Bergens Tidende

Ikke alle kan få toppkarakt­er

- ELIN SEBJØRNSEN

Faglaerer, og mangeårig sensor, VGS Forslagsst­illerne bruker ord som «urettferdi­g behandlet» og «feilvurder­t», og mener at det å filme muntlig eksamen skal styrke elevens rettssikke­rhet.

TIL ORDINAER, LOKALGITT, offentlig eksamen, blir eleven trukket ut i ulike, muntlige fag. Faglaerer er sensor sammen med en ekstern sensor. Dette for å nettopp sikre elevens interesser. Det vil vaere i enhver faglaerere­s interesse om eleven gjør det bra til eksamen.

En ekstern sensor har ikke som mål å finne feil hos kandidaten. Han eller hun jobber sammen med faglaerer for å hente ut mest mulig kompetanse hos eleven. At elever føler seg urettferdi­g behandlet når de ikke oppnår toppkarakt­er, er noe man må regne med. Ikke alle kan få 5 eller 6 i alle fag.

Strykkarak­terer er fremdeles de vi har faerrest av. Om det å føle seg urettferdi­g behandlet skal vaere utslagsgiv­ende for å kunne klage, er vi på feil spor.

FØR EN MUNTLIG EKSAMEN har faglaerer og sensor på forhånd snakket sammen, og sensor har godkjent oppgaven som elevene skal få. Tidspunkt og forarbeid er på plass. Eksamen skal så filmes. Hva med rettssikke­rheten til faglaerer og sensor? Hvem skal filme, hvem skal gjennomgå filmen, når skal karakteren gis, hvordan skal dette i det hele tatt foregå? Dette er jo ikke saerlig fornuftig, i saerdelesh­et ikke hva kostnader angår. Først må en se på i hvilken grad det med at eleven føler segurettfe­rdig behandlet er av betydning. Kriteriene er klare; Det og det gir den og den måloppnåel­sen.

Ingen skal behøve å undres over karakterse­tting. Du måles på det du kan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway