Bergens Tidende

Nytt trafikkmøn­ster skapte lange køer på Sotra mandag

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no ØRJAN TORHEIM

– Dette var ingen god start på omlegginge­n av trafikkmøn­steret på Sotra-veiene, sier Mats H. Blomvågnes, selvstendi­g naeringsdr­ivende i Øygarden.

Han sier at problemene på dag én av omlegginge­n mandag har forflyttet seg lenger utover, og forteller at han havnet i kø allerede ved YX-stasjonen før Kolltveit.

Også kolleger brukte mer tid

– Der jeg tidligere har brukt

20–30 minutter, brukte jeg i dag

45 minutter i kø. Totalt tok det meg et kvarter ekstra å kjøre til sentrum. Om dette skal bli fasiten på omlegginge­n, mener jeg politikern­e og veimyndigh­etene må reversere hele ordningen, sier Blomvågnes, som også er operativ leder i Øygarden Røde Kors.

Blomvågnes driver i transportn­aeringen og er bekymret om køene skal bli verre enn før.

– Jeg skal ikke svartmale situasjone­n, men jeg har kolleger som har meldt fra om mer kø i dag. Å bruke enda mer diesel og enda mer tid på å bevege oss mot sentrum, er noe vi i naeringsli­vet ser svart på, sier han.

Vegtrafikk­sentralen fortalte at det så svaert tett ut på kameraene som viste trafikken fra Sotra i morgentime­ne mandag.

Saktegåend­e kø

– Det har ikke vaert bom stopp, men svaert saktegåend­e kø. Om det er verre enn vanlig er vanskelig å ha noen formening om, sier trafikkope­ratør Albert Sherington ved Vegtrafikk­sentralen vest.

Fjell-ordfører Marianne Sandahl Bjorøy (Ap) sier det er for tidlig å konkludere etter bare en dag.

– Jeg har ikke fått mange telefoner fra veifarende. Jeg tror vi har nådd ut med god informasjo­n om hva som skulle skje. Det virker som om bilistene er tålmodige, sier hun, og understrek­er at det ikke finnes noen «quick fix» på Sotra-veiene.

– Køene vil vaere her til nytt Sotrasamba­nd er på plass, men vi vil gjøre vurderinge­r i løpet av uken. Vi skal blant annet ha et møte med politiet for å høre deres versjon av konsekvens­ene, sier Fjell-ordføreren.

Hennes oppsummeri­ng etter første dag er at det flyter bedre på Sotrabrua, men at man har fått meldinger om at køen er blitt lengre i vest.

Forsiktig optimist

Varaordfør­er i Fjell kommune, Tom Georg Indrevik (H), sier til Vestnytt at han er forsiktig optimist etter den første dagen med nytt trafikkmøn­ster.

– I rundkjørin­gen på Kolltveit er det nok de samme problemene som tidligere, men når du kommer ut på riksvei 555 og gjennom tunnelen går det litt raskere til Straume, mener Indrevik, som selv har kjørt fra Kolltveit.

Bilist Anita Fjereide, som jobber i Schibsted, havnet i kø fra Kolltveitm­arka og sto og stanget i Kolltveitt­unnelen da BT snakket med henne rundt klokken 07.15 mandag.

– Det har stått bom fast på Kolltveit. Det har vaert mye kø de siste månedene. Men i dag begynte køen kanskje en kilometer før den har pleid de andre dagene, sier Fjereide.

Hun legger ikke skjul på at hun er frustrert over omlegginge­n.

– Jeg er veldig spent på hvordan det går fra Sartor og videre til broen i dag, sa hun mens hun fortsatt sto i kø i Kolltveitt­unnelen.

Ingen spesielle tiltak

Politiets operasjons­leder, HansEirik Thue, sier de ikke satte inn spesielle tiltak mandag morgen.

– Vi regnet med det ville bli noen trafikale problemer. Men det er ikke noe å gjøre med dette. Folk må bare tilpasse seg, sier han.

 ?? FOTO: PRIVAT/ANITA FJEREIDE ?? KØ, KØ, KØ: Bilistene måtte smøre seg med tålmodighe­t den første dagen med trafikkoml­egging på Sotra.
FOTO: PRIVAT/ANITA FJEREIDE KØ, KØ, KØ: Bilistene måtte smøre seg med tålmodighe­t den første dagen med trafikkoml­egging på Sotra.
 ?? KART: FJELL KOMMUNE ?? STENGTE VEIER: her er omlegginge­n slik veimyndigh­eter og kommuner har presentert den.
KART: FJELL KOMMUNE STENGTE VEIER: her er omlegginge­n slik veimyndigh­eter og kommuner har presentert den.
 ??  ?? Mats H. Blomvågnes
Mats H. Blomvågnes

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway