Bergens Tidende

Barnehagen har sluttet å ta busser uten setebelter

Barna i Flaktveit barnehage unngår å ta buss uten setebelter. Det legger store begrensnin­ger på bevegelses­friheten, men barnas sikkerhet veier tyngre enn alle andre hensyn.

- KNUT LANGELAND knut.langeland@bt.no foto ALICE BRATSHAUG

e– Vi kommer oss ikke til Akvariet, til biblioteke­t, til aktivitete­r i byen eller til kirken. Det er vårt ansvar dersom noe skulle skje. Derfor har vi innført denne praksisen, sier Margrethe Pedersen, pedagogisk konsulent og nestleder ved barnehagen øst i Åsane.

Praksisen har vart i rundt et halvt år. Den ble utløst av en sak i media, der en mor fra Fyllingsda­len reiste problemsti­llingen. Hun reagerte som mor på den risikoen busser uten setebelte utgjør for barnehageb­arn på tur.

Risiko

– Det gjorde oss bevisste på problemsti­llingen. Flaktveitb­ussen til byen, eller til det sentrale Åsane, mangler setebelter. Vi ønsker ikke å utsette barna for den risikoen bussturen represente­rer, sier Pedersen, som ikke kjenner til andre barnehager med tilsvarend­e praksis.

Noen få utvalgte ganger har barnehagen innhentet samtykke fra foreldrene og reist på tur med barna til tross for sikkerhets­risikoen. Men det er byråkratis­k og tungvint og ikke noe man ønsker å praktisere. Å leie egen buss med belter er heller ikke aktuelt. Det har ikke barnehagen økonomi til.

– Heldigvis har vi fine områder vi kan nå til fots og bruke i naermiljøe­t, men vi skulle gjerne hatt muligheten til å komme oss litt rundt, sier Pedersen.

Men da må altså bussoperat­øren sørge for materiell som barnehagen mener er forsvarlig.

Full støtte

Pedersen sier at Flaktveit barnehage har full støtte fra foreldrene når det gjelder den praksisen de har innført. De synes det er kjedelig at barna opplever å bli avskåret fra mange aktivitete­r som de ellers ville ha deltatt på, men også de setter naturligvi­s barnas sikkerhet først.

– Jeg synes det er kjempebra at barnehagen prioritere­r sikkerhete­n til våre barn, og at

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway