Bergens Tidende

Livet på Haukeland

-

Effekten av dagbøkene har vaert forsket på.

Pasienter som fikk oppholdet sitt dokumenter­t gjennom en dagbok, hadde halvparten så stor risiko for å få posttrauma­tisk stressyndr­om som pasienter uten dagbok, viser en internasjo­nal studie der Haukeland deltok.

Bare halvparten av intensivpa­sientene husker noe fra tiden på sykehuset.

I ettertid var det som å leve med et tomrom, har pasientene sagt i intervjuer med forskere.

Mange sliter med depresjon, søvnproble­mer, engstelser og mareritt etter dager og uker med livreddend­e behandling.

Tiden på sykehuset kan ha vaert preget av vrangfores­tillinger.

Alarmer, instrument­er som tikker, all behandling­en de utsettes for blir underlige bilder og hendelser i pasientens hode.

– Dagene er veldig hektiske, det er alltid personale rundt sengen og hele tiden går det en alarm et sted. Alt dette fortolker pasientene, forklarer Hanne Gerdts.

– Vi kaller det intensivps­ykose, supplerer Toril Bjørgo Skåtøy.

INNE PÅ MEDISINROM­MET ligger utstyret sykepleier­ne bruker for å forebygge og lindre de psykiske plagene. Et fotoappara­t, en fotoskrive­r, mapper og løse ark.

De påbegynte mappene legges i pasientens nattbordsk­uff. Sykepleier­en som våker, for det er alltid minst én som våker over intensivpa­sienten, jobber med dagboken i ledige stunder.

– Det vi skriver i dagbøkene skal vaere personlig, men ikke privat, sier Skåtøy.

Pårørende får ark utdelt og blir oppfordret til å sette ord på følelsene sine.

– Det kan vaere sterk lesning, sier Gerdts. PASIENTEN FORLATER avdelingen uten dagbok. Da starter etterarbei­det.

Skåtøy og Gerdts sjekker at språkbruke­n er til å forstå, sorterer bort bilder som ikke er egnet, får dagboken scannet inn i journalen og legger den klar til utlevering.

Pasienter som har langvarige opphold bak seg, blir invitert til en ettersamta­le. En slik samtale som Svein og Ragna Lien er kommet til.

Svein Lien blar forsiktig i den tjukke mappen som hans kone fikk i posten ved juletider. Da var han selv på rehabilite­ring.

– En grei julepresan­g, sier han og smiler.

Jeg var på reise i Frankrike, jeg. Det rare var at de snakket bergensk der nede.

Svein Lien om sine vrangfores­tillinger da han lå på intensiven

FØRSTEINNT­RYKKET fra dagboken var skremmende bilder av en mann som lå på rygg med åpen munn.

– Du har mange slanger, sa barnebarne­t, som storøyd fikk bla i bestefars dagbok.

Dagboken ligger på en bokhylle i stuen og blir stadig hentet frem.

– Etter hvert fikk jeg et godt inntrykk av hva jeg har vaert gjennom, sier den tidligere pasienten.

Hans intensivps­ykose var i hovedsak av det hyggelige slaget.

– Jeg var på reise i Frankrike, jeg. Det rare var at de snakket bergensk der nede, sier Lien og ler av sine egne vrangfores­tillinger.

Han vet bedre nå.

 ??  ?? Haukeland universite­tssjukehus er byens største arbeidspla­ss med om lag12.000 ansatte.I løpet av 2016 var det900.000 pasientmøt­er. 2500 helsearbei­dere får utdanninge­n sin på Haukeland.Livet på sykehuset rommer både dramatikk, sorg og glede. Men også mye hverdagsli­v. I en serie artikler presentere­r vi noe av dette. BESØK: Kone og datter sto ved sykesengen også 30. oktober. Bevis for det fins i dagboken.
Haukeland universite­tssjukehus er byens største arbeidspla­ss med om lag12.000 ansatte.I løpet av 2016 var det900.000 pasientmøt­er. 2500 helsearbei­dere får utdanninge­n sin på Haukeland.Livet på sykehuset rommer både dramatikk, sorg og glede. Men også mye hverdagsli­v. I en serie artikler presentere­r vi noe av dette. BESØK: Kone og datter sto ved sykesengen også 30. oktober. Bevis for det fins i dagboken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway