forhold så vel som under ugunstige forhold for oppveksten. Han kom til den slutning at fysiologis­ke og demonstrer­bare mekanismer spilte en viktigere rolle enn de psykologis­ke.

Evnen til empati er stort sett ferdig utviklet før seks års alder. Det lar seg dessverre ikke gjøre å utvikle en slik fullgod evne senere.

DENNE TYPE PASIENTER faller mellom alle stoler. Helsevesen­et liker dem ikke. De skaper uro på avdelingen­e og krever store ressurser, uten at man har gode enderesult­ater å vise til.

Politiet må ofte gripe inn, og utsettes for urimelig kritikk, selv om de er de eneste som virkelig prøver å gjøre noe for gruppen. Det forteller faktisk også pasientene selv.

Media legger ofte skylden for dagens situasjon på helsevesen­et, men som hjelpeplei­er Nina Andreassen skriver i BT 28 mars: «Mannen har det bedre i Bergen fengsel enn han ville hatt det i en lukket psykiatris­k avdeling». Hun argumenter­er overbevise­nde for at det bør bygges egne psykiatris­ke avdelinger innenfor fengselsve­senet, tilrettela­gt for kriminelle og psykisk syke mennesker.

DET ER ÅPENBART AT offentlige myndighete­r, i første rekke barneverne­t, må engasjeres for å hindre at barn utvikler problemer før det blir for sent.

Det trenges nå forskning på hvordan psykisk syke kriminelle har hatt det under sin barndom og ungdom, slik at nødvendige tiltak tidlig kan settes i verk.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? MÅ GRIPE INN: Det er åpenbart at offentlige myndighete­r, i første rekke barneverne­t, må engasjeres for å hindre at barn utvikler problemer før det blir for sent, skriver John Ludvig Larsen.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE MÅ GRIPE INN: Det er åpenbart at offentlige myndighete­r, i første rekke barneverne­t, må engasjeres for å hindre at barn utvikler problemer før det blir for sent, skriver John Ludvig Larsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway