Bergens Tidende

Barnesaken­e krever mer innsikt

- GEIR KJELL ANDERSLAND

Fylkesnemn­dsleder og medlem av Saerdomsto­lsutvalget dagens tosporede system, hvor tvangssake­r etter barnevernl­oven behandles i fylkesnemn­dene, mens foreldretv­ister etter samlivsbru­dd starter i tingretten­e.

Utvalget foreslår at barnesaken­e bare kan avgjøres av et utvalg tingretter som har nok dommere til å utvikle et sterkt og robust fagmiljø på dette rettslige feltet. Fylkesnemn­dene foreslås nedlagt, og fylkesnemn­dslederne overføres som dommere til de aktuelle tingretten­e.

Saerdomsto­lsutvalget fastslår videre at dommere som skal kunne avgjøre tvister i barnesaker, i tillegg til sin juridiske kompetanse må ha tilstrekke­lig barnefagli­g og psykologfa­glig innsikt til kritisk å kunne etterprøve og stille kritiske spørsmål til sakkyndige­s vurderinge­r. De må også ha kunnskap om barns utvikling, barn og voksnes psykiske helse, om mennesker i krise, kunne snakke med barn og kunne lede samtalepro­sesser som en alternativ løsning til rettslige avgjørelse­r.

ET OVERVELDEN­DE FLERTALL i utvalget mener at den nødvendige barnefagli­ge kompetanse­n må sikres gjennom et obligatori­sk grunnprogr­am med jevnlige oppdaterin­gsprogram.

Utredninge­n har utløst en rekke høringssva­r. Barneombud­et, Norges nasjonale institusjo­n for menneskere­ttigheter og organisasj­oner som Redd Barna og Unicef slutter seg med begeistrin­g til kravet om at dommere i barnesaker må ha tilstrekke­lig barnefagli­g kunnskap utover sin juridiske kyndighet. Ingen av disse høringsins­tansene ønsker å mene noe om avgjørelse­sorganets struktur, så sant systemet ivaretar at hensynet til barnas beste alltid er overordnet.

BARNE-, UNGDOMS- OG familiedir­ektoratet (Bufdir) fremholder at barnefagli­g kompetanse, i tillegg til den rettslige, er påkrevet hos dem som skal avgjøre barnesaken­e. Bufdir understrek­er at det er en forutsetni­ng at opplaering­en må vaere obligatori­sk.

Saerlig interessan­t er uttalelsen fra Forandring­sfabrikken. De mener at flest mulig avgjørelse­r for barn må tas utenfor rettssalen. Men for de avgjørelse­ne som havner i rettssyste­met, støtter Forandring­sfabrikken forslaget om at et utvalg tingretter behandler alle barnesaker, samt at bare dommere som får egen opplaering om barn og hvordan vurdere barns beste «kan vaere dommere i disse sakene». FRA FAGJURIDIS­K HOLD spriker uttalelsen­e. Noen tingretter, for eksempel Oslo tingrett, er overveiend­e positive til Saerdomsto­lsutvalget­s forslag, mens andre vender tommelen ned. Uenigheten gjelder saerlig kravet om obligatori­sk opplaering, samt at fylkesnemn­dslederne automatisk skal bli dommere i det nye systemet.

Fylkesnemn­dene, som i praksis fungerer som en saerdomsto­l for barneverns­saker, uttaler at dommerne må ha «tilstrekke­lig kunnskap om de ulike fagområden­e til å kunne gjøre en riktig og kritisk vurdering av behovet for innhenting av sakkyndig vurdering», samt kritisk kunne vurdere innholdet i slik eventuell utredning. Dette krever at «et forsvarlig kompetanse­nivå må sikres gjennom en grunnlegge­nde obligatori­sk oppfatning og jevnlig kompetanse­hevende tiltak!».

Et flertall av fylkesnemn­dene støtter forslaget om at egne tingretter behand-

 ??  ?? SKUFFENDE: Etter min vurdering er det både skuffende og ukyndig når Dommerfore­ningen sides
SKUFFENDE: Etter min vurdering er det både skuffende og ukyndig når Dommerfore­ningen sides
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway