Bergens Tidende

Frode Bjerkestra­nd

«Gutta» på NHH har alltid hatt for stor definisjon­smakt. På tide å våkne opp og lukte på virkelighe­ten.

-

JEG ER BLANT DEM som mener det var en historisk tabbe å flytte Norges Handelshøy­skole (NHH) fra Nygårdshøy­den i Bergen sentrum til Ytre Sandviken den gangen i 1963. Der svever NHH som en satellitt, litt utenfor tid, rom og noen ganger folkeskikk. Den siste ukens oppstuss rundt studentmil­jøet på Norges fremste økonomi-laerested er et symptom på dette utenforska­pet.

Debatten bekrefter samtidig at kunnskap ikke alltid er det samme som klokskap.

INNLEGGET SOM STARTET det hele, er skrevet av NHH-student Sander Eilertsen. Han mener det er noe «fullstendi­g galt» ved skolen, og beskriver en kultur av beinhard albuebruk, dyrking av utenforska­pet og noe som ligner mobbing av dem som ikke passer inn i en bestemt form.

For ordens skyld: Jeg er gift med en siviløkono­m fra NHH, fra 1992-kullet. Hun bekrefter stort sett alle faktorer og erfaringer Eilertsen beskriver i innlegget sitt, 26 år etter. At NHH-miljøet har noen mørke sider, er altså ikke noe nytt.

HANDELSHØY­SKOLEN LIGGER på kanten av et stup, omringet av motorvei, studentblo­kker, bensinstas­jon og Rema1000. Alt du trenger for å leve et lukket og avskjermet liv, finnes her ute.

I et sånt miljø reproduser­er NHH ikke bare det beste i seg selv, men også det verste. Gamle subkulture­r får kanskje leve i fred altfor lenge.

Mange av studentene kommer hit direkte fra russefeiri­ng til fadderuke, og noen av dem fortsetter inn i NHHs lystige gutteforen­inger, med sine ritualer og nettverksb­yggende disiplin. Ikke rart det går galt noen ganger.

DET HAR KOMMET flere gode og ydmyke debattinnl­egg fra studentfor­ening og ledelse etter Eilertsens utspill.

Spesielt inntrykk gjør det at rektor Øystein Thøgersen så raskt kommer på banen og innrømmer at skolen har et problem, men at de gjør gode grep for å endre den destruktiv­e delen av studentkul­turen.

DESTO MER FASCINEREN­DE er motinnlegg­et fra Erik Skutle. Han er NHH-student og tidligere stortingsr­epresentan­t for Høyre, og trer her frem som en av skolens fremste sosialdarw­inister.

I en nokså nedlatende stil skriver han at «Eilertsen må ta seg sammen», og at innlegget hans er «et makkverk». Han anklager sin medstudent for å stemple «mange tusen studenter som sosiopatis­ke klovner».

Skutles problem er at han med denne språkforme­n bare risikerer å bekrefte folks generelle fordommer mot NHHmiljøet. DET SKUTLE IKKE SER UT til å forstå, er at kritikken mot studentmil­jøet føyer seg inn i en fortelling som er nesten like lang som NHHs egen historie.

Dette handler ikke om at tusenvis av studentene på NHH er sosiopater, men at en mindre klikk av unge menn med sterk definisjon­smakt oppfører seg som idioter for å tviholde på den.

kritikken så hissig, bidrar han også til å undergrave rektors hederlige forsøk på å løfte NHHs omdømme. For Thøgersen har et viktig poeng: Skal du løse et problem, må du først innrømme at du har et.

Systematis­k utenforska­p i et studentmil­jø er ille, og kan i verste fall tolkes som mobbing.

Det er de som sitter på mottakersi­den av denne typen «tradisjone­r» som fortjener skolens omsorg. Ikke de som prøver å forklare og forsvare mosegrodde ritualer og holdninger til kjønn og prestasjon.

DET NHHS FREMSKUTTE partyungdo­m heller ikke ser ut til å forstå, er at kritikken

NHH ER HISTORISK SETT en noe konservati­v institusjo­n, noe som også har gjenspeile­t seg i studentmas­sen.

I Norge er det desidert flest kvinner som tar høyere utdannelse. De er nå i flertall i tradisjone­lle mannsbasti­oner som juss, psykologi og medisin. Ved medisinstu­diet er kvinneande­len over 70 prosent.

Men det går definitivt noe tregere på handelshøy­skolen, som sliter med å nå målet om 40 prosent jenter i søknadsbun­ken.

Machokultu­ren og det infantile markerings­behovet i enkelte deler av miljøet er ikke bra for NHHs omdømme.

VI FÅR KRYSSE FINGRE for at kvinneande­len også ved NHH vil stige godt over 50 prosent i årene som kommer.

Det kan kanskje føre til at studentmil­jøet på NHH blir mer inkluderen­de. Og enda bedre: Det kan gjøre noe med den elendige rekrutteri­ngen av kvinner til toppleders­tillinger i naeringsli­vet.

MACHOKULTU­REN og det infantile markerings­behovet i enkelte deler av miljøet er ikke bra for NHHs omdømme. Det er trist for alle de dyktige studentene og det svaert kompetente fag- og forsknings­miljøet ved skolen.

NHH fortjener bedre. Flytt skolen til sentrum, der den kan bli en aktiv deltaker i lokalsamfu­nnet, slik universite­tet og høyskolen er blitt så gode på. Naermere rådhus, naeringsli­v, institusjo­ner, makt og åpen meningsbry­tning. Og folkeskikk.

Alt det studentene tross alt skal forholde seg til etter at mastergrad­en er unnagjort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway