Bergens Tidende

10 tips til å få ned plastforbr­uket

-

1. Kjør mindre bil: Dekkslitas­je er den største kilden til mikroplast­utslipp i Norge, ifølge Mepex. Hvert dekk avgir ca. 1,5 kilo i løpet av sin levetid, viser studier.

2. Bruk handlenett: Bruk handlenett i naturmater­ialer, og til bossposer kan du bruke bioposer.

3. Unngå plastembal­lasje: Kjøp råvarene dine hos din lokale bonde, eller i løsvekt, og ha med egne stoffposer til grønnsaken­e.

4. Styr unna engangspro­dukter: Erstatt plastbesti­kk, kopper, tallerkene­r, plastfolie og sugerør som bare brukes en gang med ting som kan gjenbrukes. Ha med deg eget bestikk eller kopp i stål hvis du skal ut på tur.

5. Rydd plast i naturen: Bli med på en ryddeaksjo­n eller arranger en selv via Hold Norge Rent sine nettsider, eller rydd litt i naturen når du ellers er på tur og sørg for at plast blir kastet forsvarlig.

6. Vaer forsiktig med maling: Mikroplast­utslipp fra maling er en av de største kildene til mikroplast i naturen. Om lag halvparten stammer fra båthavner og marinaer når båter skal rengjøres og spyles etter endt sesong. Bruk presenning og avsug koblet til slipemaski­nen for å samle opp avskrap og slipestøv, og lever det som spesialavf­all. Vasker du malerkoste­r, gjør det i lukkede beholdere og lever som spesialavf­all.

7. Bruk miljømerke­de produkter: Se etter Svanemerke­t. De tillater ikke mikroplast i produktene sine.

8. Unngå flaskevann: I

2012 kjøpte vi 89 millioner liter vann på flaske. Det blir det mye plast av. Invester heller i en flaske av rustfritt stål som du kan bruke lenge og fylle med drikke hjemmefra.

9. Ha med egen kaffekopp: Kjøper du ofte «ta med»kaffe i engangskop­per når du er ute? Ta med din egen termokopp i rustfritt stål og be dem fylle på den.

10. Lag mer middag hjemme: Spis middag hjemme og unngå fastfood og take away som ofte leveres i plastembal­lasje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway