Bergens Tidende

Tlandsgjen­gen

-

ebruar 1942 av David Howarth som på dette tidspunkt var nestkomman­derende Fra i dag til 17. april arrangerer Sjøforsvar­et sammen med Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl og Norges Veteranfor­bund for Internasjo­nale Operasjone­r et historisk tokt fra Bergen til Shetland – for å markere at det er 75 år siden Shetlandsg­jengen fikk de tre ubåtjagern­e KNM «Hitra», «Vigra» og «Hessa».

Ordfører Marte Mjøs Persen represente­rer Bergen kommune. Ledere for Sjøforsvar­et og Haeren deltar sammen med 130 deltakere i overfarten med «Statsraad Lehmkuhl» fra Bergen. Veteranski­pet «Hitra» deltar også.

På Shetland skal gjestene først og fremst besøke den lille byen Scalloway, som var Shetlandsg­jengens base fra 1942 til 1945. Det er Shetland Bus Friendship Society som står for det lokale arrangemen­tet, som omfatter minneserem­oni, konsert, gudstjenes­te, foredrag ved Asgeir Ueland og besøk på Scalloway Museum, som davaerende statsminis­ter Jens Stoltenber­g åpnet 17. mai 2012.

Det er ikke første gang Shetlandsg­jengen får minnemarke­ring på Shetland. Det begynte i 1967, naermere 300 krigsveter­aner dro da fra Bergen i pinsehelge­n, og alle de tre tidligere skipssjefe­ne var med.

Deretter har det vaert turer til Shetland, Lerwick og Scalloway i 1977, 1987, 1997, 2003 og 17. mai 2012, da statsminis­ter Jens Stoltenber­g var med, for å åpne det nye Scalloway Museum, til minne om Nordsjøfar­ten.

 ?? FOTO: NORGES HJEMMEFRON­TMUSEUM ??
FOTO: NORGES HJEMMEFRON­TMUSEUM
 ?? FOTO: TRULS SYNNESTVED­T ?? MONUMENTET: Monumentet i Scalloway over de 44 falne fra Shetlandsg­jengen.
FOTO: TRULS SYNNESTVED­T MONUMENTET: Monumentet i Scalloway over de 44 falne fra Shetlandsg­jengen.
 ??  ?? «HITRA»: «Hitra» og Shetlandsg­jengen på jobb for Norge under krigen.
«HITRA»: «Hitra» og Shetlandsg­jengen på jobb for Norge under krigen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway