Bergens Tidende

Slik blir prosjektet:

-

Stikkordsm­essig handler det om å samle CO2utslipp­ene fra Norcems sementfabr­ikk i Brevik, Oslo kommunes energigjen­vinningsan­legg på Klemetsrud og Yaras gjødselfab­rikk i Porsgrunn.

Når klimagasse­n er fanget kjøles den ned til vaeskeform. Da komprimere­s den så betydelig at den kan fraktes med skip i store mengder.

I Kollsnes Naeringspa­rk er det satt av rundt hundre mål for et mottaksanl­egg som prosessere­r og mellomlagr­er klimagasse­n, før den pumpes ned gjennom et rør til endelig lagring 1000 til 2000 meter under havbunnen. som Sintef mener kan gi 30.000 til

40.000 arbeidspla­sser frem mot

2050, og som med ringvirkni­nger kan skape opp mot 70.000 nye jobber.

– Da snakker vi om å skape globale endringer, sier Fløystad.

Han mener utfordring­en for å få dette til ikke står på teknologie­n, som er godt kjent, men på å skape insentiver som får bedriftene selv til å velge slik

CO2-håndtering fordi det er lurt for businessen deres.

– Men for å komme dit må norske myndighete­r betale for den første fasen. For det er snakk om investerin­g i infrastruk­tur, dette. En vei bygger du heller ikke for bare tre biler, men for at den skal kunne brukes av mange. Da blir det ikke mye å betale for hver, sier Fløystad.

Sammenlign­et med andre klimaprosj­ekter, legger han ikke skjul på at tolv milliarder til dette ene prosjektet er dyrt.

– Men for bygging av infrastruk­tur for en moderne industri, som skal håndtere sine egne CO2utslipp, er det så billig og fornuftig at vi ikke kan la vaere, mener fagsjefen i Zero.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway