Bergens Tidende

Klart for nedleggels­e

Kringkasti­ngsrådet har utspilt sin rolle.

-

DET ER BRA AT Høyre og KrF på Stortinget åpner for å legge ned Kringkasti­ngsrådet, etter forslag fra SV. Nå bør de andre partiene følge etter. Høringen i familie- og kulturkomi­teen forrige uke viste at politikern­e ofte ser på Kringkasti­ngsrådet som et slags «klageorgan» for NRK. Det er slett ikke rådets primaere mandat, og diskusjone­n viste at stortingsp­olitikerne ikke alltid forstår hvilken rolle det skal ha. Rådets egne medlemmer har ved flere anledninge­r vist samme mangel på forståelse.

Kringkasti­ngsrådet er en anakronism­e, der politisk oppnevnte representa­nter tiltar seg redaktøren­es rolle. Det bør selvfølgel­ig legges ned.

SOM NORSK JOURNALIST­LAG påpeker, har Kringkasti­ngsrådet flere ganger beveget seg inn i redaksjone­lle vurderinge­r de av prinsipiel­le grunner burde holde seg unna:

Fra NRKs dekning av Gazakrigen og Fredrik Skavlans intervju med Sverigedem­okratenes Jimmie Åkesson, til den underlige debatten om hvorvidt satiren i NRK er for «venstrevri­dd».

Det er mildt sagt uheldig at landets største redaksjon må forholde seg til denne typen ideologisk standrett. NRK skal og må vaere uavhengig, og ikke vaere en underbruk av staten. DEN LOVFESTEDE, POLITISKE kontrollen med Kringkasti­ngsrådet er uheldig. Kulturmini­steren er både NRKs generalfor­samling og regulatori­ske myndighet. Hun oppnevner halvparten av rådets medlemmer. Stortinget oppnevner den andre halvparten.

Utnevnelse­n av Julie Brodtkorb som rådsleder i februar har satt ytterliger­e fart på debatten om mål og mening med rådet.

Brodtkorb har hatt flere verv i Høyre, og har blant annet nylig vaert stabssjef for statsminis­ter Erna Solberg (H). Hun kan neppe sies å vaere politisk nøytral. Ansettelse­n kan tolkes som om regjeringe­n ønsker å ha en viss kontroll med de redaksjone­lle prioriteri­ngene i NRK.

FOR ENHVER ANNEN redaksjon ville en konstruksj­on som Kringkasti­ngsrådet vaert fullstendi­g uakseptabe­l. Advokat Ine Lindahl Nyrud i Norsk Journalist­lag mener rådet «bryter mot alle pressefagl­ige prinsipper».

Kringkasti­ngsrådet har ingen sanksjonsm­yndighet. Rådets mandat består kort sagt i å drøfte og uttale seg om hovedlinje­ne for NRKs programvir­ksomhet.

I dag fungerer det mest av alt som en klagemur for seere og lyttere. Den funksjonen er viktig, men altså ikke en del av rådets opprinneli­ge hovedoppga­ve.

I dag fungerer rådet mest av alt som en klagemur for seere og lyttere.

HVIS STORTINGSP­OLITIKERNE først og fremst ønsker seg et nytt klageorgan for NRK, bør de opprette noe sånt, og ikke holde liv i en nokså døende hest som Kringkasti­ngsrådet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway