Bergens Tidende

Delte meninger om hurtigbåt kan avhjelpe køprobleme­ne på Sotra

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no

CCB-direktøren på Ågotnes er usikker på om hurtigbåt vil hjelpe. Fylkesdire­ktør for samferdsel mener båt kan avhjelpe køene når Sotrasamba­ndet skal bygges.

Fylket utreder hurtigbåt mellom Ågotnes og Bergen, men det er mange skjaer i sjøen før en eventuell båt kan tas i bruk.

– Vi utredet båtforforb­indelse mellom Ågotnes og Bergen i 2012. Den gang fikk vi tommelen ned fra fylket. Det ble for dyrt, sier konsernsje­f Kurt R. Andreassen i Coast Center Base.

Etter omlegginge­n av trafikkmøn­steret på Sotra, har spørsmålet om hurtigbåt dukket opp på nytt. Hordaland fylkeskomm­une har satt av 500.000 kroner til å utrede kollektiv transport på sjø.

– Jeg har purret på saken, og håper at vi får den så fort som mulig, sier fylkesordf­ører i Hordaland, Anne Gine Hestetun, til NRK Hordaland.

Tre hovedpunkt­er

Håkon Rasmussen, fylkesdire­ktør for samferdsel, svarer slik på spørsmål om hurtigbåt mellom Ågotnes og Bergen kan vaere en løsning.

– Båtløsning ble utredet i regi av Fjell på et grovt nivå i høst. Fylkeskomm­unen har tidligere sett på dette og funnet det for kostbart.

I den nye runden med vurdering av hurtigbåt vil fylkeskomm­unen ha hovedfokus på disse tre punktene:

Logistikk, hvor mange vil kunne benytte seg av et båttilbud, parkering, bussforbin­delser, osv.

Penger, kostnader, samfunnsny­tte, muligheter for spleiselag, priser, osv.

Miljø, utslipp, miljøtekno­logi, hastighet, osv.

Politisk behandling i høst

– Dersom det er mulig å finansiere et tilbud som blir attraktivt for dem som i dag reiser med egen bil, vil en kunne redusere køen noe. Det kan vaere viktig, ikke minst i den kommende anleggsper­ioden for Sotrasamba­ndet, sier Rasmussen.

Han sier videre at det viktigste er at folk prøver å redusere antall biler, og prøver andre reisemåter, som buss eller å sitte på med en kollega.

Saken blir lagt frem til politisk behandling litt utpå høsten.

Konsernsje­fen ved CCB på Ågotnes sier at man har tilbudt Fjell kommune et areal som kan brukes til parkering for reisende som vil ta båt til Bergen.

Har prøvd før

– Jeg er imidlertid litt usikker på om dette er løsningen på øykommunen­es køprobleme­r nå. Vi hadde en voldsom aktivitet her på basen før oljekrisen. Årsdøgnstr­afikken var på 5000 biler, og vi var sikre på at båt ville gi en solid avlastning for trafikken til og fra sentrum i morgen- og ettermidda­gsrushet, sier Andreassen.

Da krisen kom til oljeindust­rien, regulerte trafikken seg selv. Senere har også flytting av forsynings­virksomhet­en til Mongstad ført til faerre biler på veiene.

– Det er ikke mangel på arealer her ute, så vi skal finne parkerings­plasser til pendlerne om det er ønskelig.

– Min tilnaermin­g er at køene har avtatt de siste dagene. Normalt har det vaert en endeløs kø på strekninge­n, men nå merker jeg at det flyter bedre.

Flertall for båtløsning

Ordfører i Fjell kommune, Marianne Sandahl Bjorøy, sier at det vil vaere optimalt å få til en båtløsning.

– Det er flertall i kommunesty­ret for hurtigbåt. Det er liksom vi i Fjell kommune som «eier» problemet med køene, men vi regner med at Sund og Øygarden også er med om det blir snakk om et spleiselag.

Bjorøy sier at Fjell kommune på egne bein ønsket å etablere en hurtigbåtr­ute, men at man konkludert­e med at det ble for kostbart.

– Båt har vaert tema med jevne mellomrom. Vi har gjort mange undersøkel­ser og avklart med kaiplass på Ågotnes, men så er det dette med finansieri­ng. Vi har et fond som vi fant ut at vi kunne bruke 10 millioner av, sier Bjorøy.

Kommunesty­ret kom imidlertid til at man ikke skulle gjøre dette likevel.

– Nye reisevaner tar tid

– Resonnemen­tet var at vi uansett resultat måtte ha lagt ned ruten når pengene var brukt opp. Om båten hadde blitt en suksess, ville det vaere dumt å legge ned. Om båten hadde blitt en fiasko, ville det vaere penger ut gjennom vinduet, sier Bjorøy.

Fjell-ordføreren mener at fylkeskomm­unal støtte er eneste vei å gå om man skal få etablert hurtigbåt.

– Båt fra Askøy fungerer flott, men der har man egentlig aldri lagt ned båtruten mellom Kleppestø og sentrum. Litt av problemet på Sotra er at nye reisevaner må innarbeide­s. Det kan ta tid.

Daglig leder Henning Hauso i Vest Naeringsrå­d sier at han er udelt positivt til at båtrute mellom Ågotnes og Bergen utredes.

– Båtrute fra øykommuner har vist seg positivt andre steder. Bare symboleffe­kten av en båt tror jeg ville slå godt ut, sier Hauso, som også peker på rushtidsav­gift som en del av en helhetsløs­ning.

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? STORE KØER: Etter omlegginge­n av trafikkmøn­steret på Sotra, har spørsmålet om hurtigbåt dukket opp på nytt. Den siste tiden har det vaert store køer til og fra Sotra.
FOTO: EIRIK BREKKE STORE KØER: Etter omlegginge­n av trafikkmøn­steret på Sotra, har spørsmålet om hurtigbåt dukket opp på nytt. Den siste tiden har det vaert store køer til og fra Sotra.
 ?? ARKIVFOTO: OLE GUNNAR ONSØIEN ?? PARKERING: – Parkerings­plasser er ikke noe problem her ute på Ågotnes, men jeg er mer usikker på om hurtigbåt er løsningen, sier konsernsje­f Kurt R. Andreassen i CCB.
ARKIVFOTO: OLE GUNNAR ONSØIEN PARKERING: – Parkerings­plasser er ikke noe problem her ute på Ågotnes, men jeg er mer usikker på om hurtigbåt er løsningen, sier konsernsje­f Kurt R. Andreassen i CCB.
 ?? ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG ?? VÅGEN ELLER NØSTET: – En hurtigbåt fra Ågotnes må gå til Vågen eller Nøstet, sier ordfører Marianne Sandahl Bjorøy i Fjell kommune.
ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG VÅGEN ELLER NØSTET: – En hurtigbåt fra Ågotnes må gå til Vågen eller Nøstet, sier ordfører Marianne Sandahl Bjorøy i Fjell kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway