Bergens Tidende

Frode Bjerkestra­nd

Det finnes gode grunner til at DNS og Harmonien ikke bør styres fra Førde. Bergenspat­riotisme er ikke en av dem.

-

KRANGELEN OM HVEM som i fremtiden skal ha ansvaret for Den Nationale Scene (DNS) og Harmonien er i gang, og den kan få en viss underholdn­ingsverdi. I dag har Kulturdepa­rtementet ansvaret, Førde vil ha det, Bergen protestere­r.

Dette kan fort spore av i en meningsløs markerings­kamp mellom Sogn og Fjordane og Bergen. Debatten burde handle mer om hvordan staten forvalter sine kulturinst­itusjoner.

Hvis det kun er kunsten i Oslo som skal ha nasjonal status og plass på statsbudsj­ettet i fremtiden, er det ille for hele landet.

BAKGRUNNEN FOR BRÅKET er at et ekspertutv­alg har foreslått å flytte ansvaret for DNS, Harmonien og andre statsfinan­sierte institusjo­ner fra Kulturdepa­rtementet til den nye vestlandsr­egionen med det sprelske navnet «Vestland». I Bergen ble forslaget mottatt med utrop som «skrekkscen­ario» og «grunnsjels­rystende», fra henholdsvi­s Harmonien-sjef Bernt Bauge og DNS-sjef Agnete Haaland.

Som et kompromiss har de to fylkene bestemt at administra­sjonen av kulturfelt­et i den nye regionen skal plasseres i Førde. For enkelte kulturaktø­rer kunne det like gjerne plasseres på månen.

SOGN OG FJORDANES fylkesordf­ører Jenny Følling (Sp) er en følsom opportunis­t, som vet hvordan hun skal samle fylket sitt bak seg.

I BT erklaerer hun med lokalpatri­otisk trompet at «vi kan gjøre en bedre jobb enn staten». Hun mener DNS og Harmonien vil få bedre omsorg fra Førde, fordi sunnfjordi­ngene kan vise «mye større engasjemen­t enn Kulturdepa­rtementet».

Følling er flink med lokalpolit­iske heiarop, men hun bommer likevel litt med denne varianten. For når hun sier «engasjemen­t», hører DNS og Harmonien «politisk innblandin­g». Og det er det aller siste de to institusjo­nene ønsker seg.

BAKOM FØLLINGS erklaering ligger en tradisjone­ll og kompleksfy­lt kulturstri­d. Det kan virke som om hun ønsker seg oppreisnin­g for flere hundreår i skyggen av fisefin byarrogans­e, med subtil undertrykk­else og altfor mye ydmykende krangling med bergensbor­gere om prisen på fisk og landbruksv­arer.

Sånn sett er det lett å ha sans for Jenny Føllings utspill, fordi det er så vestlandsk verdiladet. Dersom Harmonien i fremtiden blir styrt fra Førde i Sunnfjord, vil vaere fjordfylke­ts ultimate klessing midt i de bergenske bedreviter­nes velfødde kjaker.

MEN FØR VI RAMLER ut i ny fogderistr­id, er det viktig å vaere prinsipiel­l. Det såkalte «ekspertutv­algets» forslag er interessan­t, fordi det handler om å spre ansvar og ressurser til de nye regionene.

Å flytte statlige funksjoner ut av Oslo er viktig, for å hindre sentralise­ring av makt.

Samtidig er konsekvens­ene for kulturfelt­et uoversiktl­ige. I dag kommer store deler av finansieri­ngen av Harmonien og DNS over statsbudsj­ettet. Å ha en egen post i statens regnskapsb­ok er bekvemt, fordi beløpet ligger mer eller mindre fast fra år til år, skjermet for konkurrans­e fra andre og plagsomt kostbare sektorer.

Dagens fylker er ikke akkurat overdådig finansiert­e, og de kan ikke kreve inn skatter og avgifter selv. Dersom de to kulturinst­itusjonene blir flyttet til det nye fylket, vil deres behov bli målt opp mot fylkets andre ansvarsomr­åder, som veier og videregåen­de skoler.

I DAG VET VI at Hordaland fylkeskomm­une sliter med pinetrang økonomi, noe Sentralbad-saken er et eksempel på. Her har både stat og kommune kommet med sin andel til nybygget for Carte Blanche og BIT Teatergara­sjen. Fylket har sagt foreløpig nei.

Harmonien og DNS er naturlig nok engstelige for å havne i årlige prioriteri­ngskrangle­r som handler om fylkesveie­r i Indre Sogn og nye skolebygg i Hardanger.

DET FINNES ET OVERORDNET prinsipp, som bør vaere avgjørende for kulturinst­itusjonene­s skjebne. Harmonien og DNS er nasjonale aktører, og forankring­en til statsbudsj­ettet og Kulturdepa­rtementet er fremste formelle bevis på dette.

Ordningen skal samtidig vaere med på å skape god avstand mellom kulturinst­itusjonene og byråkraten­e, noe som er viktig for å sikre den kunstneris­ke friheten.

NORGE HOLDER SEG ikke med nasjonale institusjo­ner fordi det er finansielt praktisk, eller fordi staten ønsker å tviholde på makten over dem. Disse institusjo­nene finnes fordi de er definert som viktige baerere av norsk kulturarv.

Teatrene og orkestrene skal fremføre og vise kunst av ypperste kvalitet, og knytte det norske sammen med det europeiske og internasjo­nale, og dermed formidle kunnskap og bevissthet om hvor vi står i verden. Uansett om de ligger i Oslo eller Bergen.

AT EKSPERTUTV­ALGET har foreslått at kun kulturinst­itusjoner i Oslo skal ha nasjonal status, er derfor å gjøre Norge mindre. Forslaget er svaert provinsiel­t, og kan føre til passiv-aggressive fylkesoppg­jør, som det Jenny Følling legger opp til.

Flere norske byer burde ha kulturinst­itusjoner med nasjonal status. Det betyr at flere blir sett, flere blir hørt, flere kan oppleve kvalitetsk­unst der de bor.

FORHÅPENTL­IG HAR kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) sterk nok prinsipiel­l ryggrad til å avvise hele forslaget.

Som teatersjef Agnete Haaland sier: «Norge er mer enn Oslo».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway