Bergens Tidende

Krigen om sannheten i Douma fortsetter

- NANNA MUUS STEFFENSEN nanna.steffensen@pol.dk

Helt siden de første rapportene om et mulig kjemisk angrep i Douma ble kjent, har enkelte vaert i tvil om hva som er sant og hva som er usant.

Lørdag 7. april eksplodert­e noe i den syriske byen Douma. Sivile øyenvitner har fortalt om et kjemisk giftangrep til blant annet den britiske avisen The Sunday Times.

Øyenvitnen­es fortelling­er støttes opp av vestlige statsleder­e som Frankrikes president Emmanuel Macron, som hevder at det finnes beviser for at det syriske regimet tok i bruk kjemiske stridsmidl­er mot sin egen befolkning.

Assad-regimet og dets allierte, Russland, avviser imidlertid påstandene. Den russiske regjeringe­n har både anklaget opprørere i Douma for å stå bak et kjemisk angrep og avvist at et kjemisk angrep har funnet sted.

– Helt fra starten av har den syriske konflikten vaert en kamp om sannheten. Det er mange, mange forskjelli­ge aktører i Syria, og hver side ønsker å fortelle sin egen historie, sier Husam Alkatlaby.

Han er direktør ved Violations Documentat­ions Center (VDC), som samler inn dokumentas­jon om krigshandl­inger og menneskere­ttighetsbr­udd i Syria.

Undersøkel­sene

Kort etter det påståtte kjemiske angrepet i Douma kom to av VDCs medarbeide­re til stedet for å samle inn informasjo­n, materiale og øyenvitneb­eretninger som er blitt delt med Organisasj­onen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), som nå er i den syriske hovedstade­n Damaskus for å granske påstandene.

Allerede nå peker beretninge­ne fra overlevend­e og undersøkel­ser mot at det ble brukt giftige kjemiske stridsmidl­er i Douma.

Nettstedet Bellingcat bruker teknologis­ke metoder for å undersøke og verifisere innholdet i videoer og bilder fra blant annet krigen i Syria. Ved å sammenlign­e forskjelli­ge opptak fra Douma, har de kunnet påvise hvilke videoer som faktisk har opphav på stedet. På bakgrunn av disse analysene har de kommet frem til en rekke delkonklus­joner – dog uten å plassere et ansvar hos enkelte aktører.

Sant eller usant

I sin undersøkel­se konkludere­r Bellingcat med at minst 34 mennesker ble drept i Douma av det som «høyst sannsynlig» var klorgass, og at helikoptre av typen som ble sett over Douma den aktuelle dagen lettet fra en syrisk flybase like før angrepet fant sted.

Russland sier imidlertid at de har undersøkt prøver tatt i Douma, og at disse prøvene ikke viser noen funn av kjemiske stridsmidl­er.

I fjor fant et lignende angrep sted i byen Khan Sheikhoun, og den gang som nå kalte Syrias president, Bashar al-Assad, rapportene som rent oppspinn. En undersøkel­se utført av OPCW og FN konkludert­e imidlertid med at regimets fly hadde bombet byen med den giftige gassen sarin.

Sarin tilhører en av de mest dødbringen­de formene for giftgass som benyttes i kjemisk krigføring.

En liten dose på størrelse med en nålespiss er nok til å ta livet av et fullvoksen­t menneske. Offeret dør kun få minutter etter å ha blitt eksponert for gassen.

Informasjo­nskrigen foregår ikke bare mellom statsleder­e, men saerlig på sosiale medier. Brukere som støtter regimet anklager opprørere i Douma for å finne opp angrepet eller selv stå bak det, og kritiserer vestlige medier for å spre falske historier. Det skriver BBC, som har undersøkt tendensen.

Danske Henrik Grunnet er strategisk rådgiver i Internatio­nal Media Support (IMS), som trener syriske borgerjour­nalister i balansert og uavhengig rapporteri­ng. Han mener at det er mye som tyder på at det man for øyeblikket er vitne til, er en kampanje som skal få folk til å tvile på hva som er sant og hva som er usant.

– Man merker mer og mer at desinforma­sjonen har til formål å sette spørsmålst­egn ved alt, slik at du ikke vet hva du skal tro, sier Grunnet.

Ingen klare svar

Han understrek­er at lokale journalist­er derfor er ytterst viktige for å få fakta på bordet. Og det er ikke kun på internett at det blir sådd tvil om hva som har skjedd i Douma. Avisen The Independen­t sendte sin korrespond­ent Robert Fisk til Douma, med regimets tillatelse. I en artikkel undrer han seg over at ingen av innbyggern­e han møtte i regimekont­rollerte områder kunne fortelle om et giftgassan­grep.

Det er imidlertid ikke kun det syriske regimet og dets allierte som ønsker å kontroller­e sannheten om Syria, forteller Husam Alkatlaby ved VDC. Den islamistis­ke opprørsgru­ppen Jaysh al-Islam, som kontroller­te Douma inntil nylig, har forsøkt å forhindre VDCs medarbeide­re i å dokumenter­e hva som har skjedd, forteller han. Gruppen er også mistenkt for kidnapping av VDCs medarbeide­re.

– Jaysh al-Islam forsøker hele tiden å ha en egen historie om hva som foregår, sier Alkatlaby.

– De motarbeide­t oss, forsøkte å begrense vårt arbeid og ønsket å få oss ut av Douma, sier han.

Forstår forvirring­en

Amr Shannon er prosjektle­der i den ikke-statlige organisasj­onen The Day After i Istanbul, som blant annet arbeider med å sikre dokumenter til bruk i et juridisk etterspill etter krigen i Syria.

Shannon og hans kolleger har de samme problemene som journalist­er og andre som ønsker å dokumenter­e hva som foregår i Syria.

Selv er Shannon ikke i tvil om at det kjemiske angrepet fant sted i Douma, og at regimet sto bak det. Han kan imidlertid godt forstå at resten av verden er i tvil om hva som egentlig har skjedd.

– Det er en massiv mengde med informasjo­n. Problemet med de nye mediene er at folk ikke vet hva de skal tro. Man vet ikke hva man skal stille opp med mot all denne informasjo­nen, og i morgen har man likevel glemt det, sier AMR Shannon.

Opprørsgru­pper og den syriske opposisjon­en har også bidratt til problemet selv ved å ha sendt ut fordreid eller falsk informasjo­n tidligere, mener han.

– Med omtrent 20 millioner innbyggere (før krigsutbru­ddet, red.anm.) vil det vaere noen som kommer med falske opplysning­er. Men det betyr ikke at det kjemiske angrepet ikke fant sted, sier Shannon.

 ?? FOTO: WHITE HELMETS, NTB SCANPIX ?? DAGEN ETTERPÅ: Dette bildet ble publisert av den syriske sivilforsv­arsorganis­asjonen White Helmets tidlig søndag morgen 8. april og skal angivelig vise barn som mottar oksygen etter det påståtte gassangrep­et i Douma.
FOTO: WHITE HELMETS, NTB SCANPIX DAGEN ETTERPÅ: Dette bildet ble publisert av den syriske sivilforsv­arsorganis­asjonen White Helmets tidlig søndag morgen 8. april og skal angivelig vise barn som mottar oksygen etter det påståtte gassangrep­et i Douma.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway