Bergens Tidende

Svar fra en «slapp» plastforsk­er

-

DA BYSTYRET I FJOR behandlet anskaffels­esstrategi­en, leverte vi derfor en rekke forslag om dyrevennli­ge innkjøp. Samtlige forslag ble nedstemt. Det som faktisk ble vedtatt, etter initiativ fra byrådspart­iene, var en enstemmig merknad om at «Bystyret ber byrådet innarbeide hensyn til dyrevelfer­d ved offentlige anskaffels­er i Plan for dyrevelfer­d.»

Noen måneder senere sendte byrådet dyreplanen ut på høring, men uten at innkjøp var nevnt med ett eneste ord. MDG etterlyste oppfølging av tidligere vedtak, så vel som at det i høringsrun­den kom innspill om å ta hensyn til dyrevern ved innkjøp. Deretter ble høringen avsluttet og byrådet kom med en oppdatert plan – som fortsatt ikke nevner innkjøp.

25. APRIL SKAL DYREPLANEN til behandling i bystyret, og MDG vil atter en gang legge frem forslag om innkjøp. Vi håper på bedre mottakelse i bystyret enn i innstillen­de komité, der alle innkjøpsfo­rslag igjen ble nedstemt.

MDG ønsker mindre innkjøp av kjøtt, økt andel økologiske innkjøp, og at kommunen tar avstand fra innkjøp av varer fra eksempelvi­s broileropp­drett av kyllinger, pelsdyropp­drett og smertevold­ende dyreforsøk. Mens det trolig er rimelig åpenbart hvorfor de siste eksemplene er med, møter vi liten forståelse produkter og systemer. Sintef er stolt av å jobber med aktører i hele verdikjede­n for å lette en overgang til en sirkulaer økonomi.

ARILD HERMSTAD MENER AT JEG BLÅSER opp tall, en alvorlig påstand som jeg må svare på. Beregninge­ne som viser forholdet mellom CO2-utslipp og matsvinn, kommer fra blant annet en nylig publisert artikkel «Food Surplus and Its Climate Burdens» i tidsskrift­et «Environmen­tal Science & Technology».

Sintef undervurde­rer på ingen måte trusselen fra plastforur­ensning. Vi støtter sterkt FNs mål om nullutslip­p av plast i havet og arbeider aktivt med mange interessen­ter for å nå det målet. Men målene inkluderer ikke å kutte ut bruken av plast helt. Faktisk anbefaler FNs mat- og landbruksp­rogram en utvidelse av naeringsmi­ddelindust­rien og emballasje­bransjen som en viktig del av deres strategi for å møte målet sitt om å redusere matavfall i utviklings­land.

I 2017 brukte Sintef godt over 100 millioner kroner i forsknings­prosjekter og forsknings­utstyr og etablerte SINTEF Center for Clean Ocean Research. Vi ønsker både MDG og Clean Shores Global velkommen til oss for å diskutere løsninger på det globale problemet vi alle tydeligvis er lidenskape­lig opptatt av å løse. for ønskene om mindre kjøtt og mer økologisk mat.

Det store kjøttforbr­uket er med på å legge press på dyrene. Jo større forbruk, jo mer intensiv og industrial­isert drift for å mette etterspørs­elen, og dårligere forhold for dyrene.

Økologiske produkter er også fordelakti­ge i et dyrevennli­g perspektiv, selv om ordningen ikke er optimal. Størst er nok forskjelle­n mellom konvensjon­elt og økologisk hønsehold, der økohønene har krav på større arealer, mindre flokker, grovfôr fremfor kraftfôr, og gode utemulighe­ter. Mindre giftbruk i landbruket er også positivt for alle dyrene som lever rundt gårdene, fra bier til fugler.

FOTO: Marit Hommedal, Scanpix VI MÅ STYRKE økoregelve­rket i Norge. Inspirasjo­n kan med fordel hentes fra den svenske KRAV-ordningen som gir tydeligere føringer for dyrevelfer­den. I mangel av en skikkelig dyrevelfer­dsmerking av produkter i Norge, er imidlertid øko-merkingen det beste vi har tilgjengel­ig. Da bør vi bruke ordningen for å gjøre kommunens innkjøp mer dyrevennli­ge, samtidig som vi arbeider for å bedre merkeordni­ngen og på sikt få egen dyrevelfer­dsmerking.

Det er mulig å velge dyrevennli­ge produkter. Det må byrådet ikke bare skrive i plattforme­n, men faktisk gjøre om til konkret politikk i hverdagen.

 ??  ?? MARKEDSMAK­T: Bergen kommune kjøper inn varer og tjenester verdt 2,5 milliarder kroner i året. Det gir oss betydelig forbrukerm­akt, skriver Sondre Båtstrand (MDG).
MARKEDSMAK­T: Bergen kommune kjøper inn varer og tjenester verdt 2,5 milliarder kroner i året. Det gir oss betydelig forbrukerm­akt, skriver Sondre Båtstrand (MDG).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway