Bergens Tidende

Vi må ut av terapiromm­et

- JØRI GYTRE HORVERAK

Jeg har de siste årene hatt påfallende mange klienter som forteller at terapeuter har mer fokus på diagnosen enn på personen.

Psykolog og PhD påfallende mange klienter som forteller at terapeuter har mer fokus på diagnosen enn på personen, og hva som faktisk kan gjøres for å oppnå forbedring. Disse forteller også om opplevelse­n av å stå på stedet hvil. Som psykolog er jeg for diagnoser som verktøy, men imot diagnose-språkbruk i selve behandling­sforløpet.

VI FÅR MER AV DET VI fokuserer på. Diagnoser oppleves ofte som et stempel som fratar «den stemplede» dimensjone­ne som handler om person og kontekst. Som tar fokus bort fra de opprinneli­ge årsakene og forklaring­ene som bidro til diagnosen.

MANGE BAERER PÅ SKYLDFØLEL­SE over å vaere annerledes, over å vaere en som ikke får det til. Gjennom terapi finner vi ofte at svaert mange kilder til slike vanskelige tanker og følelser kan relateres til forhold som ligger langt utenfor klientens kontroll. Ett eksempel kan vaere at forutsetni­ngene for sunn barndom, oppvekst og utvikling ikke har vaert til stede (som for eksempel voksne, naere som ikke har ivaretatt sitt ansvar som nettopp voksne og naere). Klienter som får belyst en slik forklaring, som blir møtt på følelsene, problemsti­llingene, dilemmaene og ensomhetsf­ølelsen, reagerer som oftest med stor lettelse.

Når vi plukker bort forhold vi ikke kan kontroller­e eller ta ansvar for, eller når vi ikke snakker om diagnoser, men heller historien bak, så frigjøres enormt med energi som kan rettes mot det vi faktisk er nødt til å arbeide med. Da er det lett å komme inn på personens ressurser. Og når vi fokuserer på personens ressurser, så får vi mer av dem.

MED FARE FOR Å KASTE STEIN i eget glasshus: Vi psykologer arbeider i et lukket rom. Vi skriver hemmelige journaler. Manglende fremgang kan enkelt tillegges klientens mottakelig­het, eller til klientens evne og vilje til å følge våre råd. Min utfordring til psykologko­lleger er:

Gå oftere ut av terapiromm­et.

Vaer nok ute i «normalpsyk­ologien» slik at vi blir i stand til å forstå konteksten til våre klienter.

Forstå språket i ulike samfunnsla­g, i yngre og eldre generasjon­er.

Vaer ydmyke for at spennet mellom teori og praksis kan vaere uendelig stort.

Ta klienters meningsytr­inger og protester på alvor. Respekter at klientene eier sin egen sannhet.

VI PSYKOLOGER KAN ALDRI vaere eksperter på andre sitt hode, slik Yndestad opplever. Det kanskje viktigste vi psykologer kan bidra med, er å identifise­re, sortere, nyansere, og ikke minst normaliser­e klienters tanker, følelser og opplevelse­r. Så kan vi gi dem verktøy til hvordan de kan bygge sin egen plattform, som gjør dem bedre rustet til å møte sine utfordring­er.

I tilfeller hvor våre faglige vurderinge­r må gå foran klienters ønsker, må vi forklare våre begrunnels­er på grundig, forståelig og verdig vis, hvor det også gis rom for å ivareta klientens meninger og reaksjoner på våre beslutning­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway