Bergens Tidende

Innbyggern­e har gjenerobre­t

- THEA PEDERSEN thea.pedersen@pol.dk

Liv og farger har igjen meldt sin ankomst i Den islamske statens tidligere «hovedstad», Raqqa. I kalifatets ruiner insisterer de sivile på å bygge opp sin egen by igjen.

Selv på byens fotballsta­dion, hvor IS hadde sitt fengsel, hører man jubel og gledelige utbrudd. Ti meter under dem lurer imidlertid redslene for tidligere fanger.

Mohammed Ibrahim er helt stiv i kroppen. Med knyttede never, sammenbitt­e kjever og et bunnløst, sort og trist blikk stirrer han mot de løse mursteinen­e, patronhyls­ene og gjennomhul­lede skyteskive­ne som ligger strødd rundt ham.

Det er vanskelig å forestille seg hva den 27 år gamle soldaten føler. En kortvokst mann med intense øyne og et ansikt fullt av arr passerer ham, og lyden av de små skoene lager et rungende ekko i de tomme underjordi­ske gangene. Vi står midt i Raqqas «svarte» stadion, som IS forvandlet fra et fotballsta­dion til et fengsel, og hvor Mohammed Ibrahim nå står forsteinet mens en av de tidligere fangevokte­rne for IS gikk forbi.

Torturert

Han viser oss rundt, fra celle til celle. I en av cellene tar han seg til skuldrene. Fantomsmer­ter. Smertene blir overvelden­de da blikket hans finner to store jernbeslag naglet inn i muren. Her minnes han de utallige gangene han ble hengt opp, torturert og forhørt i en av disse cellene. Han hadde kun én ting å si om dem som sto bak torturen:

– Jeg ville drepe dem. Hvis jeg visste hvem de var, ville jeg drept dem med det samme.

Det har gått ett år siden Mohammed Ibrahim al-Khalil sist forlot dette mørke og fryktede bygget. Han ble reddet av et luftangrep, men ble liggende på sykehus i en måned. Så voldsomme var skadene etter to måneders fangenskap hos IS.

Et dødsbo vekkes til live

Hele formiddage­n har 27-åringen som var fransklaer­er før krigens utbrudd guidet oss gjennom byen. Da IS tok kontroll over byen jobbet han som mekaniker, og nå er han soldat i den kurdiske YPG-militsen.

Restene av det uoverskuel­ige dødsboet som IS etterlot seg for seks måneder siden gjennomgår nå en markant forvandlin­g. Lyden av skuddsalve­r, artilleri og bomber har i dag blitt byttet ut med generatore­r, bore- og gravemaski­ner, gatefeiere og trillebåre­r. Gjenoppbyg­gingen er i gang.

Det er i en latent støvboble fra gjenoppbyg­gingsarbei­det at

 ??  ?? KAN SMILE IGJEN: Igjen kan barna smile i Raqqa. Bildet er tatt 5. april i år. Seks måneder etter at IS ble drevet ut av byen, prøver befolkning­en å stable et normaliser­t liv på beina.
KAN SMILE IGJEN: Igjen kan barna smile i Raqqa. Bildet er tatt 5. april i år. Seks måneder etter at IS ble drevet ut av byen, prøver befolkning­en å stable et normaliser­t liv på beina.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway