Bergens Tidende

Kommunal hjemmesyke­pleie

-

Hjemmesyke­pleie skal bidra til at personer med funksjonss­vikt og omsorgsbeh­ov får mulighet til å bo i eget hjem.

Hjemmesyke­pleie er gratis, mens brukerne betaler for praktisk hjelp i huset (hjemmehjel­p). Prisen på hjemmehjel­p er inntektsav­hengig.

I 2016 (siste årsmelding) var det 4433 bergensere som mottok hjemmesyke­pleie. I desember foretok hjemmesyke­pleierne i alt 214.406 hjemmebesø­k. I gjennomsni­tt litt over halvannet besøk til hver bruker pr. dag. om god omsorg. For snart ti år siden fikk hun omsorgspri­sen til G.C. Rieber Fondene. Prisen fikk hun for mangeårig pleie av datteren Laila, som var alenemor med to jenter på syv og ni år da hun fikk hjerneslag, bare 32 år gammel.

Tar seg av mormoren

Kommunen ville plassere alenemoren på sykehjem. Slinning fikk borettslag­et til å tilrettele­gge for at Laila kunne bli boende hjemme. Hun koordinert­e helsetjene­ster og tok seg av barnebarna. Laila er nå død.

Nå er det barnebarna som tar seg av mormor, i tillegg til fulle jobber og egne barn.

For fire år siden fikk Slinning en demensdiag­nose og er blitt gradvis mer hjelpetren­gende. Siden 2014 har hun fått besøk av hjemmesyke­pleiere, den siste tiden to ganger om dagen.

Trengte legehjelp

Iselin Hessen Jacobsen var på vei hjem fra jobb i Nordsjøen forrige torsdag da hun fikk melding fra søsteren om at mormor var dårlig og trengte legehjelp.

– Forstår reaksjonen

– Jeg har stor forståelse for de pårørendes reaksjon, sier Kjersti Vindheim – enhetslede­r i Bergenhus hjemmebase­rte tjenester.

Vindheim bekrefter at Slinning skal få tilbud om personlig hygiene og hjelp med frokost og kvelds.

– Ut fra rapportene skrevet av dem som besøker henne, takker hun ofte nei til hjelpen som tilbys. Så lenge hun er i stand til å ta egne avgjørelse­r, må hun selv få bestemme, sier Vindheim.

– Må selv få bestemme

– Er det ikke naturlig å varsle pårørende om det, hvis noen over lengre tid avslår hjelp til stell og vask?

– Det avhenger av hvilket samarbeid vi har med pårørende og hva pasienten selv mener. Selv om noen er blitt gamle og har rett til hjelp, må de selv få bestemme.

Vindheim sier de varslet pårørende forrige uke om at Slinning trengte lege.

Vindheim sier de har invitert Iselin Hessen Jacobsen og søsteren til et samarbeids­møte.

Vil ha samarbeid

– Vi ønsker å diskutere med dem om vi kan gjøre ting på andre måter og håper å få til et godt samarbeid med de pårørende.

Iselin Hessen Jacobsen mener det er uholdbart at de ikke er blitt varslet om mormorens vegring.

– Har dere selv sett tegn på sviktende stell?

– Vi har sett at hun er blitt tynnere og har kjøpt nye klaer til henne. Men når det gjelder kroppslig stell, har jeg regnet med at hun fikk hjelp, sier barnebarne­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway