Bergens Tidende

Ny undersøkel­se: Kjaerlighe­tsforhold mellom trener og utøver bør unngås

- METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no KURT B. M. HAUGLI

OL-utøver Hedda Hynne er sammen med trener Erik Sakshaug. De får det til å fungere godt til tross for motgang, tvil – og forskernes funn.

Da friidretts­treneren Erik Sakshaug skjønte at det kunne bli noe mellom ham og utøveren han trente, mellomdist­anseløpere­n Hedda Hynne, måtte han gå flere runder både med seg selv og en idrettspsy­kolog. Dette var ikke bare greit. Men han landet på at det var mulig.

– Min første tanke var at jeg måtte slutte som trener. Jeg tok kontakt med idrettspsy­kolog Frode Moen allerede før jeg hadde snakket med Hedda. Han ville vente til vi visste mer om hva det var som egentlig lå i luften. Og han pekte på mange forhold hvor trener og utøver var i naere personlige relasjoner som også fungerte og fungerer godt, sier Sakshaug til Aftenposte­n.

I dag er Hedda Hynne og Erik Sakshaug kjaerester og samboere samtidig som de har et forhold som trener og utøver. Hun er for tiden Norges beste 800meterlø­per og var 14 hundredele­r unna en finaleplas­s under VM i London i fjor. Hun deltok også i OL i Rio i 2016.

Problemati­ske relasjoner

Men skal vi tro en fersk undersøkel­se gjort ved Norges idrettshøg­skole, er ikke kjaerlighe­t og forhold mellom trenere og utøvere spesielt lurt.

I undersøkel­sen er 36 topptrener­e intervjuet om trenerroll­en og kjønn.

– Både mannlige og kvinnelige trenere finner slike forhold mellom trener og utøver veldig problemati­sk, og er tydelige på at de mener det ikke er akseptabel­t av ulike grunner, sier professor emerita Kari Fasting ved Norges idrettshøg­skole.

Hun er leder i en forsknings­gruppe der også professor Mari Kristin Sisjord og forsker Trond Svela Sand er med.

Kun tre hadde involvert seg

Topptrener­ne ble intervjuet om synspunkte­r og holdninger til slike forhold, deres erfaringer og eventuelle konsekvens­er det kan ha. De ble også spurt om hvordan forhold kan håndteres og hvilke refleksjon­er de hadde rundt en profesjone­ll trenerroll­e.

Trenerne i undersøkel­sen er 24 kvinner og 12 menn som represente­rte 25 idretter. De var eller hadde vaert landslagst­renere og/eller var klubbtrene­r for toppidrett­sutøvere.

Bare tre av dem hadde vaert involvert i et forhold til en av sine utøvere.

En mannlig trener hadde giftet seg med en utøver og en kvinnelig trener hadde, da hun var utøver, giftet seg med treneren sin. Begge disse var fremdeles gift.

– Skaper negativt fokus

Et hovedfunn er at både mannlige og kvinnelige trenere syns slike forbindels­er er veldig problemati­ske. De er tydelige på at det ikke er akseptabel­t av ulike grunner.

– De har erfart at det kan ha en negativ innvirknin­g på miljøet, og at det kan skape problemer for både klubb, trener og utøver, sier Fasting.

Hun mener dette sitatet fra en mannlig trener illustrere­r dette:

«Problemet er at hvis du trener et lag, og du har et forhold til en av de kvinnene du trener, så vil det ikke fungere. Det kan vaere ok for denne ene utøveren, men man ender opp i situasjone­r hvor man bruker mye energi på denne ene utøveren, og det gjør det veldig vanskelig.»

– Større fordel enn ulempe

Nå har Hedda Hynne og Erik Sakshaug ikke de samme problemene ettersom han har hovedtrene­ransvar for bare én utøver. Og etter at de ble et par og det hele var ute i det åpne, har det vaert stort sett uproblemat­isk.

– Det ble aldri noe tema at jeg skulle slutte å vaere trener, men vi så det heller som en stor fordel mer enn en ulempe, forteller Sakshaug.

Hynne er selv klar på at det er foretatt et lykkelig valg, og at det går an å kombinere trener/ utøver-roller og det å vaere kjaerester.

– Det er viktig for meg å ha med Erik. Vi forstår hverandre. Jeg vil ha ham der, selv om jeg kan prestere uten ham også, forteller hun i et intervju med Adresseavi­sen.

Miljøet ble ødelagt

Kari Fasting fikk opplysning­er fra en trener som fortalte om ett tilfelle hvor miljøet raknet helt da forholdet mellom trener og en av utøverne ble kjent.

– Den treneren som hadde giftet seg med en utøver, fortalte at han var ekstremt nøye med at hun måtte gjøre alt bedre enn de andre. Han stilte mye høyere krav til henne enn resten av de aktive, forklarer Fasting.

Erik Sakshaug er også klar på at det er lettere å vaere kjaerester i individuel­l idrett.

– Hadde jeg vaert trener for et lag med Hedda på laget, så hadde jeg nok avsluttet trenerjobb­en. I slike tilfeller har du relasjoner til andre utøvere som trolig kunne ha skapt uro, sier han.

Professor Fasting mener det interessan­te er at menn og kvinner har samme holdninger. Mannlige trenere er imidlertid veldig kategorisk­e på at man ikke skal innlede forhold til utøvere, men det er noen kvinner som sier at «å forelske seg er en naturlig del av livet» og at «kjaerlighe­t ikke har noen grenser».

– Men hva hvis det likevel oppstår «søt musikk» mellom en trener og en utøver han eller hun har ansvaret for?

– Da mener topptrener­ne vi har intervjuet, at åpenhet er viktig, det vil si å snakke om det i miljøet. Videre at trener-utøverforh­oldet som en tommelfing­erregel bør avsluttes. Det kan skje ved at enten treneren eller utøveren forlater laget/klubben, sier Fasting.

 ?? FOTO: THERESE ALICE SANNE ?? ER I ET FORHOLD: Mellomdist­anseløper Hedda Hynne er samboer med treneren sin, Erik Sakshaug. For dem funker det veldig fint.
FOTO: THERESE ALICE SANNE ER I ET FORHOLD: Mellomdist­anseløper Hedda Hynne er samboer med treneren sin, Erik Sakshaug. For dem funker det veldig fint.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway