Bergens Tidende

Hvert fjerde Frp- medlem meldte seg inn etter Listhaug-bråket

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Etter åtte års nedgang, fikk Frp 5350 nye medlemmer etter Listhaugsa­ken. De kan bli en maktbase for Sylvi Listhaug, tror samfunnsfo­rsker.

På Fremskritt­spartiets landsmøte på Gardermoen i helgen skal de behandle en årsmelding som viser det laveste antallet medlemmer i partiet siden år 2000.

Men årsmelding­en viser medlemstal­let ved nyttår. Da var det bare 14.585 som hadde betalt kontingent, etter bortimot sammenheng­ende nedgang siden toppåret 2009, da det var nesten 23.000 Frp-medlemmer.

Siden årsmelding­en ble laget har situasjone­n snudd seg helt på hodet. Det skjedde under og i kjølvannet av bråket rundt tidligere justismini­ster Sylvi Listhaug.

– Det har vaert en helt ekstraordi­naer innmelding til partiet. Sist oppdaterte tall var 5350 nye medlemmer i perioden 13. mars til 10. april, forteller Frps generalsek­retaer Fredrik Färber.

Listhaug trakk seg som kjent som justismini­ster 20. mars, etter kraftig kritikk mot et Facebookin­nlegg hun publiserte elleve dager tidligere.

Tilstrømni­ngen av medlemmer utgjorde altså over en tredjedel av den eksisteren­de medlemsmas­sen. Färber understrek­er at man ikke vet om alle disse blir vaerende i partiet og betaler kontingent.

– Blanketten­e for kontingent går ut i disse dager. Det offisielle medlemstal­let for 2018 vil bestå av dem som betaler kontingent. Derfor er det for tidlig å si hva det endelige medlemstal­let for i år blir, sier han.

– Skyldes Listhaug-støtte

Likevel har Frp gått ut med de nye medlemstal­lene, fordi de mener at de viser at Listhaug og partiet har stor støtte i folket.

– Medlemmer oppgir ikke årsaken til at de melder seg inn, men det er naturlig å koble det høye antallet nye medlemmer med situasjone­n rundt Sylvi Listhaug og debatten om norsk innvandrin­gspolitikk, sa partileder Siv Jensen tidligere i april.

Det er forsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsfo­rskning enig i. Han er leder for Stortingsv­algundersø­kelsen, og har forsket mye på politisk deltakelse og medlemskap i partier.

– Det er påfallende tall, og det virker sannsynlig at innmelding­en kan knyttes til personen Listhaug og innvandrin­g som sak, sier Bergh.

Han sier at Listhaug-saken var veldig spesiell.

– Den førte til en tydelig mobiliseri­ng også på meningsmål­ingene. Da er det lett å tenke at medlemsboo­men er et uttrykk for det samme – det vil si støtte til Listhaug og til Frp, som mange opplever blir angrepet av alle andre, sier han.

Kan bli maktbase

Frp vet ikke om de nyinnmeldt­e medlemmene er folk som også tidligere har vaert medlemmer i partiet. Spørsmålet er også om Blant resolusjon­ene som skal behandles er disse:

Forby bønnerop i det offentlige rom.

Reversere sukkeravgi­ften og andre avgifter.

Åpne opp for flere snøskuterl­øyper.

Beholde FM-nettet til lokalradio.

Legaliseri­ng av kasinoer i Norge.

Filming av muntlig eksamen. det er medlemmer som vil bli vaerende.

– Det kan vaere en impulsiv støttehand­ling, og da er det ikke sikkert at det blir varige medlemmer av dette, sier Bergh.

Men dersom en stor andel av de 5000 nye medlemmene blir vaerende og etter hvert aktive i partiet, vil de utgjøre rundt en fjerdedel av medlemsmas­sen. Det kan på sikt påvirke Frps politikk, sier Bergh.

– Det er absolutt en sannsynlig hypotese. Men da må de ikke bare vaere støttemedl­emmer, men delta på medlemsmøt­er, ta verv og stemme frem kandidater, sier forskeren.

– Kan de utgjøre en maktbase for Sylvi Listhaug i fremtiden?

– Slik kan man sikkert tolke det, hvis de støtter henne personlig. Dessuten registrere­s det i partiet at hun har mange støttespil­lere. Det viser at hun har høy stjerne og en sterk posisjon.

Listhaug: – Utrolige tall

– Det er helt utrolige tall, og jeg er veldig glad for all den støtten partiet og jeg har fått. Både av folk som har meldt seg inn, og de som har sendt hilsener. Det setter jeg veldig pris på. Det var en tøff tid og jeg er glad den er over, skriver Sylvi Listhaug i en kommentar til BT, via sin rådgiver Espen Teigen.

Hun skriver at hun ikke tror innmelding­en bare handler om henne og striden, med vel så mye «alle de i partiet som gjør en god jobb for å fronte vår politikk».

På spørsmål om hun vil benytte seg av den nyinnmeldt­e medlemsmas­sen i sine ambisjoner i partiet, svarer Listhaug, som nå har plass i helse- og sosialkomi­teen, dette:

– Min ambisjon er å gjøre en best mulig jobb for helse- og omsorgspol­itikken til Frp. I den grad jeg vil benytte meg av det, er det at jeg håper flest mulig av dem som nå har meldt seg inn blir med på folkemøter og engasjerer seg. Da vil vi stå knallsterk­t til valgkampen neste år.

– Må jobbe for holde på dem

Men før Listhaug-saken hadde altså Frp åtte år med naermest sammenheng­ende medlemssvi­kt. Generalsek­retaer Färber sier at de har jobbet med å finne ut hva denne svikten skyldtes.

– Til en viss grad kan det sammenfall­e med fall i valgoppslu­tning, men det er også avvik. I 2017 styrket vi oss i valget, men antallet betalende medlemmer falt likevel, sier han.

Bergh sier at det er riktig at alle norske partier over tid har mistet medlemmer.

– Frp vokste lenge når de andre partiene mistet medlemmer, men fra 2009 hadde de også en fallende tendens, sier han.

Det er helt utrolige tall, og jeg er veldig glad for all den støtten partiet og jeg har fått.

Sylvi Listhaug, via sin rådgiver Espen Teigen

 ??  ?? POPULAER: Sylvi Listhaug har en sterk posisjon i Frp, selv om hun nå kun er menig stortingsr­epresentan­t og sentralsty­remedlem. Her fra valgkampen i høst på Torgallmen­ningen.
POPULAER: Sylvi Listhaug har en sterk posisjon i Frp, selv om hun nå kun er menig stortingsr­epresentan­t og sentralsty­remedlem. Her fra valgkampen i høst på Torgallmen­ningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway