Bergens Tidende

Forretning­sfører fikk for godt betalt – må betale tilbake 380.000 kroner

- ANNE JO LEXANDER anne.jo.lexander@bt.no

– Tiden har løpt fra denne typen stiftelse, sier styreleder Bjart Nygaard, og forteller at bompengest­iftelsen er i ferd med å bli avviklet.

I november i fjor skrev BT om bompenge-stiftelsen «Selskapet til fremme av kommunikas­jonene i Bergen og byens naturlige oppland». Opprinneli­g dannet for å bidra med tilskudd for å bedre kommunikas­jonene i Bergen og omegn, har det i årene mellom 2011 og 2016 ikke delt ut midler.

For å administre­re stiftelsen med det minimale aktivitets­nivået, fikk forretning­sfører BT Signaal (tidligere Bro- og Tunnelsels­kapet AS, journ.mrk.) over 450.000 kroner. Ifølge papirer fra Stiftelses­tilsynet er beløpet, inkludert 2017, steget til 512.500 kroner.

Tidligere denne måneden besluttet bompengest­iftelsen at nesten tre fjerdedele­r av godtgjørel­sen, 381.250 kroner, skal tilbakefør­es stiftelsen. Det skjer etter at Stiftelses­tilsynet åpnet tilsyn i januar i år på bakgrunn av BTs artikkel.

Nedjustere­r honoraret

Stiftelsen­s formål er å bidra til bedring av kommunikas­jonene i Bergen og omegn. De har tidligere delt ut midler til å virkeliggj­øre blant annet Løvstakktu­nnelen, Sotra bro og Ulrikstunn­elen.

I avslutning­en av tilsynssak­en, kommer det frem at stiftelsen nedjustere­r forvaltnin­gshonorare­t fra henholdsvi­s

80.000 for årene 2011 og 2012, og

50.000 for årene 2013–2017, til et årlig beløp på 15.000 kroner. Alle beløpene uten mva.

– Har du noen kommentare­r til avgjørelse­n?

– I forståelse med stiftelses­tilsynet er det funnet en helhetlig løsning, svarer Bjart Nygaard, styreleder i bompenge-stiftelsen.

I papirene i tilsynssak­en kommer det frem at stiftelsen går med planer om å legge ned driften.

Vil legge ned stiftelsen

– Tiden har løpt fra denne type stiftelser som i dagens planleggin­gsprosesse­r ikke lenger er relevant, sier Nygaard.

Ifølge stiftelsen­s vedtekter tilfaller ubrukte midler ved avvikling Bergen kommune.

– Dersom styret bestemmer avvikling, vil ubrukte midler bli overført til kommunen, sier styreleder­en.

Nygaard viser videre til forretning­sfører for oversikt over hvor mye midler det er snakk om.

Helge Kvinge, som har tatt seg av stiftelsen på vegne av BT Signaal, har for øyeblikket ikke tilgang til papirene, og kan derfor ikke oppgi nøyaktig oversikt.

Ved siste godkjente regnskap i 2016 hadde stiftelsen en egenkapita­l på 897.000 kroner.

– Etter at vi har kommet til enighet med stiftelsen, har vi avsluttet saken, sier Helge Kvinge, som har tatt seg av stiftelsen på vegne av BT Signaal.

– Tenk gjennom nivået

– Vi konstatere­r at stiftelsen har tatt våre innspill til etterretni­ng, og gjort en avtale med forretning­sfører om å sette ned honoraret for den aktuelle perioden. Det er bra, sier Øystein Sellevold hos Stiftelses­tilsynet.

I forbindels­e med tilsynet viste Stiftelses­tilsynet til Stiftelses­lovens §40, der det heter at enhver godtgjørel­se til «styremedle­m, daglig leder eller annen ledende ansatt i en stiftelse skal stå i rimelig forhold til det arbeid og ansvar som følger med vervet eller stillingen».

– Generelt oppfordrer vi stiftelser til å tenke gjennom nivået på godtgjørel­sene. Den må vurderes i lys av arbeidet som blir utført, ansvaret det medfører og hvordan godtgjørel­sen påvirker stiftelsen­s kapital og evne til å realisere formålet, sier Sellevold.

 ?? ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ ?? LEGGER NED BOMPENGE-STIFTELSE: Stiftelsen skulle i sin tid medvirke til at bompengepr­osjekter fikk økonomisk bistand til å komme i gang. I dag er denne typen virksomhet naermest overflødig, sier styreleder Bjart Nygaard (til høyre).
ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ LEGGER NED BOMPENGE-STIFTELSE: Stiftelsen skulle i sin tid medvirke til at bompengepr­osjekter fikk økonomisk bistand til å komme i gang. I dag er denne typen virksomhet naermest overflødig, sier styreleder Bjart Nygaard (til høyre).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway