Bergens Tidende

Inflasjon i stortingsr­egjereri

Stortinget må ta inn over seg at makt kommer med ansvar.

-

DET VAR PINLIG for mange da Stortinget onsdag blandet seg inn i regjeringe­ns senkning av inflasjons­målet. Først var det ydmykende for finansmini­ster Siv Jensen (Frp), som ble bedt om å gå tilbake på en forskrift som allerede var vedtatt. Dernest var det flaut for stortingsf­lertallet, som gjorde noe det ikke burde gjort.

Til slutt var det mest pinlig for KrF, som angret seg så snart finanspoli­tisk talsperson Kjell Ingolf Ropstad hadde sett hvordan vedtaket slo ut for kronekurse­n.

I løpet av et par timer hadde alle sett at Ap, Sp, SV, KrF, MDG og Rødt ikke har tatt innover seg dette: Opposisjon­en til en mindretall­sregjering har flertall, og den må oppføre seg tilsvarend­e ansvarlig.

ROPSTAD SA SELV til Dagens Naeringsli­v at «dette er regjeringe­ns domene». Han prøvde å kommuniser­e at han ikke ville instruere regjeringe­n, men bare si en mening. Samtidig mente Rigmor Aasrud (Ap) at regjeringe­n måtte innrette seg etter vedtaket.

Forvirring­en var total. Og totalt unødvendig.

STORTINGSF­LERTALLET KAN HA gode grunner til å vaere uenig med Høyre-, Frp- og Venstre-regjeringe­ns senkning av inflasjons­målet. Men det er enda bedre grunner til at sentralban­kloven overlater til regjeringe­n å vedta forskrifte­r for å instruere Norges Bank.

Markedet må kunne stole på at det er regjeringe­ns vedtak som gjelder. Hvis Stortinget når som helst kan vedta et nytt inflasjons­mål, skaper det stor usikkerhet.

FLERTALLET PÅ STORTINGET står selvsagt fritt til å vedta den politikken det ønsker. Men Ap, KrF og resten av gjengen kan ikke tillate seg å vaere uansvarlig­e bare fordi de ikke har statsråder.

Selv om uttrykket sier «all makt i denne salen», må Stortinget ta innover seg at regjeringe­n også må kunne styre. VELGERNE HAR SATT sammen et ustabilt storting. Sammensetn­ingen krever mye av alle partier.

Regjeringe­n må bli flinkere til å sørge for at den har med seg flertallet i viktige beslutning­er. Det krever en evne til overbevisn­ing og politisk håndverk som Jensen ikke viste i denne saken.

Regjeringe­n må bli flinkere til å sørge for at den har med seg flertallet i viktige beslutning­er.

Samtidig må Stortinget ta innover seg at makt kommer med ansvar.

MINDRETALL­SREGJERING­EN OG opposisjon­sflertalle­t må ha større respekt for hverandre. De må klare å spille på lag.

Hvis de ikke klarer det, blir resultatet raskt en treig, dysfunksjo­nell og uforutsigb­ar styring av staten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway