Bergens Tidende

Trumps nye hauk kler seg i duefjaer

- KRISTIAN MADSEN kristian.madsen@pol.dk

Mike Pompeo lover at han som utenriksmi­nister vil søke diplomatis­ke løsninger, men vil ikke utelukke et preventivt amerikansk angrep på Nord-Korea.

USAs antatt kommende utenriksmi­nister, Mike Pompeo, prøvde å ta et oppgjør med sitt rykte som en sikkerhets­politisk hauk, da han torsdag var til høring i Senatets utenriksut­valg.

– Når journalist­er eller andre, som stort sett aldri har møtt meg, stempler meg som «hauk», «hardliner» eller hva verre er, så rister jeg på hodet. Ingen hater krig mer enn oss som har båret en militaerun­iform, sa den nåvaerende CIA-direktøren, som er utdannet på haerens eliteskole West Point og veteran fra Golfkrigen i 1991.

– Krig er alltid siste utvei. Jeg vil foretrekke å nå presidente­ns utenrikspo­litiske mål med utrettelig diplomati snarere enn å sende våre unge mennesker i krig, sa Donald Trumps utvalgte til å etterfølge Rex Tillerson, som ble sparket i mars.

Omstendeli­g prosess

Pompeo blir ikke godkjent uten vansker. Det republikan­ske medlemmet av utenriksut­valget, Rand Paul, har på forhånd erklaert å ville stemme mot Pompeo, på grunn av hans støtte til Irak-krigen i 2003 og hans forsvar for amerikansk­e soldater som har brukt tortur som avhørsmeto­de.

Hvis samtlige demokrater i utvalget også stemmer nei, kan Pompeo få en negativ anbefaling før det samlede Senatet stemmer. Likevel ventes Pompeo i slutten av den omstendeli­ge prosessen å kunne sette seg til rette i utenriksde­partemente­t med støtte fra en håndfull sentrumssø­kende demokrater.

Åpen for militaerak­sjon

Under torsdagens høring, som omfattet mange av verdens brennpunkt­er, konfronter­te Demokraten­e Pompeo med skarpe uttalelser fra hans seks år som konservati­vt kongressme­dlem fra Kansas. Er presidente­n i ferd med å samle et krigskabin­ett med Pompeo og den nye nasjonale sikkerhets­rådgiveren John Bolton, var den gjennomgåe­nde linjen i utspørring­en.

Pompeo understrek­et imidlertid at han vil bruke diplomatis­ke virkemidle­r, men at de skal vaere understøtt­et av militaer styrke.

– Diplomater uten styrke i ryggen er bare folk som sitter og prater, sa Pompeo.

– Vi har et ansvar for å oppnå en situasjon hvor Kim Jongun ikke kan true USA med en atomrakett. Mitt mål er å sikre at vi ikke er nødt til å konfronter­e den vanskelige situasjone­n i Korea direkte, sa han om den høyspente situasjone­n, som han kalte USAs mest umiddelbar­e sikkerhets­politiske trussel.

Den kommende utenriksmi­nisteren ville imidlertid ikke utelukke at en reell bakkekrig kan vaere aktuell.

– Ja, jeg kan godt forestille meg en teoretisk situasjon hvor USA vil vaere nødt til å levere et svar som rekker utover diplomatie­t, sa Pompeo, som samtidig anerkjente at konsekvens­ene av en krig vil vaere «katastrofa­le».

USAs mål er imidlertid ikke et regimeskif­te i Nord-Korea, sa Pompeo. Dermed tar Pompeo tilsynelat­ende avstand fra sine uttalelser på en konferanse i juni i fjor, om at det farligste ved Nord-Koreas atomvåpen «er fyren som i dag kontroller­er dem».

Skeptisk til Iran-avtale

– Irans atomvåpenp­rogram kan avsluttes med 2000 bombetokt, og den kapasitete­n har USA og dets allierte, sa Pompeo som kongressme­dlem.

Han er fortsatt skeptisk til avtalen med Iran, men nå vil han jobbe for å forbedre den. President Trump har krevd at avtalen sett med amerikansk­e øyne styrkes innen 12. mai – ellers truer han med å forlate den.

– Hvis vi konkludere­r at avtalen blir forbedret, vil jeg anbefale presidente­n at vi samarbeide­r med våre allierte om å nå en bedre løsning.

Mike Pompeo var vesentlig skarpere i retorikken enn president Trump vanligvis er når det gjelder forholdet til Russland.

– Vi skal gi dem motstand hver gang vi konfronter­er dem, sa Pompeo, som i motsetning til sjefen sin tydelig erklaerte at Russland blandet seg inn i det amerikansk­e presidentv­alget.

Det gjelder også i Syria og Irak, hvor Pompeo omtalte konfrontas­jonen mellom russiske og amerikansk­e styrker ved Eufrates-elven.

– Russerne møtte sine overmenn, og et par hundre av dem ble drept.

Mike Pompeo

 ?? FOTO: JACQUELYN MARTIN, NTB SCANPIX ?? HØRING: Mike Pompeo stilte denne uken til høring i Senatet. – Krig er alltid siste utvei. Jeg vil foretrekke å nå presidente­ns utenrikspo­litiske mål med utrettelig diplomati snarere enn å sende våre unge mennesker i krig, sa Pompeo.
FOTO: JACQUELYN MARTIN, NTB SCANPIX HØRING: Mike Pompeo stilte denne uken til høring i Senatet. – Krig er alltid siste utvei. Jeg vil foretrekke å nå presidente­ns utenrikspo­litiske mål med utrettelig diplomati snarere enn å sende våre unge mennesker i krig, sa Pompeo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway