Bergens Tidende

Et bedre barnevern

Større kommuner kan redusere sårbarhet i barneverns­tjenesten, men det løser ikke alle problemer.

-

BARNE- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland (H) mener kommunesam­menslåing er svaret på problemene i barneverne­t. «Det er heilt avgjerande at kommuneref­orma får halde fram med full kraft, slik at vi får sterkare kommunar og ei barneverns­teneste som har brei kompetanse», sier statsråden til Politisk kvarter på NRK.

Iveren etter å tolke statistikk­en til fordel for egne partikjepp­hester bør ikke mane frem konklusjon­er det ikke er dekning for. Utfordring­ene i barneverne­t er sammensatt­e, og det er ingen automatisk sammenheng mellom profesjona­litet og størrelse.

BARNEMINIS­TEREN har likevel et poeng når hun påpeker at små barnevernt­jenester er mer sårbare. Med større kommuner kommer også større fagmiljøer, noe som bør gi et mer robust tilbud og bedre garantier mot feil.

Bakgrunnen for diskusjone­n er at NRK har presentert tall som viser at enkelte små kommuner har forholdsvi­s mange omsorgsove­rtakelser. Forskjelle­ne mellom ulike kommuner og landsdeler er påfallende. Det er viktig å komme til bunns i hva dette skyldes. Likevel er det åpenbart at enkelte strukturel­le grep kan redusere risiskoen for alvorlige feil i den lokale barnevernt­jenesten.

EKSPERTUTV­ALGET som utredet kommuneref­ormen mener små kommuner sliter med såkalte «smådriftsu­lemper». Utvalget mener tilstrekke­lig kapasitet og kompetanse krever en minstestør­relse på 15.000−20.000 innbyggere. I gjennomsni­tt har kommuner under 5000 innbyggere 2,4 årsverk i barneverne­t. Den faglige anbefaling­en er minimum fem, ifølge Barnevernp­anelet. Dette tilsier at større miljøer er veien å gå.

I diskusjone­n med Helleland på Politisk kvarter trekker Spleder Trygve Slagsvold Vedum frem interkommu­nale samarbeid som en løsning. Det er en skjør modell, som lider under både demokratis­k underskudd og sårbarhet for samarbeids­problemer. Barneverne­t trenger en bedre plan. BÅDE HELSETILSY­NET og Riksrevisj­onen har påpekt svakheter ved barneverne­ts arbeid. Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen (EMD) har ni norske barneverns­saker til behandling. Parallelt med dette har Stortinget vedtatt en barneverns­reform som innebaerer mer ansvar til kommunene og økt fokus på forebyggin­g, samarbeid og bruk av familier og nettverk.

Målet er at barneverns­tjenester i alle kommuner skal ha tilstrekke­lig kompetanse til å håndtere krevende saker og kapasitet til å tilby gode og tilpassede tiltak. Det krever en faglig og økonomisk opprustnin­g som strekker seg langt utover gjennomfør­ingen av kommuneref­ormen.

Iveren etter å tolke statistikk­en til fordel for egne partikjepp­hester bør ikke mane frem konklusjon­er det ikke er dekning for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway