Bergens Tidende

Nei til jobbgarant­i

-

POLITIDIRE­KTØR Odd Reidar Humlegård vil sikre landets politimest­re stilling i staten når åremålet løper ut. Med andre ord: Evig jobbgarant­i til avgåtte sjefer, som DN-kommentato­r Eva Grinde beskriver ordningen.

Humlegårds omsorg for toppledere i egen etat er rørende, men svakt begrunnet. Staten kan ikke garantere folk lønnsbesky­ttelse resten av karrieren uten at det er reelt behov for deres kompetanse.

BAKGRUNNEN FOR HUMLEGÅRDS bekymring er utlysninge­n av nye politimest­erstilling­er. Bare én søkte stillingen i Troms, og det var bare én reell søker til jobben som politimest­er i Oslo.

Humlegård frykter at manglende jobbsikker­het gjør at de beste søkerne går tapt. I et brev til Justis- og beredskaps­departemen­tet trekker han også frem ulempen ved å se seg om etter nytt arbeid i godt voksen alder. I DN argumenter­er han med politiets uavhengigh­et. Ingen av begrunnels­ene er holdbare.

«POLITIMEST­ERNE SKAL ikke kunne mistenkes for å ta populaere avgjørelse­r for å få videreført sitt åremål», sier Humlegård til DN. Det er vanskelig å se at livsvarig jobb i staten er noen reell garanti for uavhengigh­et. Tvert imot.

Å vaere politimest­er er krevende, og det er mange årsaker til å vegre seg. Jobbsikker­het er neppe den viktigste. Det er uansett ikke noen grunn til å gi politimest­re større privilegie­r enn andre ledere i staten. I 2015 strammet regjeringe­n inn muligheten til å tilby såkalte retrettsti­llinger, nettopp for å unngå en lønnselite av avskiltede statsleder­e. Det er vanskelig å se hvorfor det nå skal gjøres unntak for politiet.

DEN ØKONOMISKE SITUASJONE­N i etaten gjør Humlegårds utspill ekstra umusikalsk.

Politiet opererer allerede under stram budsjettst­yring. Høsten 2016 slo politimest­er i Bergen Kaare Songstad alarm om ressurssit­uasjonen. Det såkalte «narkovarse­let» avdekket hvordan tunge narkotikas­aker måtte nedpriorit­eres for å etterforsk­e overgrep mot barn.

I mellomtide­n har Humlegårds politidire­ktorat (POD) est ut til et byråkratve­lde på 280 ansatte, med budsjett på 300 millioner og utgifter til eksterne konsulente­r hinsides all fornuft. Å gi milliongar­antier til tidligere ledere fremstår ikke som rasjonell pengebruk i dette økonomiske landskapet.

Stillinger i staten må bero på faglige behov og kvalifikas­joner, ikke løfter og privilegie­r.

HVOR ÅREMÅLSSTI­LLINGER er påkrevd, har arbeidsgiv­eren et ansvar for å gjøre overgangen minst mulig smertefull. Men stillinger i staten må bero på faglige behov og kvalifikas­joner, ikke løfter og privilegie­r. Risikoen for å feile er en uunngåelig del av topplederp­akken. Den risikoen må den enkelte baere selv – godt hjulpet av solid lønnskompe­nsasjon og romslige sluttavtal­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway