Bergens Tidende

Vil flytte bilene med båter

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

I stedet for å bygge en midlertidi­g godstermin­al for biler på Koengen, vil byrådet se på muligheten for å transporte­re bilene med båt til Bergen.

– Mange bergensere oppfatter dette som en molboaktiv­itet. Å bygge et slikt anlegg for en så kort tid, uten å se naermere på om det foreligger gode løsninger. Dette er det jeg får høre fra folk jeg snakker med på gaten.

Det sa byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) i fredagens møte i Miljøløfte­t mellom kommune, fylke og stat.

Etter planen skulle aktørene her vedta planene om å bygge en midlertidi­g godstermin­al på Koengen hvor jernbanen kan plassere bilene som kommer med tog fra Drammen.

Går med på planene

Tidligere har Tryti foreslått at disse bilene fra Østlandet heller kan transporte­res med lastebiler, men statlige myndighete­r er redd for at dette kan bli en permanent ordning, noe som vil motvirke målet om å flytte godstransp­ort fra vei til jernbane og sjø.

På møtet foreslo byutviklin­gsbyråden derfor det sistnevnte.

– Hva med sjøen, spurte hun. Overfor BT sier Tryti at hun har fått flere henvendels­er fra aktører om at dette kan vaere mulig. Hun påpeker også at Fjord Line allerede har fraktet mange av bilene fra Drammen til Stavanger og Bergen med båt, på grunn av vinterens jernbanepr­oblemer.

Ifølge Moderne Transport var det Grenland havn som opplyste dette i et nyhetsbrev i april. Bilene ble da fraktet fra Drammen til Langesund med lastebiler, og så videre til Vestlandet med båt.

– Biltranspo­rtørene opplevde kapasitets­problemer både på jernbane og landevei, og benyttet seg derfor av Fjord Lines miljøvennl­ige tilbud, som avlastning i vinterperi­oden, skrev Grenland Havn i meldingen.

Må vurdere alternativ­er

Jernbanedi­rektør Kirsti Lovise Slotsvik sa i møtet at hun delte byrådets magefølels­e om at godstermin­alen på Koengen er veldig mye penger å bruke på et midlertidi­g tiltak.

– Det er stas med disse båtene som plutselig fungerte som et alternativ. Men Fjord Linealtern­ativet innebaerer mye bilkjøring i begge ender. Så har jeg inntrykk av at det er brukt en del ledig kapasitet som man har på vinterstid. Jeg vil gjerne at vi ettergår ordentlig om det finnes andre typer båtløsning­er, som sender bilene direkte fra kai til der de skal, sa Slotsvik.

Veidirektø­r Terje Moe Gustavsen mener det er et helt relevant ønske å lete etter andre alternativ­er til Koengen.

– Selv om Bane NORs positive forventnin­ger til kostnadene her blir virkelige, er det mange titalls millioner kroner det er snakk om. Og sett med våre øyne er det kostnader vi ikke får noe igjen fra på lang sikt.

Partene ble enige om å jobbe med flere alternativ­er samtidig som det jobbes videre med planene for Koengen.

Ikke noe bedre

Første gangen BT skrev om denne saken var i februar. Styringsgr­uppen for Miljøløfte­t, hvor representa­nter fra Veivesenet, Jernbanedi­rektoratet, fylket og kommunen møtes, ble imidlertid orientert allerede i august 2017.

I månedene som er gått, har ikke jernbanen funnet bedre alternativ­er enn Koengen. Kommunikas­jonsleder Ingvild Eikeland i Bane NOR lister opp en rekke alternativ­e plassering­er som er vurdert i tillegg til Koengen: Palmafosse­n

Arna stasjon Haukeland stasjon Midttun stasjon Jekteviken

Gir vurdering

Bane NOR sier det ikke er gjort omfattende utredninge­r rundt hvert enkelt alternativ, men påpeker at de har lyttet til godsnaerin­gens vurderinge­n av hva som er mulig å få til. De sender også over korte vurderinge­r rundt hvert alternativ:

Palmafosse­n: Forkastet pga. avstand. En slik lokaliseri­ng ville medført svaert økte kostnader for godsnaerin­gen og siste ledd, og ville ført til at godset ville forsvunnet fra jernbanen og over til biltranspo­rt.

Arna stasjon: En løsning med bilgods her ville medført betydelige forsinkels­er i ombyggings­prosjektet som er i gang, samt økte driftsutfo­rdringer for både Bane NOR og godsnaerin­gen.

Haukeland stasjon og Midttun stasjon: Stasjonene har begge trafikale utfordring­er i tillegg til at dette er en museumsban­e. For å slippe godstog inn her må det til store utbedringe­r.

Jekteviken: Kunne vaert et godt alternativ, men et svaert kostbart et. Den største utfordring­en med dette alternativ­et er likevel kryssingen av Fjøsangerv­eien med godstog.

 ?? ARKIVFOTO: TOR SPONGA ?? UTBYGGING: Jernbanen vil bruke jernbaneli­njene ut til Bontelabo for å etablere en midlertidi­g godstermin­al her.
ARKIVFOTO: TOR SPONGA UTBYGGING: Jernbanen vil bruke jernbaneli­njene ut til Bontelabo for å etablere en midlertidi­g godstermin­al her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway