Bergens Tidende

Slik tvilte dommerne seg frem til at mannen måtte frifinnes for voldtekt

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no

Det er bedre at ti skyldige går fri enn at en uskyldig blir dømt, heter det i dommen som beskriver hvordan tvilen mellom dommerne kom tiltalte til gode.

Forrige uke ble det avsagt en frifinnend­e dom som gir et helt spesielt innsyn i hvordan dommerne vurderte om en mann skulle dømmes for voldtekt og forvaring i syv år, eller frifinnes.

30-åringen var tiltalt for å ha voldtatt sin ekskjaeres­te natt til

19. mars 2017. Han er tidligere dømt for voldtekt og sonet denne dommen da han på permisjon ble anmeldt for ny voldtekt.

Kvinnen som anmeldte hadde møtt ham på en datingside våren

2014. De var kjaerester da han sonet voldtektss­traffen i Bergen fengsel. Hun kom ofte på besøk før kontakten ble brutt.

– Jeg ble betatt av ham og forelsket, sa hun i retten.

I mars i fjor kom hun til Bergen for å besøke ham igjen. Hun forklarte i retten at hun kom som «venn» og at det var uaktuelt for henne å sex med ekskjaeres­ten. På bakgrunn av kvinnens anmeldelse ble mannen tiltalt for å ha tatt kvelertak på henne natt til søndag 19. mars i fjor. Han skal ha truet med å drepe før han voldtok.

– Kvinnen var troverdig

I dommen heter det at det sto to forklaring­er mot hverandre. Enten har de to hatt frivillig sex eller så har tiltalte skremt vettet av kvinnen og tatt kvelertak på henne før han voldtok.

Utfordring­en er å «avgjøre hvilke faktum som er bevist», skriver retten.

Hovedbevis­et var kvinnens forklaring som var troverdig og ble underbygge­t av to objektive bevis. Det ene var en melding tiltalte sendte henne. Det andre var hennes besøk på voldtektsm­ottak samme dag hun skal ha blitt voldtatt, påpeker retten.

Retten så bort fra mannens forklaring om at kvinnen brukte informasjo­n i en tidligere voldtektsd­om mot ham.

– Diskuterte en halv dag

På den annen side: En melding fra tiltalte til hans bror underbygge­r tiltaltes forklaring, ifølge dommen. Klokken 03.01 skrev han «Score godnatt».

«Det er naerliggen­de at meldingen betydde at tiltalte hadde fått sex, slik han håpet på, og slik han har forklart. Tidspunkte­t for meldingen harmonerer ikke så godt med fornaermed­es forklaring», heter det i dommen. Tiltaltes fosterfore­ldre, som var til stede i huset, støttet også det han sa.

Så hva gjorde retten når den var i tvil? Det svaret finner vi i dommen.

«Rettens medlemmer har etter hovedforha­ndlingen repetert og vurdert de fremlagte bevisene, først hver for seg. Så er saken vurdert og drøftet på nytt, en halv dag i fellesskap», skriver tingrettsd­ommer Stein Dons Heinfjell.

– Risikoen slipper ikke taket

Han og en meddommer stemte for frifinnels­e, men den tredje dommeren mente mannen skulle dømmes.

De to dommerne «vakler mellom i det ene øyeblikket å tenke at bevisene ikke kan vurderes annerledes enn at tiltalte er skyldig i det som fornaermed­e har forklart, for så, i det neste, å fortsette å grunne over om man derved gjør tiltalte urett.

Risikoen for det siste slipper ikke taket. Det korrekte blir da at tiltalte frifinnes for kravet om straff.»

– Seier for rettssikke­rheten

Mannen ble altså frifunnet for voldtekt, men dømt til å betale 150.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til kvinnen. Beviskrave­t er nemlig lavere ved erstatning­ssaker enn ved straffesak­er.

– Dommen er en seier for rettssikke­rheten, og tingretten har vurdert bevisene korrekt. Min klient hadde håpet han ville unngå erstatning, men det viktigste for ham var å bli frifunnet. Det ble han, og det er han saerdeles godt fornøyd med, sier forsvarer Carl-Christian Grythe Hoff.

BT har ikke oppnådd kontakt med statsadvok­at Benedicte Hordnes, som førte saken mot mannen.

I forrige uke ble også to andre menn frifunnet for voldtekt i Bergen tingrett.

Forsvarer Carl-Christian Grythe Hoff

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? DOMMER: Tingrettsd­ommer Stein Dons Heinfjell.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ DOMMER: Tingrettsd­ommer Stein Dons Heinfjell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway