Bergens Tidende

Unge skuespille­re blåser liv i Dylan

-

Visst er Bob Dylan fremdeles aktuell. Ikke nødvendigv­is bare som Nobelpris-vinner i litteratur, men også som samtidskri­tikk. Takket vaere de glitrende og talentfull­e ungdommene som sto på scenen på Cornerteat­eret fredag kveld.

og regissør. Thorsen har laert de unge om Bob Dylan, mens ungdommen har laert ham om hvordan det er å vokse opp i dag.

I ALL HOVEDSAK består «Dylan – Jeg er ikke her» av et solid knippe av Dylans sanger bundet sammen med små fragmentar­iske tablåer. Låtene leveres i norske utgaver – oversatt av blant andre Jan Erik Vold, Tom Roger Aadland og Stein Erik Lunde. Selvfølgel­ig med en viss rød tråd gjennom det hele, men også med frittståen­de scener som er tilpasset sangene.

UBETALELIG ER historien om gutten som forfører kjaeresten sin til sangen «Sad Eyed Lady of the Lowlands» fra albumet «Blonde on Blonde». Om hvordan stemningen blir stadig hetere jo flere ganger låten spilles, og det hele klaffer når han til slutt setter sangen på repeat på platespill­eren.

MENS DYLANS samtid på 1960og 70-tallet i stor grad besto av et opprør mot krigen i Vietnam og foreldrege­nerasjonen, er dagens virkelighe­t for den oppvoksend­e generasjon ganske så annerledes.

Nå er veien til makt tuftet på deltakelse i realitysho­w med påfølgende politisk karriere. Det er nok ingen tilfeldigh­et at det viktigste showet her heter Idiot og ikke Idol.

DET ER BARE Å BØYE SEG i støvet for prestasjon­ene til de elleve skuespille­rne i alderen 12 til 17 år. Det spilles med overbevise­nde innlevelse. Dansenumre­ne er presise. Scene og kostymeski­ftene glir lett og uanstrengt og det bommes aldri på en tekst. Her er alvor og humor i skjønn forening.

Å TREKKE FREM enkeltpres­tasjoner ville vaere urettferdi­g. Dette er først og fremst et tett og samspilt ensemble som fungerer i alle ledd.

La gå at det synges litt småsurt av til, men det spiller strengt tatt ingen rolle. Sammenlign­et med de konsertene jeg har hørt med Bob Dylan selv, er dette rene skjønnsang­en.

I RYGGEN HAR UNGDOMMENE et firemannsb­and av profesjone­lle musikere under ledelse av Tarjei Vatne. Scenografi­en er strippet til et minimum. Det er kanskje symptomati­sk for vår tid at slagordet på en av de store plakatene i bakgrunnen er «Make Art, Not War» i motsetning til 60-tallets slogan «Make Love, Not War».

SKAL EN PIRKE PÅ NOE, må det vaere at stykket kanskje varer litt for lenge. To timer og tyve minutter inkludert en liten pause, er mye å fordøye – uansett om det er rikelig å glede seg over.

«Dylan – Jeg er ikke her» spilles både lørdag og søndag med to forestilli­nger hver dag.

Musikkanme­lder i BT

 ?? FOTO: RUNE SAEVIG ?? FÅR ROS: De unge skuespille­rne får ros av vår anmelder for sine tolkninger av Bob Dylan.
FOTO: RUNE SAEVIG FÅR ROS: De unge skuespille­rne får ros av vår anmelder for sine tolkninger av Bob Dylan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway