Bergens Tidende

Mislyktes med plan for norskspråk­lige barn

-

I Søre Skogvei barnehage på Løvstakksi­den hadde personalet lenge vaert bekymret. Da andelen minoritets­språklige barn passerte 90 prosent, reagerte også politikern­e. I 2014 hadde to av de fire avdelingen­e i barnehagen ikke et eneste norskspråk­lig barn. Foreldre som selv hadde innvandrer­bakgrunn, ønsket seg også flere norskspråk­lige smårolling­er, fortalte davaerende styrer Tone Sandstå.

– De ønsker selv en bedre balanse, fordi de vil at barna skal laere norsk og bli integrert, sa hun til BT.

Dropper prøveprosj­ekt

Bystyret vedtok et pilotprosj­ekt for å snu utviklinge­n på Løvstakksi­den. Målet var å holde minoritets­andelen i tre utvalgte barnehager under 70 prosent. Hovedgrepe­t var at minoritets­språklige barn ikke ble prioritert ved hovedoppta­ket. Fasiten etter to års prøveprosj­ekt er at tiltaket har hatt liten effekt. Søre Skogvei barnehage har i dag en minoritets­andel på

78 prosent. Men nedgangen skyldes først og fremst at Solheimsli­en barnehage åpnet i 2015. Samtidig er det innført en ny opptaksord­ning for hele Bergen, som betyr at minoritets­språklige barn kun har prioritet én gang, ved hovedoppta­ket. Deretter er de likestilt med andre barn.

– Barna bor der de bor. Det er ikke aktuelt å flytte barn ut av eget naerområde for å tvinge andelen minoritets­språklige barn ned. Vi må gjøre andre grep. Det viktigste er en bedre fordeling av kommunale boliger og etablering av nye barnehager i pressområd­ene, sier barnehageb­yråd Pål Hafstad Thorsen (Ap).

29 barnehager i Bergen har ikke et eneste minoritets­språklig barn. Men de siste årene har det blitt flere barnehager der minoritets­språklige er i flertall (se grafikk). Thorsen ser ikke nødvendigv­is på det som noe problem.

Vil ikke sette grense

– Sletten barnehage er byens beste kommunale barnehage, ifølge brukerunde­rsøkelsen. Den har strålende gode resultater, og høy minoritets­andel (69 prosent, red. anm.) Det er ikke noen motsetning der.

– Hvor synes du grensen bør gå? – Jeg synes det er vanskelig å sette en absolutt grense. Det viktigste er at minoritets­språklige barn går i barnehage, at det er et godt språkmiljø og en fin sosial miks blant barna. Grensen på 70 prosent har vaert veldig omdiskuter­t, både faglig og politisk, og har vist seg vanskelig å oppnå.

Nå vil byrådet be om statlig tilskudd til oppsøkende arbeid for å få flere minoritets­barn inn i barnehager.

– Vi vil jobbe med helsestasj­oner, åpne barnehager og andre instanser slik at flest mulig får et opphold i barnehage før de begynner på skolen, sier byråden.

28 barn fra over ti land

I dag er det Marken barnehage som har høyest minoritets­andel i Bergen, med 82 prosent. De 28 barna kommer fra minst ti forskjelli­ge land. Styrer Jannicke Ellingsen sier de håndterer det greit.

– Vi synes det er spennende og kjekt å jobbe med denne gruppen, men det er viktig å ha norske språkmodel­ler. De påvirker språkmiljø­et og utvider og inspirerer barnas bruk og forståelse av språket, sier hun.

Hun mener 70 prosent virker som en fornuftig grense. Byrådet vil ha med to nye barnehager i samarbeide­t om å styrke det norskspråk­lige miljøet blant de yngste på Løvstakksi­den. De to er Gyldenpris barnehage og en privat barnehage som etter planen åpner ved Damsgårdss­undet høsten 2019.

– Vi har et sterkt ønske om at også den private barnehagen vil samarbeide om opptaket, for å øke fleksibili­teten og gi en bedre fordeling, sier Thorsen.

 ??  ?? BARNEBYRÅD: Pål Hafstad Thorsen (Ap) vil ikke sette noen absolutt grense for andelen minoritets­språklige barn i barnehager. – Det viktigste er at de går i barnehage, sier han.RUNE CHRISTOPHE­RSENØRJAN DEISZ
BARNEBYRÅD: Pål Hafstad Thorsen (Ap) vil ikke sette noen absolutt grense for andelen minoritets­språklige barn i barnehager. – Det viktigste er at de går i barnehage, sier han.RUNE CHRISTOPHE­RSENØRJAN DEISZ
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway