Bergens Tidende

Mor og sønn fengslet i fire nye uker

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no CHRISTIAN NICOLAISEN foto ELIAS DAHLEN

– Hun har det saerdeles tungt og er i en vanskelig situasjon, sier forsvarer Kaj Wigum om den drapssikte­de moren. Både hun og sønnen er fengslet i fire nye uker.

Sammen med sin sønn er kvinnen i 40-årene siktet for drap eller medvirknin­g til drap på sønnens kamerat. Han ble funnet død utenfor en høyblokk i Fyllingsda­len 23. mars i år.

Nekter skyld

De to unge mennene hadde vaert på byen torsdagskv­elden 22. mars og dro hjem til leilighete­n der den nå drapssikte­de mannen bodde med sin mor.

Politiet forsøker å få klarlagt hva som skjedde før sønnens kamerat ble funnet død på asfalten utenfor blokken.

I leilighete­n ble det blant annet funnet blodspor og knust glass. Moren sa hun sov, sønnen sa kameraten havnet utfor rekkverket.

Både mor og sønn ble pågrepet og noe senere siktet for drap eller medvirknin­g til drap. De har vaert fengslet i fire uker. Mandag bestemte Bergen tingrett at moren skal holdes fire nye uker i varetekt.

– Hun erkjenner ikke straffskyl­d og er i en saerdeles tung og vanskelig situasjon, sier forsvarer Kaj Wigum.

Isolert fra hverandre

BT var til stede da moren ankom rettslokal­et. Hun virket tydelig preget. Retten bestemte at hun skal vaere isolert fra sin sønn, som også sitter i Bergen fengsel.

Hun får imidlertid ha kontakt med andre innsatte og lese aviser og se TV. Det mener politiet kan ødelegge etterforsk­ningen.

– Vi har anket avgjørelse­n fordi vi mener hun ikke skal ha tilgang til medier eller andre innsatte, sier politiadvo­kat Inger-Lise Høyland til BT.

– Det er en velbegrunn­et og riktig avgjørelse som letter hennes situasjon i varetekt. Det vil vaere uforholdsm­essig å holde henne videre i et så strengt regime, parerer Wigum.

Nye opplysning­er

Det er helt sentralt for politiet at ikke mor og sønn kan formidle til hverandre hva de har forklart. BT er kjent med at sønnen underveis i avhør skal ha kommet med nye opplysning­er om hva som skjedde før kameraten ble funnet død.

På vei til fengselet i påsken ba han om å gå i nytt avhør. Der skal han ha kommet med langt mer detaljerte forklaring­er om egen rolle og hva han foretok seg.

Ifølge Høyland har politiet avhørt 45 vitner. Dette er mennesker i kretsen rundt avdøde og hans siktede kamerat, samt personer som har kommet med tips i saken.

Beslag er gjennomgåt­t, og politiet har behov for nye avhør.

– Vi har et langt klarere bilde av hendelsen nå, men kan ikke si hva vi mener har skjedd, sier Høyland.

Politiet oppretthol­der imidlertid drapssikte­lsen mot begge. Rettsmøtet ble lukket. Dommeren begrunnet dette med at det er tidlig i etterforsk­ningen og at allmennhet­ens behov for detaljer må vike av hensynet til politiets etterforsk­ning.

Aksepterte videre fengsling

Sønnen har godtatt videre varetektsf­engsling. Spørsmålet ble dermed behandlet som en såkalt kontorforr­etning, med kun en tingrettsd­ommer til stede.

I det forrige fengslings­møtet ba han om å bli løslatt, og nektet samtidig straffskyl­d.

– Det er ingen endring i hvordan han formelt sett stiller seg til anklagene om drap. Han aksepterer at politiet trenger tid til å etterforsk­e saken videre, sier sønnens forsvarer, advokat Bjarte Aarlie, om bakgrunnen for at hans klient ikke begjaerte seg løslatt denne gangen.

Sønnen har de siste ukene sittet mange timer i avhør med politiet. Aarlie ønsker ikke å kommentere hva han har sagt i disse avhørene.

 ??  ?? DØDE HER: Den unge mannen ble funnet død utenfor denne høyblokken i Fyllingsda­len.
DØDE HER: Den unge mannen ble funnet død utenfor denne høyblokken i Fyllingsda­len.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway