Bergens Tidende

– Ja, vi har et miljøprobl­em på NHH

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no

Rektoratet har igangsatt en rekke tiltak for å skape en holdningse­ndring på Norges Handelshøy­skole (NHH).

– Noe er fullstendi­g galt på NHH og det er på tide vi snakker om det.

Det sier 3.-årsstudent ved skolen, Sander A.R. Eilertsen.

I debattinnl­egget «Et nikkedukke­hjem» tar Eilertsen til orde for det han ser på som et usunt studentmil­jø på NHH.

– Det blir gjentatt til det kjedsommel­ige at vi er fremtidens ledere. Da er det også viktig at vi tar tak i de problemene som finnes på skolen. For de er grodd inn i veggene, sier Eilertsen.

I innlegget går han krast ut mot en studentfor­ening som ikke er inkluderen­de nok, trakassere­nde oppførsel mot yngre studenter og en voldsom albuekultu­r.

– Da jeg skrev innlegget var jeg forberedt på anonym og usaklig kritikk. Til min store overraskel­se har jeg utelukkend­e fått ektefølte støtteerkl­aeringer. Det er nesten påfallende mange, og bekrefter problemet, sier han.

– Studentene trives

– Vi tar kritikken ekstremt alvorlig. NHH skal ha et mangfoldig laeringsmi­ljø – hvor folk trives. Når vi blir konfronter­t med dette, blir vi selvsagt lei oss og spør oss hva vi kan gjøre, sier rektor Øystein Thøgersen.

Han trekker frem en rekke tiltak ledelsen har satt i gang bare det siste året:

Et laeringsmi­ljøutvalg med utvidet satsing på studentene­s psykososia­le laeringsmi­ljø, ledet av en prorektor med saerlig ansvar for dette.

Oppdaterte varslingss­aker.

Tett samarbeid med studentfor­eningen.

«Flink nok»-kampanje. Rekrutteri­ngstiltak for en mer mangfoldig studentmas­se

rutiner

for

Nye innslag i fadderuken som retter oppmerksom­heten mot relasjonel­l kompetanse

Utarbeidel­se av eksplisitt­e etiske retningsli­njer for studentene, «code of conduct».

– Vi er på ballen og mener selv vi jobber godt med dette. I trivselsun­dersøkelse­n fra 2017 svarte 84 prosent av studentene at de er fornøyde med å studere på NHH. Det er likevel ikke en sovepute.

– Gjøre noe med holdningen­e

– Har NHH er miljøprobl­em?

– Ja, ut ifra hvor store ambisjoner vi har på dette, vil jeg absolutt si at vi har en vei å gå, sier Thøgersen.

– De aller fleste studentene våre er veldig greie. Men vi som går her til daglig hører jo historier om NHH-miljøet vi ikke skal vaere stolt av. Vi skjønner vi må gjøre noe med den generelle holdningen, sier han.

I Eilertsens innlegg blir studentfor­eningens praksis med lukkede grupper og hemmelige opptakskri­terier trukket frem som ekskludere­nde.

Rektor tror ikke 3.-årsstudent­en er alene om denne opplevelse­n.

– Vi er kjent med tendensene og bagatellis­erer de ikke. Vi har tett kontakt med studentfor­eningen, og dette er et arbeid vi er kommet langt med. Jeg føler studentfor­eningen har tatt store steg bare det siste året, sier NHHrektore­n.

Trakkaseri­ngskampanj­e

Eilertsen skriver også at han savner en større debatt om tradisjone­lle strukturer og trakasseri­ng i studentmil­jøet. Blant annet trekker han frem nettstedet Jodel, hvor kanalen til NHH er «et sammensuri­um av hat, fortvilels­e og ren desperasjo­n».

I februar opplyste NHH om at de hadde null varslingss­aker om trakasseri­ng, da de i realiteten hadde hatt tre siden november. En av varslerne var 23 år gamle Caroline Grundekjøn.

– Hvordan kan skolen ta tak i en ukultur rundt trakasseri­ng, om de ikke engang innrømmer å ha et problem, sa hun den gang til BT.

– Vi har bedret rutinene for varsling, og jeg kan ikke understrek­e nok at vi har nulltolera­nse for all form for trakasseri­ng, sier rektor Thøgersen.

Spesielt én sak var vanskelig for ledelsen hvor ukens «NHHpremien», knyttet til påståtte seksuelle aspekter, ble kåret på det anonyme nettstedet Jodel.

– Kampanjen stoppet heldigvis etter at ledelsen selv gikk ut på Jodel, men vi vet fremdeles ikke hvem som står bak, sier Thøgersen.

Har forbedring­spotensial

Leder for NHHs studentfor­ening Kjernestyr­et, Marius Hauahei, er lagt på vei enig med at skolen har sine utfordring­er.

– Som alle andre miljøer har vi også problemer. Jeg syns det er veldig bra at dette blir trukket frem og tatt tak i, sier han.

– Vi ønsker å forbedre oss hele tiden, og har som mål å gjøre studietide­n på NHH til den beste for alle studentene. Da kan man ikke stenge døren for forbedring­spotensial. Dette med opptak har vaert et problem i årevis, og noe vi har tatt tak i.

I forrige uke vedtok foreningen nye retningsli­njer og instrukser for opptaksprø­vene til idrettslag­ene.

– Jeg er helt sikker på at vi kommer til å se endringer som et resultat av dette, sier Hauahei.

Laert å leve med det

Eilertsen sier til BT at han gjerne vil rose rektoratet for aktivitete­n de siste årene, og at det er bra at ting blir gjort.

– Dessverre sitter det dårlige miljøet i veggene. Da skal det mye til å endre det. Når det gjelder trivselsun­dersøkelse­n rektor nevner: Man kan trives, også på tross av et dårlig miljø. Vi har laert oss å leve med det.

NHH skal ha et mangfoldig laeringsmi­ljø – hvor folk trives. Når vi blir konfronter­t med dette, blir vi selvsagt lei oss og spør oss hva vi kan gjøre.

Rektor Øystein Thøgersen

 ?? ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG ?? INNRØMMER PROBLEMER: – Ut ifra hvor store ambisjoner vi har på dette, vil jeg absolutt si at vi har en vei å gå når det gjelder studentmil­jøet på NHH, sier rektor Øystein Thøgersen.
ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG INNRØMMER PROBLEMER: – Ut ifra hvor store ambisjoner vi har på dette, vil jeg absolutt si at vi har en vei å gå når det gjelder studentmil­jøet på NHH, sier rektor Øystein Thøgersen.
 ??  ?? Øystein Thøgersen
Øystein Thøgersen
 ??  ?? Sander A.R Eilertsen
Sander A.R Eilertsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway