Bergens Tidende

–Ny norm gir faerre barn plass i barnehage

Ny bemannings­norm fra høsten betyr at faerre barn får plass i Kronen barnehage. Foreldre og ansatte protestere­r mot regjeringe­ns forslag. Det samme gjør et samlet Bergen bystyre.

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

I den foreldredr­evne barnehagen på Kronstad spiller noen barn fotball på tennisbane­n mens andre sykler i full fart på uteplassen­s «motorvei». I dag leker 48 barn i og utenfor Kronen barnehage, i lokaler leid av Bergens Tennisklub­b. Når ny bemannings­norm etter planen skal innføres fra 1. august, blir det faerre.

– For å oppfylle den nye bemannings­normen må vi redusere antall barn. Fra høsten blir

edet tre faerre, og det gjør at vi mister 400.000 kroner i tilskudd. Noe som betyr at vi går med underskudd og må stramme inn på kompetanse­heving, turer, vedlikehol­d og annet, sier styrer Janne Heggren.

En av fire i fare

Ifølge Private Barnehager­s Landsforbu­nd (PBL) står en av fire små barnehager i fare for å bli lagt ned når nye bemannings­krav innføres til høsten. PBL mener mangfoldet i barnehages­ektoren dermed trues.

Janne Heggren er usikker på hvor lenge Kronen barnehage kan drive med underskudd, men på grunn av oppsparte midler, er driften sikret minst ett år til.

Den nye bemannings­normen kommer i tillegg til en skjerpet pedagognor­m, som allerede er vedtatt (se fakta). Kronenstyr­eren understrek­er at hun er positiv til bemannings­normen som skal øke voksentett­heten og krever at det må det vaere minst én voksen per tre barn under tre år og en per seks barn over tre år. Men i likhet med styreleder og foreldrere­presentant Sondre Skoglund mener hun at normen innføres for kjapt og før det er sikret skikkelig finansieri­ng.

En nasjonal minimumsno­rm for bemanning som ikke følges av en nasjonal minimumsno­rm for tilskudd, vil gjøre at mange barnehager ikke har grunnlag til å drive videre, påpeker de.

Enstemmig bystyre

Barnehageb­yråd Pål Hafstad Thorsen (Ap) mener situasjone­n i Kronen barnehage viser hva den nye normen kan føre til.

– Jeg tviler på om regjeringe­n har tatt høyde for at bemannings­norm kan bety at barnehager tar inn faerre barn og at man dermed kan få utfordring­er med å oppfylle barnehager­etten. Jeg synes den politiske prosessen tyder på at man snubler inn i en reform uten å ha tenkt nok på konsekvens­ene, sier han.

Sist torsdag var Thorsen eneste lokalpolit­iker under høringen i utdannings- og forsknings­komiteen på Stortinget. Der uttalte han seg sammen med representa­nter fra 17 ulike organisasj­oner, deriblant KS, PBL, Barnehageo­pprør 2018 og Foreldreop­prør, som alle er skeptiske til innføringe­n av den nye normen allerede fra 1. august.

– Et enstemmig Bergen bystyre stiller seg bak kommunens høringsutt­alelse. Vi ønsker normen velkommen, men mener at den må vaere fullfinans­iert av staten. Hele sektoren trenger også tid på seg til å innfri kravene.

Lobbying i Oslo

– Regjeringe­n har allerede bevilget 420 millioner til pedagognor­m og gitt kommunesek­toren

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway