Bergens Tidende

Cathrine (49) sover bare fem timer hver natt. Her er rådene for å sove bedre.

-

Stamina helses jobbrappor­t for 2017, rapportere­r hele 21 prosent at de har svaert dårlige eller dårlige søvnmønstr­e eller søvnrutine­r. Ifølge Haukeland universite­tssykehus sliter så mye som én av tre med søvnproble­mer i perioder.

Lena Drange Nesland er bedriftssy­kepleier og søvneksper­t i Stamina. Hun forteller at det er en hønen eller egget-diskusjon. Den fysiske og psykiske helsen påvirker hverandre – og dermed også søvnen.

– Blant de jeg møter, er det en økende trend at det er en psykisk overbelast­ning. Man er bekymret for jobben, fritiden, familien og så videre. Det er høyt tempo om dagen. Når du skal slå av bryteren om natten, så klarer du kanskje ikke det, forklarer Nesland.

For Cathrine Kjus er det ikke lenger mulig å jobbe, selv om hun har lyst. Hun ble ufør for et par måneder siden, blant annet på grunn av diagnosen alvorlig insomni.

– Én ting er slitenhete­n, at du føler deg litt nedpå og at du går med litt sånn bomull i hodet. Men det andre er det at du får konsentras­jonsvasker, oppmerksom­hetsvanske­r og hukommelse­svansker, sier Kjus.

Råd ved søvnproble­mer

I Norge finnes det mange typer søvnlidels­er, men to lidelser er vanligere enn de andre. Blant menn er søvnapné vanligst. Diagnosen er definert som minst fem pustestopp på minimum ti sekunder pr. time i løpet av natten. Blant kvinner er insomni den hyppigste lidelsen. Insomni er altså en sykdom som gjør at du sliter med å sove.

– Jeg synes man bør oppsøke lege når problemet er så stort at det går utover hvordan man fungerer på dagtid. Det kan vaere ting som er enkelt å gjøre noe med, eller for eksempel stoffskift­eproblemer. Av og til vet man hvorfor man sover dårlig. Da er det viktig å jobbe med årsaken, forteller Bjørn Bjorvatn.

Han er professor ved Universite­tet i Bergen og regnes som en av landets fremste forskere og eksperter på søvnlidels­er.

Han har satt opp en del råd man kan følge dersom man har søvnproble­mer (se fakta). Men det viktigste rådet er kanskje dette:

– Man skal ikke gå og kjenne godt etter om man har noe man

 ??  ?? ENSOM: – Man føler seg utrolig ensom på natten. Jeg føler at alle andre sover bortsett fra meg. Det er ingen lyder, alt er mørkt, sier Cathrine Kjus. Noen netter bruker hun timevis i akkurat denne stolen, der hun sitter og ser ut på lysene på golfbanen nedenfor.
ENSOM: – Man føler seg utrolig ensom på natten. Jeg føler at alle andre sover bortsett fra meg. Det er ingen lyder, alt er mørkt, sier Cathrine Kjus. Noen netter bruker hun timevis i akkurat denne stolen, der hun sitter og ser ut på lysene på golfbanen nedenfor.
 ??  ?? Bjørn Bjorvatn
Bjørn Bjorvatn
 ??  ?? TURKAMERAT: Cathrine Kjus på tur med hunden Bassen.
TURKAMERAT: Cathrine Kjus på tur med hunden Bassen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway