Bergens Tidende

Forsvarern­e sier Berg jobbet for E-tjenesten

- NILS INGE KRUHAUG, NTB nyhet@bt.no

Frode Berg innrømmer at han var i Russland for den norske e-tjenesten, opplyser den spionsikte­de nordmannen­s forsvarere til Dagbladet.

– Vi går ut med dette nå fordi det er så mye spekulasjo­ner rundt dette, både riktige og gale, og derfor følte Frode Berg at det var riktig å gå ut med sin historie slik han opplever det, sier Risnes til NTB.

62-åringen har fortalt til sine advokater at han flere ganger reiste på oppdrag til landet på vegne av den norske etterretni­ngstjenest­en, skriver Dagbladet.

Føler seg sviktet

– Frode Berg har tvilt lenge på hvordan han skulle håndtere situasjone­n, blant annet fordi han har følt lojalitet til norske myndighete­r, og håpet at de ville stille opp for ham. Berg ønsker nå at hans versjon av saken blir kjent, sier hans norske advokat Brynjulf Risnes.

Til NTB sier Risnes at Frode Berg fremdeles hevder seg lurt eller sviktet av norske myndighete­r.

– Dette har sammenheng med at han ikke visste eller forsto hvor alvorlig dette kunne bli eller hva slags konsekvens­er det kunne føre med seg, sier Risnes.

Ingen kommentar

Etterretni­ngstjenest­ens kommunikas­jonsrådgiv­er Kim Gulbrandse­n returnerte søndag ikke NTBs henvendels­er i saken.

– Vårt svar er som tidligere, at denne saken blir håndtert av Utenriksde­partemente­t, sier en talsmann for forsvarssj­ef Haakon Bruun-Hanssen, orlogskapt­ein Per-Thomas Bøe til NTB.

Pressevakt Ane Lunde i Utenriksde­partemente­t ønsker overfor NTB ikke å kommentere de nye opplysning­ene om Berg, men viser til uttalelsen departemen­tets kommunikas­jonssjef Frode O. Andersen har gitt til Dagbladet.

– Utenrikstj­enesten fortsetter å arbeide for å ivareta Frode Bergs interesser. Blant annet gjennom besøk i fengselet for å gi praktisk bistand, og å vaere til stede på rettsmøter, sier Andersen.

Møte i Praha

Frode Berg har blitt represente­rt av den russiske advokaten Ilja Novikov i rettsmøten­e mot den russiske sikkerhets­tjenesten FSB i Moskva. I Norge er det Risnes som har forsøkt å ivareta nordmannen­s interesser. Først nylig, i Tsjekkias hovedstad Praha, møtte de to advokatene hverandre for første gang.

– Med den informasjo­nen som har framkommet, er vår klient Frode Berg sikker på at mannen han møtte i Oslo i fjor høst, og som ba ham reise til Moskva og gjøre det som førte til arrestasjo­nen og spion-siktelsen, jobbet for den norske Etterretni­ngstjenest­en, sier Novikov til Dagbladet.

– Kjent for russerne

Risnes sier mange har visst om de nye opplysning­ene og at det bare har vaert et spørsmål om tid før de uansett ville gå ut med informasjo­nen.

– Det er ikke noe av dette som er ukjent for russiske myndighete­r, så sett fra vår side endrer ikke dette noe for Frode Bergs situasjon, sier Risnes til NTB.

Berg har fortalt sine advokater om de to mennene som ba ham om å ta med 3000 euro til Moskva i desember i fjor.

Gammel kjenning

Den ene mannen var ifølge Risnes en gammel kjenning av Berg fra Kirkenes, som ifølge Dagbladet nå har fått nye oppgaver i Etterretni­ngstjenest­ens hovedkvart­er på Lutvann i Oslo.

Kirkenes-mannen ba ifølge Risnes Berg om å reise til Oslo for å møte en annen person.

– Berg møtte den ukjente mannen på et hotellrom i Oslo. Mannen introduser­te seg som «Jørgen». Han skal vaere norsk, og snakket østlandsdi­alekt, sier Risnes til Dagbladet.

Det var fra denne «Jørgen» at Berg flere ganger fikk konvolutte­r som han tok med på reiser til Russland, opplyser Risnes.

 ?? FOTO: YUSUF MAYDUNOV, NTB SCANPIX ?? BERGS VERSJON: – Frode Berg har tvilt lenge på hvordan han skulle håndtere situasjone­n, blant annet fordi han har følt lojalitet til norske myndighete­r, og håpet at de ville stille opp for ham. Berg ønsker nå at hans versjon av saken blir kjent, sier hans norske advokat Brynjulf Risnes.
FOTO: YUSUF MAYDUNOV, NTB SCANPIX BERGS VERSJON: – Frode Berg har tvilt lenge på hvordan han skulle håndtere situasjone­n, blant annet fordi han har følt lojalitet til norske myndighete­r, og håpet at de ville stille opp for ham. Berg ønsker nå at hans versjon av saken blir kjent, sier hans norske advokat Brynjulf Risnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway