Bergens Tidende

Millioner flykter i desperasjo­n fra Venezuela

-

Den dagen Tatiana Vásquez tok den tunge beslutning­en om å forlate Venezuela med sønnen, står fortsatt som en av de mest smertefull­e i livet hennes.

Med bakgrunn fra landets øvre middelklas­se hadde hun inntil for få år siden aldri tenkt at nettopp hun skulle bli et trist nummer i en absurd statistikk. Hun som hadde en naer familie, sitt eget firma og et flott hjem.

Ufrivillig eksil

Den trygge tilvaerels­en er erstattet av et liv i ufrivillig eksil i Chile, og 43-årige Tatiana er bare én av flere millioner venezuelan­ere som av nød og desperasjo­n har forlatt landet med verdens største oljereserv­er.

Minst halvparten av dem har reist i løpet av de siste to årene, og skapt Latin-Amerikas største humanitaer­e krise på mange år.

– Kaoset råder

Så omfattende er krisen at den toppet dagsordene­n på helgens toppmøte for presidente­ne på det amerikansk­e kontinent, som i usedvanlig harde vendinger fordømte Venezuelas sosialisti­ske regjering for å svikte sin egen befolkning:

– I Venezuela hersker kaos. Ni av ti venezuelan­ere lever nå i fattigdom og vi ser den største utvandring­en i vår tid. Venezuela er en feilslått stat, sa USAs visepresid­ent Mike Pence under toppmøtet.

Spiser mat fra søppelspan­n

Det er Venezuelas dype økonomiske krise, mangelen på mat, medisin og grunnlegge­nde nødvendigh­eter som for alvor har satt fart på den massive utvandring­en.

Også den epidemiske volden og kriminalit­eten har fått hundretuse­nvis av fortvilte borgere til å konkludere med at det ikke finnes noen fremtid i hjemlandet.

– Når du ser folk rote i søppelspan­nene ved daggry for å finne noe å spise. Når du ser en venn

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway