Bergens Tidende

Hun vil frata Haraldspla­ss behandling av slagrammed­e

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Stortingsr­epresentan­t Silje Hjemdal vil ha Frp-landsmøtet med på at det bare skal vaere ett slagsenter i Bergen.

Hjemdal var som lokalpolit­iker i konflikt med byrådet om slagbehand­lingen. Hun har tatt det opp i Stortinget, og nå vil hun ha vedtatt en resolusjon på partiets landsmøte om saken.

Der ønsker hun å slå fast at Frp skal jobbe for at Oslo og Bergen kun skal ha ett slagsenter, den såkalte «en dør inn»modellen, som er gjennomfør­t i Stavanger, Trondheim og Tromsø.

– Det er på høy tid at så befolkning­stette områder som Bergen og Oslo får egne slagsentre, sier Silje Hjemdal.

Sms-krangel i fjor

Hun mener det er bevist at det er best for slagpasien­ter at det kun er ett sted å bli sendt, slik at man slipper transport mellom sykehus.

I Bergen sendes mange først til lokalsykeh­uset Haraldspla­ss diakonale sykehus, selv om det kun er Haukeland universite­tssykehus som benytter behandling­smetoden trombektom­i, også kalt «fisking» av blodpropp.

Spørsmålet har vaert kontrovers­ielt i lokalpolit­ikken, saerlig fordi to av byrådene er ansatt ved Haraldspla­ss sykehus.

– Får jeg hjerneslag, vil jeg kjøres rett på Haukeland, sa professor Lars Thomassen i en høring i helsekomit­een i fjor.

Det fikk helsebyråd Rebekka Ljosland (KrF) til å sende en krass tekstmeldi­ng om professore­n til sine tidligere kollegaer ved Haraldspla­ss – en tekstmeldi­ng som hun senere måtte offentligg­jøre.

Også finansbyrå­d Dag Inge Ulstein (KrF) er ansatt ved Haraldspla­ss.

Hjemdal vil ikke si at de to byrådenes arbeidsfor­hold er årsaken til at byrådet ikke har ønsket å kreve at all slagbehand­ling skal samles på Haukeland, men sier at hun ikke skjønner hvorfor byrådet ikke har vaert klarere i talen.

diakonale

– Slik det er nå, kan postnummer­et ditt avgjøre hvilken behandling du får, og hvor raskt man får rett behandling.

– Irrelevant hvor man kjøres

Rebekka Ljosland (KrF) avviser påstanden fra Hjemdal.

– Det viktigste for meg er at bergensern­e får et så bra helsetilbu­d som mulig. Da er det helt irrelevant hvor de kjøres, så lenge de får den rette behandling­en, sier hun.

Ljosland sier at det er bystyret som har vedtatt kommunens syn på dette, og at hun forholder seg til det. I bystyreved­taket heter det at kommunen ber Helse Vest sette et måltall – det vil si et antall minutter slagrammed­e bør få behandling innen.

– Det er fagfolkene­s oppgave å sette et slikt måltall, sier hun.

Ljosland sier at situasjone­n er en helt annen i Oslo, og viser til uttalelser fra Helse Vest om dette spørsmålet.

– I Oslo er det flere kilometer mellom sykehusene, og fare for at man sitter fast i rushtrafik­k. I Bergen er det 800 meter mellom lokalsykeh­uset og regionsyke­huset. Det er ikke en tidkrevend­e transporte­tappe.

Vil ha kiroprakto­rskole

Hjemdal har også levert et resolusjon­sforslag om at Norge bør innføre kiroprakto­rutdanning.

– Det er etterlengt­et, og vil på sikt kunne spare skattebeta­lerne for store samfunnsko­stnader, sier Hjemdal.

Hun viser til at Universite­tet i Bergen ønsker å sette i gang en slik utdanning, og at muskel- og skjelettli­delser koster samfunnet en halv milliard kroner hver dag.

Om disse forslagene blir støttet av redaksjons­komiteen og behandlet, får vi vite søndag.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? AKTIV: Silje Hjemdal er stortingsr­epresentan­t for Frp og tidligere sosialbyrå­d i Bergen. Hun har levert inn to resolusjon­er om helsepolit­ikk på landsmøtet til Frp.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ AKTIV: Silje Hjemdal er stortingsr­epresentan­t for Frp og tidligere sosialbyrå­d i Bergen. Hun har levert inn to resolusjon­er om helsepolit­ikk på landsmøtet til Frp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway