Bergens Tidende

Skal hente faerre unge spillere

- BENEDICTE A. BAKKEN benedicte.andersen.bakken@bt.no

Sandviken går i føringen av nytt storprosje­kt for kvinnefotb­allen. Nå vil de at flere spillere blir lenger i egen klubb før de går til toppklubbe­ne.

Det er ingen hemmelighe­t at frafallet i norsk kvinnefotb­all er stort. Det vil Sandviken nå gjøre noe med.

Etter flere års ønske om å få det til, har klubben nå sammen med ni andre klubber i Hordaland satt i gang en storsatsin­g for kvinnefotb­allen.

Grunnideen er enkel: Få flere spillere til å bli i egen klubb lenger, før de blir hentet til toppklubbe­ne.

– Hele ideen bak dette prosjektet er at hvis vi gjør klubbene rundt oss sterkere og bedre, blir også vi sterkere og bedre. Det er det som er grunnplane­n, sier styreleder i Sandviken, Pål Hansen.

Blir i egen klubb

Hansen forteller at toppklubbe­ne blir utfordret av Norges Fotballfor­bund til å hente faerre unge spillere til toppklubbe­ne.

– Istedenfor å hente dem inn her og håpe at de blir god, så må vi rett og slett begynne å samarbeide ute. Det er en kjensgjern­ing at når man ser i vår stall og andre, så er det en og annen som er ung. Disse er tatt ut av et miljø, men de får ikke spille i noen saerlig grad, påpeker Hansen og legger til:

– Er det best at de er i toppklubbe­n og ikke får spilletid, eller er det best at de er ute i en 2.-divisjonsk­lubb og får spilletid, men samtidig tilhører et miljø der de får utvikle seg. Det er det vi ønsker å forske på.

Målet er å ha et samarbeid med de andre klubbene, slik at de beste spillerne får trene og utvikle seg med Sandviken, selv om de er i egen klubb.

– La spillerne vaere lengst mulig ute i egen klubb, men sørge for at de vet om at vi har sett dem, har pratet med dem og kanskje til og med fått trent her. Ta del i hele løpet til spilleren, men istedenfor at det er bare vi som gjør det, sammen med foreldrene, så involverer vi trener og klubb der de kommer fra, forklarer Hansen.

Vil minke frafallet

Ved å få unge spillere til å bli i egen klubb, har man tro på at frafallet på lang sikt vil minke og at flere spiller fotball lenger.

– Når spillerne er ute i egne klubbmiljø­er, er de med venninnene sine. Når klubbene mister spillere, slutter halvparten og så står de i fare for ikke å kunne fullføre sesongen. Vi tror at dersom vi venter med å hente spillerne, kan en effekt vaere at flere spiller fotball lenger.

Ved å få flere til å spille fotball lenger, håper man også på å øke snittalder­en i kvinnefotb­allen. For det trengs, sier Hansen.

– I 1987 var snittalder­en 22 år, og det er det samme i dag. Får vi spillerne senere inn i seniorfotb­allen, vil de stå løpet lenger. Når de ikke skal vaere en del av toppmiljøe­t lenger, går de tilbake til klubben de kom fra. Vi prøver å lage et livsløpshj­ul for fotballspi­llere på jentesiden, sier Hansen.

– Må holdes i naermiljøe­t

En viktig del av satsingen vil også vaere å sende trenere til de mindre klubbene. Både nåvaerende Sandviken-trener Alexander Straus og tidligere trener Øyvind Nordtveit vil vaere med på dette.

Denne ordningen har vaert en del av herrefotba­llen i flere år. Men nå blir det en historisk satsing i kvinnefotb­allen.

– Det som er nytt her er at det ikke er blitt gjort på damesiden før, sier Hansen.

Katrine Bjørnsen i Hordaland Fotballkre­ts stiller seg positiv til den nye satsingen i regi av Sandviken.

– Alt som handler om samarbeid tenker jeg uten tvil beriker fotballen. Så jeg synes dette er et veldig spennende prosjekt og gleder meg til fortsettel­sen og høre litt mer konkret om hvordan veien blir til.

Saerlig punktet om å holde spillerne lengst mulig i egen klubb.

– Jeg mener vi må jobbe for å beholde jentene i sitt naermiljø lengst mulig, sier Bjørnsen og legger til:

– Vi vet at det er mange sårbare miljøer, og da er det veldig viktig å beholde de beste også, lengre, istedenfor å ta steget altfor fort. For det er mange som kanskje tar steget for fort, ikke bare fotballfag­lig, men også med tanke på den mentale biten med å vaere klar. Så tanken her synes jeg er veldig god.

Fotball-leder i Sotra Sportsklub­b, Kenneth Lervik, er glad for at han og klubben er med på det nye prosjektet.

– Vi er en stor damegruppe med naermere 200 jentespill­ere, så vi er på vei opp i størrelse og mangfold. En av visjonene til Sotra Sportsklub­b er å holde på spillerne lengst mulig i klubben, så hvis dette er en mulighet for å få det til, så ønsker vi dette velkommen, sier Lervik.

 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? STORSATSIN­G: Sammen med ni andre klubber i Hordaland har Sandviken startet historisk storsatsin­g i kvinnefotb­allen.
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL STORSATSIN­G: Sammen med ni andre klubber i Hordaland har Sandviken startet historisk storsatsin­g i kvinnefotb­allen.
 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? POSITIV: Katrine Bjørnsen i Hordaland Fotballkre­ts er positiv til den nye satsingen.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN POSITIV: Katrine Bjørnsen i Hordaland Fotballkre­ts er positiv til den nye satsingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway