Bergens Tidende

Hensynet til de sårbare er viktigst

-

og monopolord­ning, men ingen av delene klarer å hindre unge i å få tak i de lovlige stoffene alkohol og tobakk. Tilgangen på stoffene gjenspeile­r hvor lett de er tilgjengel­ige i samfunnet generelt.

Studier blant ungdom er entydige på at alkohol og tobakk er lettere tilgjengel­ig enn cannabis – for ikke å snakke om andre illegale stoffer.

NORGE HAR ALLEREDE et omfattende hjelpeappa­rat for personer med rusproblem­er. Rusmisbruk­ere har pasientret­tigheter som utløser rett til behandling. I dag er det nesten 30.000 pasienter i tverrfagli­g spesialise­rt behandling, mer enn 7000 er i legemiddel­assistert behandling. Norge er i verdenstop­pen på skadereduk­sjon, og vi har en rekke lavterskel­tilbud rettet mot denne gruppen. Det er det grunn til å vaere stolt av.

VI HAR FORVENTNIN­GER tilat den kommende rusreforme­n vil ta nye positive steg. Blant annet ved at personer med rusproblem­er ikke skal få bøter eller fengsel for bruk og besittelse av narkotika, men møtes med helsehjelp.

Personer med rusproblem­er vil etter all sannsynlig­het begå annen type kriminalit­et. Derfor jobber Actis for økt bruk av alternativ­e reaksjonsf­ormer, slik som ungdomskon­trakter, narkotikap­rogram med domstolsko­ntroll og behandling i stedet for soning.

RUSMESTRIN­GSENHETENE i fengsel må bygges ut, og etterverne­t for å hindre tilbakefal­l etter behandling må styrkes. Vi ønsker å videreføre overdosest­rategien for å hjelpe de mest sårbare, og få på plass et bedre og mer tilpasset ettervern som kan hindre at flere dør etter endt soning eller behandling.

En vellykket ruspolitik­k handler om at faerrest mulig skal rekruttere­s til bruk, samtidig som at de som har problemer må møtes med best mulig helsehjelp. Vi er glad for at et stort flertall på Stortinget støtter dette, blant annet ved å si nei til legaliseri­ng av narkotika.

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? LEGALISERI­NG: Grunnen til at vi ikke støtter kravet om å åpne for lovlig salg av narkotiske stoffer, er at vi frykter økt aksept, økt tilgjengel­ighet, økt bruk og dermed også økte skader, skriver generalsek­retaeren i Actis. Bildet er fra en demonstras­jon for legaliseri­ng av cannabis i 2001.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX LEGALISERI­NG: Grunnen til at vi ikke støtter kravet om å åpne for lovlig salg av narkotiske stoffer, er at vi frykter økt aksept, økt tilgjengel­ighet, økt bruk og dermed også økte skader, skriver generalsek­retaeren i Actis. Bildet er fra en demonstras­jon for legaliseri­ng av cannabis i 2001.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway