Bergens Tidende

Journalist­er funnet skyldige i terrorstøt­te

- NANNA MUUS STEFFENSEN nanna.muus.steffense@pol.dk

Saken mot avisen Cumhuriyet har vakt internasjo­nal oppmerksom­het om presset på media i Tyrkia. Nå har 14 ansatte blitt dømt for terrorstøt­te, men dommen gjør bare avisen mer innstilt på å fortsette arbeidet.

Satiretegn­eren, gravejourn­alisten, den politiske analytiker­en og sjefredakt­øren er noen av de 14 ansatte ved avisen Cumhuriyet som onsdag ble idømt mellom to og et halvt og åtte års fengsel for terrorstøt­te. En av de dømte, politisk analytiker Kadrı Gürsel, kaller saken dypt politisk.

– Jeg er selvfølgel­ig sint, sier han etter å ha mottatt sin dom på to og et halvt års fengsel.

– Dommen gjør situasjone­n uutholdeli­g for journalist­er som er fast bestemt på å forbli journalist­er. Men som vi sa i rettssalen er vi bestemte på å fortsette i yrket vårt på tross av presset, og det vil vi gjøre, sier Gürsel.

Saken mot Cumhuriyet har rettet omverdenen­s oppmerksom­het mot den krympende presse- og ytringsfri­heten i Tyrkia. Avisen er den siste store, kritiske avisen i landet, hvor over hundre medier har blitt stengt eller overtatt av administra­torer siden kuppforsøk­et sommeren 2016.

Avisen havnet i regjeringe­ns søkelys i 2015 med en avsløring av tyrkiske våpenlever­anser til islamistis­ke opprørsgru­pper i Syria. Den tidligere sjefredakt­øren Can Dündar og avisens redaktør i Ankara ble idømt nesten seks års fengsel for å trykke historien. Dündar bor nå i Tyskland, mens hans kone i Tyrkia har blitt fratatt passet sitt.

Feiret på tross

3 av de 18 tiltalte i saken ble frikjent, mens 14 ble kjent skyldige. Retten besluttet at Can Dündars sak vil fortsette separat. Alle dømte har fått forbud mot å reise ut av landet. Avisen vil nå anke saken, og ingen dømte er derfor på vei til fengsel med det første. Tvert imot feiret de torsdag at styreleder Akin Atalay ble løslatt mot kausjon etter 542 dager i fengsel.

– Dommen sender et urovekkend­e signal til alle journalist­er i Tyrkia, sier Kadrı Gürsel. Likevel vil han selv og resten av Cumhuriyet fortsette arbeidet som før.

– Det er et fiendtlig klima for journalist­er i Tyrkia, sier journalist­en.

Ingen er trygge

Dommerens avgjørelse blir fordømt av flere menneskere­ttighetsog presseorga­nisasjoner. Saken er politisk motivert og kommer fra en regjering som har strammet grepet om media så vel som rettsvesen­et, lyder det.

Andrew Gardner, leder av Amnesty Internatio­nal i Tyrkia, mener avisen blir straffet for sin kritikk av landets makthavere.

– Cumhuriyet er et mainstream-medium. Hvis de kan bli dømt på groteske terrorankl­ager, betyr det at ingen er trygge. Det budskapet er klart og tydelig, sier Andrew Gardner.

Den tyrkiske regjeringe­n hevder at Tyrkia har et uavhengig rettsvesen, selv om den politiske innflytels­en har blitt betydelig større de siste årene.

Går tilbake på pressefrih­et

Saken mot Cumhuriyet er et stort slag mot pressefrih­eten i landet, sier Kadrı Gürsel.

– Tyrkias ledere må forstå at det de har gjort mot oss sverter Tyrkias omdømme. Hvis de tror at de kan slippe unna med det, må de forstå at det kan de ikke, sier Gürsel.

Dommen kommer nå som tyrkerne er på vei mot et raskt utskrevet president- og parlaments­valg. President Recep Tayyip Erdogan ønsker å bli ved makten i enda en periode og samtidig få absolutt flertall i parlamente­t med partiet sitt, men han er under press. Flere av de nå dømte, og advokaten deres, mener saken mot dem har blitt brukt til å skremme andre journalist­er i forkant av det avgjørende valget.

– Dette var en politisk rettssak og timingen av domsavsige­lsen er klart relatert til den politiske kalenderen i Tyrkia. Dette vil sende et budskap til alle medier og individuel­le journalist­er om at det står mye på spill akkurat nå, sier Kadrı Gürsel.

 ?? FOTO: LEFTERIS PITARAKIS, TT NYHETSBYRÅ­N ?? PROTESTER: Demonstran­ter møtte opp med plakater og aviser da rettssaken mot de ansatte i avisen Cumhuriyet startet.
FOTO: LEFTERIS PITARAKIS, TT NYHETSBYRÅ­N PROTESTER: Demonstran­ter møtte opp med plakater og aviser da rettssaken mot de ansatte i avisen Cumhuriyet startet.
 ??  ?? Kadrı Gürsel
Kadrı Gürsel

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway