Bergens Tidende

– Fem år med hjertet i halsen

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto MARITA AAREKOL

– Mamma, jeg har vondt i hodet, klaget treåringen. Det ble starten på fem år med sykehusbes­øk og bekymringe­r.

NOEN HISTORIER leter vi etter. Andre kommer bare spaserende inn i armene våre. Dette er en slik.

Vi hadde vaert på Haukeland universite­tssjukehus i annet aerend, da en gutt med en hel gassballon­gbukett kom gjennom parkerings­huset, fulgt av to åpenbart glade voksne.

Fotografen snakket til ham, og ut av ballonggut­ten og foreldrene hans ramlet historien om fem år med bekymringe­r og stadige sykehussje­kk. Fem år det var satt punktum for akkurat denne dagen.

– Vi har levd fem år med hjertet i halsen. Vi er så lettet, sier Helene Mjåtveit med et smil.

Hun er mor til Arian Mjåtveit Danielsen, gutten med ballongbuk­etten.

Vi skrur klokken tilbake fem år. Hjemme hos familien Mjåtveit Danielsen i Fyllingsda­len leker tre år gamle Arian rundt mammaen sin.

– Jeg har vondt i hodet, klaget Arian og gikk i retning soverommet.

Der inne sviktet plutselig beina og han begynte å kaste opp.

PÅ SYKEHUSET ble det konstatert at treåringen hadde fått en blødning dypt i lillehjern­en. Arian hadde et karnøste der lillehjern­en går over i hjernestam­men. Karnøstet var en form for medfødt misdannels­e som noen ganger sprekker og blør.

AVM (arterioven­øse malformasj­oner) er den medisinske betegnelse­n på nøstet i Arians hode. Stadig flere oppdager at de har en AVM, fordi de gjør billeddiag­nostikk av hodet av andre grunner enn blødning.

Mange går gjennom livet uten noen symptomer, men AVM er også årsak til en tredel av hjerneblød­ninger hos unge mennesker.

– Små barn med blødning fra slike karnøster ser vi bare én til to ganger i året, sier overlege Frode Svendsen ved nevrokirur­gisk avdeling.

Han har vaert Arians lege. Arian kaller ham bare Frode med det gode hodet.

– Behandling­en vi har fått på nevrokirur­gisk har bare vaert helt fantastisk, sier Helene Mjåtveit.

NOEN KARNØSTER kan behandles med gammakniv, en form for høyenergi strålebeha­ndling som treffer veldig presist inne i hodet. Haukeland har landets eneste gammakniv og behandler pasienter fra hele landet.

Gammaknive­n ble kjøpt inn takket vaere svenske Erik-Olof Backlund, som for over 30 år siden fikk tilbud om et professora­t i Bergen. Backlund kom fra Karolinska i Stockholm, der gammaknive­n var utviklet.

Backlund sa ja, på den betingelse at Haukeland installert­e verdens femte gammakniv. I dag finnes gammaknive­r over hele verden, men altså bare én i Norge. Den står på Haukeland og har 30-årsjubileu­m i år.

Behandling­en med gamma-

 ??  ?? TRE GLADE: – Det føles som vi har fått livet vårt tilbake, sier Helene Mjåtveit, som i likhet med Rudi Danielsen gleder seg over at sønnen Arian akkurat er friskmeldt.
TRE GLADE: – Det føles som vi har fått livet vårt tilbake, sier Helene Mjåtveit, som i likhet med Rudi Danielsen gleder seg over at sønnen Arian akkurat er friskmeldt.
 ??  ?? KOSEGRIS: Laila er en ekte kosegris. – Vi har sluttet å spise bacon her i huset, sier Helene Mjåtveit.
KOSEGRIS: Laila er en ekte kosegris. – Vi har sluttet å spise bacon her i huset, sier Helene Mjåtveit.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway